Justiţie à la Moş Crăciun! Un proces cum nu s-a mai văzut la Iaşi, după o agresiune în trafic

joi, 13 decembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Justiţie à la Moş Crăciun! Un proces cum nu s-a mai văzut la Iaşi, după o agresiune în trafic

În postul Crăciunului, un proces la care se aşteptau pedepse drastice a luat o turnură neaşteptată. Ca urmare a bunăvoinţei victimei, boxerul care a stâlcit în bătaie la Universitate un medic anestezist, pe motiv că nu s-a dat la o parte când l-a claxonat, a fost „condamnat“ să facă două fapte bune. Judecat pentru această faptă care îl putea duce chiar la puşcărie, fostul boxer a scăpat astfel de acuzaţii: a făcut două donaţii către două tinere bolnave, la cererea medicului agresat. Iulian Cosmei a fost în acest mod iertat de medicul Daniel Rusu, după ce a ajutat cu câte 1.000 de euro tinerele în cauză. Cosmei a fost nevoit să promită şi că nu va mai comite în veci alte fapte similar. Înţelegerea lor a fost confirmată, ieri, de instanţă, care a închis dosarul. „Clientul meu a înţeles faptul că rolul procesului penal nu este doar de a pedepsi vinovatul, ci şi de a preveni alte fapte sociale negative“, spune avocata medicului.

Un proces pe cât de inedit, pe atât de plin de morală s-a încheiat ieri la Iaşi. Fostul boxer ieşean Iulian Cosmei a fost judecat pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe pentru o faptă brutală pe care a comis-o acum trei ani. Victima sa a fost medicul anestezist Daniel Rusu, din cadrul Institutului Regional de Oncologie, care a trecut prin suferinţe cumplite după ce a fost bătut de Cosmei. Cu toate acestea, medical Daniel Rusu a fost de acord să se împace cu agresorul său, cerându-i acestuia să facă două fapte bune înainte de Crăciun, dar şi să promită că nu va recidiva. Cosmei a fost de acord şi, zilele trecute, a donat câte 1.000 de euro unor tinere aflate într-o situaţie disperată: o tânără de 18 ani ani paralizată de trei ani după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni, şi o doctoriţă rezidentă diagnosticată cu tumoră pe creier.

Filmul agresiunii şocante

La termenul de ieri al procesului lui Cosmei, judecătorul de şedinţă a luat act de înţelegerea dintre cele două părţi şi a încetat procesul penal împotriva lui Iulian Cosmei. De menţionat că, dacă procesul ar fi mers până la final, cuantumul despăgubirilor la care ar fi putut fi obligat fostul boxer ar fi putut fi mai mare decât cel al donaţiilor sale. Iar pedeapsa penală, un ape măsură.

Iulian Cosmei a comis fapta pe 19 august 2015. În acea zi, la orele prânzului, Daniel Rusu se afla în staţia de autobuz de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi discuta telefonic cu soţia sa. Supărat că nu se dă din faţa maşinii sale, Iulian Cosmei, care se afla la volan, a coborât şi l-a lovit cu pumnul în faţă de mai multe ori, până ce medicul a căzut. Agresiunea s-a petrecut de faţă cu zeci de martori, unul dintre aceş­tia sunând la 112. La faţa locului au ajuns un echipaj de poliţie şi unul al Ambulanţei. Medicul Rusu a ajuns la spital cu trei fracturi la nivelul oaselor feţei, potrivit actelor medicale depuse la dosar, respectiv baza orbitei, maxilarul şi osul zigomatic.

Iulian Cosmei, care la acel moment se pregătea de nuntă, acum având şi un copil, s-a întors după 10 minute să vadă în ce stare se afla medicul. Fostul boxer şi-a cerut scuze, motivând că era nervos. Anestezistul a suferit la spital trei operaţii complicate pentru a-şi reveni, el având, în primă fază, nasul şi maxilarul zdrobite, şi având dificultăţi în a respira.

Cele două tinere ajutate s-au bucurat de donaţii

„Clientul meu, domnul doctor Daniel Rusu, a înţeles faptul că rolul procesului penal nu este doar de a pedepsi vinovatul, ci şi de a preveni alte fapte sociale negative. În prag de sărbători l-am îndrumat pe domnul Cosmei să-şi îndrepte fapta social negativă cu alte fapte positive“, ne­-a declarat Sandra Grădinaru, avocata anestezistului. Fostul boxer a demonstrat, ieri, în faţa judecătorilor, că a achitat 1.000 de euro familiei Anei Maria Tănasă, o fată de 18 ani, din comuna ieşeană Valea Lupului, care este paralizată la pat de trei ani după ce a fost lovită, în 2015, pe o trecere de pietoni, de un comisar de la Garda de Mediu. Cazul a fost relatat pe larg de „Ziarul de Iaşi“ acum câteva săptămâni. A doua persoană ajutată este Sabina Dorofte, un medic rezident din Iaşi, care a fost diagnosticată cu tumoră cerebrală, şi care are nevoie de ajutor pentru intervenţiile medicale extreme de costisitoare. „S-au bucurat mult atât Sabina Dorofte, cât şi Ana Maria Tănasă, care, deşi nu poate vorbi şi este paralizată, va beneficia de mai multe şedinţe de kinetoterapie din aceşti bani“, a încheiat Sandra Grădinaru. 

 

 

Comentarii