O primă sentinţă în procesul de calomnie dintre Liiceanu şi Antonesei

Iaşi: Războiul filosofilor are un câştigător. ”Dar cât stă ranchiuna într-un om?“

luni, 07 octombrie 2019, 02:02
4 MIN
 Iaşi: Războiul filosofilor are un câştigător. ”Dar cât stă ranchiuna într-un om?“
Scriitorul şi filosoful ieşean Liviu Antonesei a ieşit învingător în prima rundă a bătăliei duse în instanţă în faţa colegului filosof Gabriel Liiceanu, dar şi a Editurii Humanitas condusă de acesta. Liviu Antonesei a fost adus în faţa magistraţilor Tribunalului Iaşi pentru că l-ar fi calomniat pe fostul şef al Grupului de Dialog Social, Gabriel Liiceanu, într-un interviu virulent dat pentru realizarea unei teze de doctorat, care se referea la parcursul intelectualilor după 1989. Aici, atacurile lui Antonesei au fost dintre cele mai dure. Sentinţa pronunţată la Iaşi este în favoarea lui Antonesei, dar nu e definitivă, putând fi atacată cu apel.
 

Pe 12 decembrie anul trecut, Gabriel Liiceanu şi editura Humanitas au depus la Tribunalul Iaşi o acţiune „în pretenţii“, solicitând magistraţior să îl oblige pe Liviu Antonesei la repararea unor presupuse daune morale pe care scriitorul ieşean le-ar fi provocat. La vremea respectivă, Liviu Antonesei a declarat că nu a avut niciodată vreo relaţie comercială cu Gabriel Liiceanu ci doar şi-a expus de câteva ori părerea sincer despre acesta. „Asta poate îl deranjează, dar e treaba lui. Dacă el crede că o dispută intelectuală – bănuiesc că aşa ar trebui să fie – se rezolvă la Tribunal, înseamnă că e treaba lui, nu a mea!“, declara în urmă cu un an Liviu Antonesei, făcând însă referire la o anumită perioadă de timp. „Eu l-am mai pocnit mai des când era sclavul lui Băsescu, după aia nu prea am mai avut ocazia. Au trecut nişte ani de atunci, dar cât stă ranchiuna într-un om?“, se întreba în 2018 scriitoarul ieşean.

„Să nu uităm că Liiceanu  a fost scutit de datorii“
 
Motivul pentru care fusese dat în judecată avea să-l afle mai târziu, în faţa magistraţilor. Pe 15 august 2018, pe blogul personal, Liviu Antonesie a publicat un interviu intitulat „Intelectuali publici după 1990“ acordat Mirunei Fântânescu, pentru o teză de doctorat. Ce l-a deranjat atât de tare pe scriitorul Gabriel Liiceanu încât să-şi dea colegul de breaslă în judecată, redam mai jos:
 
M.F.: „În zona intelectuală, academică, publicistică, a scriitorilor, cum s-a manifestat această nouă îmbăgăţire, trecerea la noul sistem? Cine a avut mai degrabă de beneficiat?
 
L.A.: „Acum e limpede că au beneficiat cei care au marşat cu Puterea, în primul rând cei care au marşat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toţi aungând miniştri, au ajuns cumularzi, şi aici ne gândim la Simion (preşedintele Academiei – n.r.) care primea din 6 surse bani. E un exemplu, dar sunt o mulţime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziţie, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titlurile cumpărate. Chiar Editura Politică publica în Idei contemprorane şi cărţi mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu, a fost scutit de datorii. Dar în general, cei care au fost în opoziţie au fost perdanţi“.
 
Depoziţia lui Andrei Pleşu, refuzată de magistraţi
 
Gabriel Liiceanu l-a chemat imediat în instanţă pe Liviu Antonesei. „Solicităm obligarea pârâtului Liviu Antonesei la plata a câte 50.000 de euro, în total 100.000 de euro, pentru cei doi reclamanţi, cu titlul de despăgubiri, pentru prejudicial moral cauzat prin încălcarea drepturilor nepatrimoniale, constând în onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, prin acuzaţii mincinoase şi prin declaraţii denigratoare şi defăimătoare susţinute pe blogul său personal. De asemenea, cerem obligarea pârâtului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotârârii judecătoreşti pe blogul personal şi la plata cheltuielilor de judecată“, au menţionat reclamanţii Gabriel Liiceanu şi Editura Humanitas. Liiceanu a solicitat inclusiv aducerea de martori pentru motivarea daunelor de 100.000 de euro ca prejudiciu moral. Primul chemat la bară de Liiceanu a fost ex-ministrul Cuturii, Andrei Pleşu. Liviu Antonesei l-a contestat pe fostul demnitar, invocând pe bună dreptate apropierea dintre pârâtul Liiceanu şi martorul Pleşu şi subliniind fapt că mărturia acestuia ar fi fost una părtinitoare dat fiind că prietenia dintre cei doi este una de notorietate. Şi magistraţii au respins eventuala depoziţie a lui Pleşu.
 
Două „bătălii“ pierdute de Liiceanu, într-o singură zi
 
În urmă cu aproape o lună magistraţii ieşeni l-au audiat şi pe reclamantul Gabriel Liiceanu. „Acuzatorul meu a fost întrerupt după primele 20-25 de minute din ceea ce se profila a fi o conferinţă de vreo oră! Eu am vorbit un minut….“, a scris recent pe blogul său, în Jurnalul unui pârât, Liviu Antonesei, care în faţa magistraţilor şi-a susţinut nevinovăţia şi dreptul la libera exprimare. În final, pe 2 octombrie Tribunalul Iaşi a decis să respingă cererea firmulată de Gabriel Liiceanu şi Editura Humanitas în contradictoriu cu Liviu Antonesei. Magistraţii au luat act, de asemenea, că pârâtul înţelege să solicite cheltuieli de judecată pe cale separată. Decizia nu a rămas definitivă, însă, iar Liviu Antonesei a declarat că se aşteaptă la o contestaţie din partea lui Gabriel Liiceanu la Curtea de Apel. În aceeaşi zi în care s-a pronunţat instanţa de la Iaşi, probabil fără o legătură, Gabriel Liiceanu avea să-şi anunţe demisia din fruntea Grupului de Dialog Social.

Comentarii