Furt de aur și diamante la Iași. Hoții au dat prada pe doi lei

vineri, 09 iulie 2021, 02:00
3 MIN
 Furt de aur și diamante la Iași. Hoții au dat prada pe doi lei

Au rămas cu 400 de euro, pentru că au dat 100 de euro intermediarului

Doi hoţi au jefuit o casă ai cărei proprietari erau plecaţi în străinătate. Au furat mai ales bijuterii, inclusiv cercei cu diamante şi perle sau un inel cu safir, dar şi boxeri sau lenjerie de damă. Au vândut apoi toată marfa la nici o zecime din valoarea reală. În plasa justiţiei a căzut şi cel care i-a ajutat să valorifice bunurile furate.

Jaful comis de Ovidiu Buruiană şi Marian Tudose a avut loc în martie 2019. Într-o noapte, cei doi, mascaţi cu cagule artizanale, au forţat geamul unei case pe care o ştiau nelocuită şi au furat tot ce li s-a părut mai valoros. Spargerea a fost descoperită câteva zile mai târziu, de fratele proprietarului, care mergea săptămânal la faţa locului pentru a aerisi şi face curat.

Proprietarii s-au putut întoarce în ţară abia în iulie, când şi-au pus mâinile în cap. "Au constatat că din locuinţă le dispăruseră: cercei din aur cu diamante şi perle naturale, lanţ din aur cu medalion cu diamante şi perlă naturală, brăţară cu pietre Swarovski, lanţ din aur în greutate de 22 g, lanţ din aur de 18 k şi medalion săgetător, lanţ din aur de 18 k şi medalion, lanţ din aur subţire şi cruciuliţă din aur cu pietricele albe, lanţ din aur subţire, inel cu diamante şi safir albastru, inel din aur cu pietricele albe, inel de logodnă din aur cu piatră albă, brăţară din aur cu buburuze şi cercei din aur cu buburuze, cercei cu piatră albastră şi cu pietricele albe pe margine, set compus din cercei din aur cu piatră verde şi cu pietricele albe şi brăţară din aur cu piatră verde şi cu pietricele albe, brăţară din aur pentru copii cu vaporaş şi peştişor şi brăţară din argint cu medalioane, brăţară din aur subţire cu inimioare, mai multe medalioane din aur în formă de delfini, cornuri, cruciuliţe, glob, potcoavă, litera C, cercei din aur lungi, în formă de lacrimă, cu piatră albă în mijloc", au reţinut poliţiştii. Pe lista bunurilor furate se mai găseau cameră video Sony, parfumuri, ceasuri, ghete, băuturi sau o geantă Louis Vuitton. Hoţii furaseră până şi boxeri sau lenjerie de damă, dar şi un stick cu fotografii de la botezul copilului.

Valoarea bunurilor furate s-a ridicat la 29.300 lei. La două zile după spargere, cei doi au amanetat bunurile. Fiind minori, au apelat la un cunoscut, Alin Pamfil. Acesta şi-a dat seama că bijuteriile sunt furate, dar a acceptat să-i ajute. Din suma totală de 2.400 lei obţinută, "comisionul" perceput de Pamfil a fost de 500 de lei.

După identificarea celor trei, Buruiană şi Tudose au fost trimişi în judecată pentru furt calificat, iar Pamfil, pentru tăinuire. Cei doi hoţi nu se aflau la primul conflict cu lege. Buruiană fusese deja condamnat la internare într-un centru educativ pentru trei infracţiuni similare. El a fost condamnat la 2 ani şi 11 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Împotriva lui Tudose, condamnat anterior pentru un singur furt calificat, s-a luat măsura internării într-un centru educativ pe o durată de 1 an şi 8 luni. Pamfil a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendare. Buruiană a făcut apel împotriva sentinţei, cazul urmând să fie reanalizat în noiembrie.

Comentarii