Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Motivele sinuciderii steward-ului de la Blue Air. O scrisoare de adio răvăşitoare

GALERIE
Robert Cepareanu insotitor de zbor Blue air2
  • Robert Cepareanu insotitor de zbor Blue air2
- +

De neimaginat câtă tristeţe se afla în sufletul tânăr al însoţitorului de zbor de la BlueAir înainte să îşi curme viaţa. Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au primit scrisoarea de adio lăsată de tânăr înainte să moară: mesajul lăsat este răvăşitor, te înduioşează până la lacrimi. Stewardul arată în curprinsul scrisorii o nobleţe rară, un suflet extrem de bun cu cei din jur. 

La cei 24 de ani ai săi, băiatul avea un caracter deosebit, făcea fapte bune şi era mereu pus pe şotii. În scrisoare, tânărul are chiar puterea să glumească cu prietenii, spunându-le unora să mai slăbească, pe bunici îi trage de urechi, dăruieşte hainele sale cunoscuţilor după moarte, iar lucrurile la care a ţinut foarte mult le oferă, cu nume, prietenilor apropiaţi. Cele mai răvăşitoare cuvinte le are însă pentru fosta iubită, pe care ajunsese să o divinizeze şi de a cărei despărţire i-a fost inimaginabil de greu.

Cititi si: Sinucideri învăluite în mister la baza ieşeană a BlueAir. O poveste amară de viaţă

Deşi personală, cu acordul familiei, “Ziarul de Iaşi” a ales să publice fragmente din scrisoare, deoarece în ea se regăsesc tot zbuciumul sufletesc al unei generaţii care pare neadaptată, majoră, dar vulnerabilă emoţional, un zbucium pe care, la vârsta sa, Robert nu l-a putut cuprinde, pasiunile lui mistuitoare, dar şi modul de gândire şi trăirile de neînţeles pentru mulţi ale tinerilor din ziua de azi, ai anului 2020. Scrisoarea arată şi că, în aceste vremuri de pandemie, grijile cumulate pot produce efecte ireparabile.

Copleşitoarea scrisoare a lui Robert Cepăreanu a fost scrisă pe bucăţi, cel mai probabil în decursul mai multor zile. În prima parte, îşi cere iertare iubitei. În pragul sinuciderii, Robert este chinuit de dorul fetei, pe care nu o mai văzuse de două săptămâni. Regretă enorm că nu a mai zărit-o în ultimele zile. O cunoscuse în urmă cu jumătate de an şi au stat periodic împreună. Robert locuia într-un apartament din zona Podu Roş, împreună cu un frate şi un prieten. Aici şi-a consumat iubirea, într-un spaţiu restrâns şi fără intimitate. De altfel, suferea că i se micşorase salariul, dar şi pentru că avea “aripile frânte”, operatorul BlueAir suspendându-şi mare parte din zboruri.

Cititi si: Insotitorul de zbor căutat de Poliţie şi părinţi a fost găsit spânzurat in Copou

După ce s-a despărţit de iubită, Robert i-a trimis acesteia mai multe mesaje, însă fata nu i-a răspuns. I-a spus şi că se va sinucide. Tânărul a intrat în depresie, iar la sfârşitul săptămânii trecute, la orele amiezii, după ce a luat masa împreună cu sora lui, şi-a luat rucsacul şi a plecat “în Poieniţă”, un loc din pădurea Ţicău, în zona părtiei. Aici, şi-a pus telefonul pe vibraţii şi apoi în rucsac. Nu ştim dacă a zăbovit mult până să se sinucidă, însă a fost descoperit după câteva zile, de un păstor de vaci, care şi-a găsit animalul mugind cu faţa spre tânărul spânzurat. Cel care l-au dat jos din copac au fost mama şi tatăl, care locuiesc în zona Ţicău. Aceştia au fost copleşiţi de durere. Ulterior, un prieten care ştia parola telefonului a descoperit mesajul pe care îl prezentăm, fragmentar, în rândurile ce urmează, cu acordul familiei. Este un mesaj care arată sentimente trăite paroxistic, dar este şi un semnal de alarmă. În aceste vremuri, efectul cumulat al pierderior de venituri sau a locurilor de muncă, cauzate de epidemia cu COVID19, dar şi al dramelor personale, pot conduce la gesturi cu consecinţe tragice, ireparabile.

