Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

L-am găsit pe „dl. Cerneală”. Un interviu exclusiv cu „atacatorul” din Piaţa Unirii

GALERIE
24Ianuarie_manifestatie_cerneala24Ianuarie_manifestatie_cerneala2simion-cerneala-aur (1)
  • 24Ianuarie_manifestatie_cerneala
  • 24Ianuarie_manifestatie_cerneala2
  • simion-cerneala-aur (1)
- +

„Poliţia m-a ajutat şi m-a scos din mulţimea respectivă; dacă nu ceream ajutorul Poliţiei, iar dacă poliţiştii nu ar fi intervenit, cu siguranţă acei indivizi mă lăsau la pământ şi m-ar fi linşat”. Tânărul care l-a stropit cu cerneală pe liderul AUR, George Simion, a acordat, în exclusivitate, un interviu „Ziarului de Iaşi”. Bărbatul are 32 de ani şi lucrează ca inginer într-o cunoscută companie multinaţională. Discuţia a avut loc aseară pe platforma ZOOM, dar, cu toate acestea, el a refuzat formatul video. Tânărul şi-a motivat decizia prin faptul că a devenit o ţintă pentru simpatizanţii AUR, acesta fiind şi motivul pentru care ZDI a decis să nu-i publice numele complet. Lucian H. a admis că gestul său de a arunca cu cerneală este reprobabil, dar a precizat că regretă consecinţele, şi nu neapărat gestul în sine. „Mi-am pus familia, prietenii în situaţii neplăcute”, a spus el. Contactat de ZdI, liderul AUR vrea ca cei doi să îi ceară personal scuze „ca să nu ajungă la închisoare”. Asta deşi după incident Simion spunea că nu va depune plângere.

A folosit cerneala pentru că o avea la îndemână: activitatea soţiei lui implică utilizarea acestei substanţe. A venit în Piaţa Unirii cu un gând premeditat, dar nu era sigur dacă îl va duce la capăt. „Cerneala o aveam la mine, dar nu am vrut neapărat să o utilizez. Acest lucru s-a întâmplat după discurs”, a declarat tânărul.

El a respins orice asociere cu George Simion, cu AUR sau orice alt partid politic. „Nu am nicio înţelegere cu George Simion, nu am nicio legătură cu AUR sau cu el. Dimpotrivă, am idei bine întărite şi nu sunt de acord cu modul în care ei se manifestă. Nu sunt înscris în niciun partid”, a completat tânărul.

El a precizat că l-au deranjat „mesajele populiste şi ura” pe care Simion le promovează prin discursurile sale publice. „Au fost mesaje care m-au determinat să fac acest pas”, a spus Lucian H..

Nu în ultimul rând, bărbatul a catalogat AUR drept un partid extremist. „Asta este o gândire tipic useristă, şi înţeleg că au fost manipulaţi de propaganda marxisto-globalistă”, a fost replica lui George Simion.

„Am fost lovit şi agresat de simpatizanţii AUR”

Tânărul şi-a arătat dezamăgirea legată de faptul că mass-media nu au relatat şi momentele de după incident. „După ce am dat cu cerneală în el, am încercat să plec de acolo, moment în care am fost pus la pământ şi lovit de mai multe persoane, aceste persoane fiind bineînţeles din grupul AUR. Din câte am înţeles de la Poliţie, de la audieri, acele persoane erau din Bucureşti. Am fost lovit în cap şi în coaste, mi-au tras masca, mi-au dat jos geaca și gluga, moment în care eu am cerut ajutorul Poliţiei. Poliţia m-a ajutat şi m-a scos din mulţimea respectivă; dacă nu ceream ajutorul Poliţiei, iar dacă poliţiştii nu ar fi intervenit, cu siguranţă acei indivizi mă lăsau la pământ şi m-ar fi linşat. Aveau o agresivitate ieşită din comun”, a spus bărbatul.

Totuşi, tânărul a precizat că nu a depus plângere împotriva persoanelor despre care spune că l-au agresat. „Nu vreau să-mi complic viaţa”, a susţinut acesta.

După incident, poliţiştii l-au interogat pe bărbat în holul Hotelului Unirea şi, ulterior, timp de aproape 3 ore, la Secţia de Poliţie. „Mi se pare corectă amenda pe care am primit-o, este o amendă contravenţională”, a spus tânărul.

