anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Florin Lăzărescu este câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, ediţia XIX

GALERIE
florin-lazarescu-premiu-zdiWhatsApp Image 2022-04-28 at 22.10.36
 • florin-lazarescu-premiu-zdi
 • WhatsApp Image 2022-04-28 at 22.10.36
- +

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză Ziarul de Iaşi pentru cea mai bună carte a anului 2021 este ieşeanul Florin Lăzărescu, care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, volum apărut la Editura Polirom“. Decizia a fost luată de juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Partenerii ediţiei din acest an, care au făcut posibil evenimentul, sunt compania Stef Invest, Compania Antibiotice şi Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Totodată, juriul a hotărât ca, în acest an, premiul pentru debut să fie acordat ieşeanului Andrei Victor Cojocaru pentru volumul „De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic”, apărut la Editura Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi.

 

Marele câştigător de anul acesta al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, premiu aflat la cea de-a XIX-a ediţie, trofeu acordat pentru cea mai bună carte apărută în anul anterior, este Florin Lăzărescu (FOTO SUS), care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, apărut la editura Polirom. Volumul lui Florin Lăzărescu descrie aproape fotografic viaţa lui Paul, de la dialoguri despre lucruri obişnuite şi până la actul de a scoate bani de la bancomat, prezentând astfel o adevărată radiografie a unei generaţii, dar şi a ţării în general. Florin Lăzărescu, prozator, scenarist şi publicist, s-a născut în judeţul Iaşi în 1974. A urmat cursurile Facultăţii de Litere de la UAIC, iar în 2000 a absolvit un masterat în literatură comparată şi antropologie. Este unul dintre fondatorii şi organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi - FILIT, fiind totodată şi colaborator cu diferite publicaţii culturale din ţară şi membru în colegiul de redacţie al săptămânalului Suplimentul de cultură. A debutat în 2000 cu volumul de povestiri „Cuiburi de vîsc”. Până în prezent a publicat opt volume, patru antologii, dar şi scenarii, printre care se numără şi scenariul filmului Aferim!.

Opinia juriului

Preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, scriitorul, publicistul istoricul literar şi criticul literar Alexandru Călinescu, afirmă că şi în acest an se continuă tradiţia de a recompensa valoarea autentică. „Florin Lăzărescu e un scriitor familiarizat cu succesul. A avut succes cu cărţile sale de proză, a avut succes şi cu scenariile de film. Numele său se leagă şi de FILIT, un festival de literatură ce se desfăşoară la Iaşi cu participări prestigioase. După o pauză de câţiva ani, Florin Lăzărescu revine la proză cu «Noaptea plec, noaptea mă-ntorc», cartea căreia juriul a decis să-i acorde Premiul Naţional al «Ziarului de Iaşi». Scriitorul confirmă aici harul său de povestitor şi arată, totodată, o remarcabilă capacitate (să fie la mijloc şi experienţa de scenarist?) de a face din dialoguri un fel de «motor» al naraţiunii. Romancier matur, stăpân pe mijloacele sale, Florin Lăzărescu se impune ca un nume de prim plan al prozei româneşti de astăzi. Acordându-i acest premiu, «Ziarul de Iaşi» continuă o frumoasă tradiţie, aceea de a recompensa valoarea autentică”, a afirmat Alexandru Călinescu.

Florin Lăzărescu: „Mi s-a părut un premiu în sine chiar şi nominalizarea”

Marele câştigător din acest an, Florin Lăzărescu, afirmă că nu îi e uşor să ofere o declaraţie cu privire la câştigarea Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, dar subliniază că, deşi nu scrie niciodată cu gândul la premii, distincţia îl onorează. „Mi s-a părut un premiu în sine chiar şi nominalizarea romanului meu, având în vedere titlurile şi numele confraţilor de pe lista scurtă. Evident că premiul cel mare mă bucură şi mă onorează. Acum, sincer, nu mi-e uşor să dau o declaraţie la aflarea veştii. Pe de o parte, dacă laud importanţa premiului şi valoarea celor 18 câştigători de până acum, mi-e să nu par arogant. Pe de alta, dacă zic că nu-l meritam, mi-e să nu par fals modest. Deşi n-am scris niciodată cu gândul la premii literare - am mai spus-o în nenumărate rânduri -, cert e că mă bucur. E o bucurie simplă, ca atunci când tu oricum joci fotbal din plăcere, dar uite că s-a nimerit să marchezi şi-un gol”, a afirmat Florin Lăzărescu pentru Ziarul de Iaşi.

Câştigătorul premiului pentru debut, un tânăr doctor în filologie

Andrei Victor Cojocaru, cadru didactic al Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi din anul 2018, a fost declarat câştigătorul premiului pentru debut, premiu acordat pentru volumul „De la quest la genul fantasy : simbolistica drumului iniţiatic”, lucrare apărută la Editura Universităţii. Andrei Victor Cojocaru s-a născut în 1993 la Iaşi, a urmat cursurile Facultăţii de Litere din Iaşi, licenţă şi masterat, iar în 2021 a obţinut titlul de doctor în filologie. „Câştigătorul premiului de debut din acest an este un tânăr cercetător şi asistent universitar al cărui volum - De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic (Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2021) - impresionează prin erudiţie şi originalitate hermeneutică. Vorbim aici despre un excurs critic uriaş (elaborarea cărţii de faţă a presupus, fără îndoială, un efort major din partea autorului) prin (aproape) întreaga mare literatură a lumii, de la Mitologiile Orientale, Antichitate şi Evul Mediu, la Modernitate, în căutarea şi descifrarea simbolisticii ritualurilor iniţiatice. Specificitatea premiului Ziarului de Iaşi pentru debut constă în deschiderea sa tematică, stilistică, profesională. De-a lungul timpului, au fost premiaţi tineri autori ieşeni din diverse zone intelectuale: poeţi, prozatori, critici, cercetători. Mulţi au confirmat ulterior, devenind nume de referinţă în spaţiul academic şi cultural (dovada vie a acestei observaţii sunt chiar unii dintre membri actuali ai juriului, cândva laureaţi ai premiului de debut al ZDI). Convingerea noastră e că şi Andrei Victor Cojocaru face parte din aceeaşi categorie. Cartea lui solidă, serioasă ne dă speranţe” a afirmat prof.univ.dr. Codrin Liviu Cuţitaru, membru al juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”.

Tânărul laureat al premiului pentru debut a menţionat că nu spera la acest premiu, singura sa dorinţă fiind aceea ca munca sa să fie citită şi de folos pentru cei care îi deschid paginile. „Acest premiu pentru debut a reprezentat şi încă reprezintă pentru mine o surpriză pe cât de plăcută, pe atât de neaşteptată. Mărturisesc că publicarea cărţii «De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic» a fost - oarecum - o etapă firească şi necesară a parcursului meu personal şi profesional. Deci, nu speram la vreun fel de recunoaştere deosebită. Cea mai mare dorinţă legată de acest volum era ca, cel puţin, să fie citit - şi, cel mult, să fie de un real folos viitorilor cititori. Acordarea unui premiu pentru debut mă asigură că volumul a fost şi va fi citit (măcar din curiozitate), dar mă face să mă simt şi foarte recunoscător celor care l-au apreciat. Aşadar, mulţumesc tuturor celor care au avut, au sau vor avea răbdarea şi bunăvoinţa de a descoperi această carte”, a menţionat Andrei Victor Cojocaru.

Trei parteneri de excepţie ai ediţiei: Stef Invest”, BCU şi Antibiotice

Partenerul principal al ediţiei din acest an, compania Stef Invest, s-a alăturat în acest an iniţiativei Ziarului de Iaşi, punctând importanţa pe care o are educaţia şi cultura în evoluţia societăţii în general. Răzvan Apălimăriţei, managerul general al companiei, a subliniat că sprijinirea acestui proiect a fost un gest natural, acest fel de demersuri fiind cele ajută la evoluţia societăţii în general. „Suntem onoraţi şi bucuroşi că ne puteam alătura unui demers care sprijină talentul, excelenţa, calitatea, onestitatea şi verticalitatea, iar sprijinul Stef Invest, care operează după coordonate similare, a venit într-un mod natural. Chiar dacă activăm într-un domeniu în care ingineria şi ştiinţele exacte primează, suntem conştienţi că fără partea creatoare, fără inspiraţia scriitorilor şi fără aportul pe care îl aduc artele societăţii lumea ar fi mult mai gri, iar obiectele şi clădirile construite de ingineri şi-ar pierde din semnificaţie”, a afirmat Răzvan Apălimăriţei.

Compania Antibiotice, partenerul tradiţional al evenimentului, este şi în acest an parte a demersului Ziarului de Iaşi. Directorul general al companiei, Ioan Nani, subliniază importanţa susţinerii mediului cultural, dar mai ales a creatorilor aflaţi la început de drum. „Suntem onoraţi să fim, încă de la debutul Premiului Naţional de Proză «Ziarul de Iaşi», un susţinător constant al acestei iniţiative de încurajare a scriitorilor români şi a literaturii de calitate. Şi în acest an vom da aripi unui scriitor aflat la început de drum, oferindu-i «Premiul pentru debut literar». Susţinerea tinerelor talente este o preocupare constantă în cadrul companiei noastre. Antibiotice, un brand prietenos şi responsabil, are implementate o serie de proiecte, în parteneriate cu şcoli şi universităţi, adresate tinerilor, care îşi pot găsi în compania noastră un mod de a-şi începe parcursul profesional, de a-şi dezvolta abilităţi şi de a asimila cunoştinţe utile în profesia aleasă”, a declarat Ioan Nani.

Partenerul instituţional din acest an este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, directorul instituţiei, conf.dr. Ioan Milică, menţionând că anul acesta premiul se întoarce în casa scriitorilor şi a cărţilor, la bibliotecă. „Am sentimentul că, de fiecare dată când suntem gazdele, e ca şi cum premiul s-ar întoarce acasă pentru că profesorii care sunt în juriu au strânse legături cu biblioteca, autorii care vin sunt prezenţi cu scrierile lor în bibliotecă şi sunt încântat că vom fi încă o dată gazdele evenimentului”, a punctat Ioan Milică, directorul BCU Iaşi.

Aproape două decenii de tradiţie

Anul trecut, câştigătoare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, a cărei carte, „Prevestirea”, apărută la Editura „Humanitas”, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2020 (VEZI AICI).

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

Festivitatea de decernarea a premiilor literare Ziarul de Iași, ediția a XIX, va avea loc vineri, 6 mai 2022, ora 16,00 la Sala B.P. Hașdeu a Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu” Iași. Evenimentul va fi transmis live pe www.ziaruldeiasi.ro si pe facebook.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.