“Dacă citiţi asta, înseamnă că am reuşit”

În prima parte, Robert îşi cere iertare iubitei, în fraze înduioşătoare şi sensibile. Am ales să publicăm doar o iniţială din numele fetei. “Dacă citiţi asta, înseamnă că am reuşit (n.r. - să se spânzure). Îmi pare rău că s-a ajuns la asta. Aş fi putut trece peste lipsa jobului, banilor şi orice altceva, dar nu şi pentru despărţirea de N. Abia după ce am pierdut-o am realizat că o iubesc. Am pierdut-o din cauza prostiei şi idioţeniei mele. Nu am putut suporta gândul că nu mai e cu mine şi că ar putea fi cu altcineva”, spune el. Mai adaugă şi că avea intenţia încă de dimineaţă să se sinucidă), când a aflat de despărţire, dar nu a avut curaj să o facă. “Poate era prea bună pentru mine (…) Îmi pare rău dacă te-am speriat când mă enervam la jocuri, şi înjuram, şi loveam tastatura, dar (n.r. - înjurăturile) nu îţi erau adresate ţie, şi nu aş fi îndrăznit vreodată să te lovesc, deşi ai crezut că sunt în stare”, mai spune el, povestind apoi că îi pare rău că a vrut să vină acasă la iubită: “Nu am făcut-o în final, şi regret, pentru că poate te-aş mai fi văzut pentru ultima oară. Cu durere în inimă îţi spun că îmi pare rău”, scrie tânărul în prima parte a scrisorii de adio.

“Mulţumesc pentru copilărie”

În a doua parte a scrisorii, el îşi cere iertare părinţilor, iar pe unii din familia sa îi trage uşor de urechi, oferindu-le sfaturi de viaţă, în ciuda vârstei lui, de numai 24 de ani. Nu le vom reda numele. “Îmi pare rău, şi îmi cer scuze mamei şi tatei pentru că am făcut asta, dar a fost alegerea mea. Aveţi grijă de R. şi R. (n.r. - fraţii tânărului) în continuare, cu bune şi rele. Şi invers, ei de voi. Poate vă împăcaţi şi cu cei din deal mai bine cu ocazia asta (n.r. - cu rudele familiei). Mi-am expirmat sentimentele mele în felul meu, dacă v-a deranjat că vorbeam mai porcos, îmi pare rău, pe unii oameni îi deranja, dar m-am obişnuit. R., ai grijă cu şcoala şi nu te mai supăra aşa uşor din orice, cum am făcut eu. Şi nu mai fi aşa al dracului, mai ascultă, că nu îţi zice nimeni de rău. Iar tu R. nu mai fi aşa de zgârcit, că nu ajungi nicăieri.

Am avut certurile noastre şi ne-am spus multe unul altuia. Se pare că, într-un final, eu am fost cel imatur de am ajuns în punctul ăsta. Să ai noroc cu B., dacă ea este aleasa ta, iar dacă nu, îţi urez casă de piatră cu oricine ai fi. C., tu sper să te împaci cu T., sigur a avut motiv întemeiat că nu a mai vorbit în perioada asta. Şi chiar dacă nu a avut, nu trebuie să ajungi până în punctul când îl pierzi de tot şi să suferi că nu îl mai poţi avea din nou. Ştiu sentimentul, şi nu este sănătos. Aveţi grijă unul de altul. Dacă te-am supărat cu ceva, T., şi de aceea nu ai mai vorbit cu mine. îmi pare rău. Am fost curios să aflu motivul, dar nu am mai apucat. Poate îţi găseşti şi tu o prietenă, odată. Să ai grijă în continuare de fraţii tăi, dar să nu uiţi şi de tine. Altfel, ajungi ca mine: cu mâna goală, la fundul sacului. Am sperat până la vârsta asta ca tu şi C. să găseşti pe cineva şi să îţi întemeiezi o familie, ai fi fost un tătic grozav, încă mai este timp cred. Mulţumesc pentru copilărie. M., să fii cuminte în continuare şi să ai grijă cu picioarele alea pe unde umbli. Tu, M. şi bunicii din Tătăraşi, două bunici care aţi avut grijă de noi la bine şi la greu. (…) Să vă menţineţi sănătoşi. Şi, V., nu mai fi aşa schimbătoare, azi prieten, mâine duşman, iar dacă faci o faptă bună nu trebuie să îi reaminteşti acelei persoane de 5.000 de ori, că o se simtă prost.

Continuă să faci fapte bune fără partea schimbătoare, de aia nu vrea R. să treacă prea des pe acolo. Ai o parte bună în tine, foloseşte-o pe aceea. S. şi F., vă mulţumesc pentru ajutor şi suportul oferit până acum. Scuze că v-am dezamăgit. Dar mai rămâne un mărţişor în familie, să aveţi grijă de cei mici, în special. Bunelu, te rog nu mai fi aşa de încăpăţânat, mai ascultă şi de ceilalţi că nu le ştii pe toate. Ascultă şi pe ei că nu ai nimic de pierdut, ci doar de câştigat. Îmi plăceau poveştile şi că aveai o memorie extraordinară. Poţi fi mai bun şi la vârsta ta. Sper să îmi asculţi sfatul, ai două fete care aşteaptă acel ceva de la tine”, a scris Robert.