Regretă gestul? Reporterul ZDI a insistat cu această întrebare, iar bărbatul a precizat că îi pare rău, dar doar pentru situaţia creată după incidentul în sine. „Sincer, îmi pare rău la ceea ce s-a ajuns, la ceea ce s-a difuzat la TV şi în mass-media. În primul rând, mi-am pus familia, prietenii în nişte situaţii neplăcute. Dacă m-aş mai fi gândit că ar putea să se ajungă aici, probabil nu m-aş fi complicat cu această acţiune”, a declarat Lucian H.

Soţia bărbatului: „George Simion să nu creadă că toţi românii sunt fraieri”

Tânărul spune că gestul său a fost unul de protest împotriva mesajelor publice pe care George Simion le transmite, cu „minciuni, ură şi dezbinare”. „I-aş spune că nu suntem uşor de manipulat aşa cum crede el. Consider că acest gest a fost o lecţie din partea poporului, din partea oamenilor care reprezintă aceleaşi principii ca şi mine. Simion mi se pare lipsit de principii. Am nişte principii pe care George Simion încearcă să le calce în picioare, manipulează societatea în direcţia în care vrea numai el. Încearcă să facă propria lui ideologie, nu ştiu cum să spun exact”, a adăugat ieşeanul.

Întrebat dacă consideră că AUR este un partid extremist, Lucian H. a răspuns „cu siguranţă, da”. „Este un pericol foarte mare, sunt curios cum va fi afectată imaginea României pe plan internaţional din cauza lui”, a mai spus tânărul.

În discuţia cu reporterul ZDI a intervenit, de câteva ori, şi soţia acestuia. Şi ea a fost prezentă în Piaţa Unirii la momentul incidentului, şi a infirmat faptul că i-ar fi fost întocmit dosar penal, subliniind că a fost audiată ca martor. La fel ca soţul ei, aceasta s-a arătat revoltată de politicile promovate de George Simion, fiind chiar mai acidă decât partenerul ei de viaţă. „Ce aş vrea să-i transmit lui George Simion este să nu creadă că toţi românii sunt fraieri, nu toţi românii sunt uşor de manipulat. Adică, în ultimii doi ani, nu a făcut nimic altceva decât circ şi panaramă în societate. Pe mine mă dezgustă acest gen de atitudine, oameni plătiţi din bani publici care să facă ce? Circ”, a spus aceasta.

Ea a continuat afirmând că este „foarte revoltător” faptul că liderul AUR „profită de pe urma pandemiei, de pe urma suferinţei oamenilor, nişte oameni care poate nu au nişte principii solide şi pe care el îi manipulează”. „Uitaţi-vă la el, nu e în stare să scoată trei cuvinte, parcă are limba legată cu o aţă, e un personaj foarte dubios, şi mi-aş dori ca oamenii să vadă lucrurile astea, şi să se trezească la realitate. E trist ce se-ntâmplă”, a mai spus tânăra.

La rândul ei, întrebată fiind, a admis că gestul soţului ei a fost reprobabil. „Clar, violenţa trebuie condamnată; noi vom plăti amenda şi nu o vom contesta sub nicio formă, respectăm legile, dar părerea mea este că oamenii ar trebui să ia atitudine, să facă ceva împotriva acestui fenomen numit AUR. Nu putem să ne întoarcem înapoi în comunism, mi se par nişte oameni foarte periculoşi. Nu violent, dar oamenii ar trebui să ia atitudine şi să nu-i mai lase să facă ce vor ei”, a  mai spus aceasta.

În sprijinul deciziei soţului ei de a nu acorda interviul în format video, ea a precizat că, astfel, a simţit că îşi asigură „un minim de protecţie”.

Reacţia lui Simion: „E bine să fim judecaţi după fapte, nu după vorbe”

Contactat aseară, liderul AUR, George Simion, a reacţionat la acuzaţiile făcute de către bărbatul care l-a stropit cu cerneală. „E bine să fim judecaţi după fapte, nu după vorbe. Iar ce spune el şi soţia lui, faptul că fac circ, ei care au aruncat cu cerneală într-un lider de partid... Asta este o gândire tipic useristă, şi înţeleg că au fost manipulaţi de propaganda marxisto-globalistă. Le puteţi oferi dvs. numărul meu şi, dacă se vor gândi să-şi ceară scuze pentru gestul reprobabil pe care l-au făcut, voi lua în considerare că trebuie să-i iert, pentru că nu ştiu dacă merită să ajungă acest om pentru acest gest în închisoare”, a declarat George Simion.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri