Direcția Județeană pentru Cultură a rămas cu doar doi angajați: directorul şi contabila

joi, 21 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Direcția Județeană pentru Cultură a rămas cu doar doi angajați: directorul şi contabila

Instituția subordonată Ministerului Culturii a organizat un concurs de angajare anul trecut, dar nu s-a înscris nimeni. Se va relua anul acesta.

 

Atunci când a fost înființată, în anii 2000, la Direcția Județeană pentru Cultură erau 15 angajați. Astăzi mai sunt doar doi: directorul și contabila. Oricare dintre ei ar fi să renunțe, Direcția și-ar pierde de tot direcția. Adică s-ar închide. Bobi Apăvăloaei (FOTO), care conduce de doi ani instituția, ne-a spus direct că salariile foarte mici au determinat angajații să plece unul câte unul – la pensie sau prin transfer. De altfel, pagina de internet a Direcției pentru Cultură – pe care nu o mai actualizează nimeni de doi ani pentru că nu mai e cine să facă și asta – menționează cea mai mare leafă de atunci, 5500 de lei cu tot cu spor de doctorat. Net, un funcționar cu 20 de ani vechime ar lua astăzi cel mult 4100 de lei, ne-a spus Bobi Apăvăloaei, salariu majorat anul acesta de la 3500 de lei. Unul debutant ar primi însă doar salariul minim, 2000 de lei. El a adăugat că nici acești bani nu sunt, dar că organizează un nou concurs de angajare – care acum e în etapa avizării la Agenția Națională Funcționarilor Publici.

Restricțiile care s-au succedat, precum cea din perioada pandemiei sau cea care trebuia să se aplice de la 1 ianuarie și a fost amânată pentru 1 iulie, au contribuit cu succes la menținerea posturilor neocupate.

Pentru moment, banii alocați de la Ministerul Culturii sunt doar pentru cele două posturi ocupate și ajung numai până în septembrie. Totuși, directorul spune că a cerut fonduri pentru încă patru angajați și că trebuie să facă concursul. Dacă e să fac pușcărie pentru asta, o să fac pușcărie pentru cultură, a glumit el amar.

În organigrama actuală sunt nouă funcții, dintre care patru de consilieri. Pentru aceste patru funcții e musai să se facă concurs. A fost organizat unul și anul trecut, dar n-a venit nimeni, mai spune directorul de la Cultură. Abia anul ăsta ar urma să „se umble” la salarii, dar asta din august și în corelare cu salariile similare din ministerele de resort. La cultură sunt cele mai mici, în jur de 5000 de lei.

Criza acută de forță de muncă nu e doar la Direcția ieșeană, ci mai peste tot în țară, ne-a explicat Bobi Apăvăloaei. Direcțiile Județene pentru Cultură sunt instituțiile care monitorizează monumentele istorice și pe cele de for public, țin evidența acestora, acordă avizele pentru descărcări arheologice și șantierele de construcții și coordonează realizarea studiilor în această specialitate, a patrimoniului cultural național. 

Comentarii