Mesaje către prieteni

Despre prieteni, acesta are numai cuvinte de laudă, iar pe unii îi îndeamnă să facă sport, pentru a slăbi. Acesta glumeşte, deşi ştie că este ultima oară. În această parte, Robert îşi arată partea umană, bună, a sufletului său îndrăgostit. “C., îşi urez succes în carieră, poate chiar o să lucrezi de curând aşa cum şi-ai dorit. Continuă să slăbeşti, mi-ai promis. Poate îţi găseşti o fată şi tu în sfârşit, ca să nu mai fii aşa deprimat, şi să te bucuri şi tu. Scuze şi ţie că ai încercat să mă convingi să nu o fac. Dar a fost prea mult pentru mine. A fost cel mai deprimant şi greu moment din viaţa mea şi nu am mai plâns niciodată pentru nimeni până la B. (n.r. - fosta iubită). Îmi pare rău şi faţă de A., poate crede că am vrut să i-o fur pe N., nu a fost cu intenţie, chiar am încercat să ignor, deşi îmi plăcea şi te întrebam de ea. (…) Dacă ajungi să citeşti şi tu asta, T., vreau să îţi las ţie calculatorul meu cu tot ceea ce cuprinde el, iar dacă găseşti ceva pe el ce îmi aparţine, poţi şterge. Îţi mai las ţie echipamentul meu de snowboarding, pantalonii, geaca, casca ruroc cu cablul de încărcare, cele două plăci de snowboarding, papucii, mănuşile şi rucsacul meu cu broşele. Go-pro-ul aş vrea să îl las lui C., poate îl foloseşte la maşină, nu am ştiut ce altceva să îi las. Telefonul meu aş vrea să ajungă prima oară la N., ştie ea ce trebuie şters, eu nu am putut. Şi după, îl poţi păstra tu, T.. Hainele mele poate R. să facă ce vrea cu el, le puteţi împărţi, ca şi celelalte lucruri ale mele”, a scris băiatul.

“Nu ştiu ce mă aşteaptă dincolo. Adio”

Ultima parte a scrisorii, cel mai probabil, băiatul a scris-o lângă copacul de care avea să se spânzure. În încheiere, îşi face griji că nu ştie ce va fi “dincolo”. Îşi lasă ultimele cuvinte, reamintind amar de dragostea neîmpărtăşită. “Nu ştiu ce altceva să mai las scris aici. Poate ajung să citească toţi cei menţionaţi aici, inclusiv N. Poate nu am fost cel mai bun fiu, frate, verişor, nepot, prieten, iubit, elev, angajat. Dar am încercat, cu bune şi rele, să mă îmbunătăţesc, mai greu sau mai uşor. Cu unele poate am reuşit, cu unele nu. Dar consider că, odată ce am ajuns aici, că am eşuat la fiecare dintre ele, şi am dezamăgit nişte oameni la care ţineam. Dar gândiţi-vă şi la cum mă simţeam eu, şi că nu este uşor să treci peste ele. N. nu a fost ceva peste care să trec peste. Dintre cele trei iubite, B. - trei ani, nu am fost afectat după despărţire, G. - cu care am fost trei săptămâni, nici la ea nu am avut resentimente şi nu am suferit, deoarece ea nu era ceea ce căutam. Şi când în sfârşit am găsit ceea ce căutam, m-am comportat cum m-am comportat şi am pierdut-o. Şi aici îmi iau rămas bun. Nu ştiu ce mă aşteaptă dincolo. Adio”.

Scrisoarea lui Robert denotă o situaţie limită, cel mai probabil un puseu depresiv, în care, de obicei, este nevoie de ajutor, de consiliere psihologică. E un băiat inteligent, jovial chiar, dar care, din nefericire, nu reuşeşte să găsească ieşire dintr-un cumul de situaţii grele, unele cauzate direct de situaţia prin care trecem acum cu toţii. Pandemia cu COVID 19 accentuează, se pare, povara unor sentimente care afectează persoanele care traversează experienţe dificile. „O parte dintre pacienţii pe care i-am văzut au spus că se simţeau trişti, aveau sentimente de inutilitate, iar lipsa contactului social s-a suprapus peste starea aceasta, care părea să îi excludă şi mai mult social”, ne-a precizat într-un articol de pe 21 mai dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie “Socola”. Este şi motivul pentru care vom publica în continuare opiniile psihologilor pe tema acomodării cu situaţiile grele din aceste vremuri. Sfaturile acestora pot fi utile, poate chiar salvatoare pentru persoanele aflate în situaţii critice. Astfel, moartea lui Robert nu ar fi zadarnică. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri