Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mamă şi prunc salvaţi printr-o operaţie la care au participat 10 medici

GALERIE
operatie, gravida, cuza
  • operatie, gravida, cuza
- +

Operaţie complexă la Spitalul "Sfântul Spiridon", în urma căreia un bebeluş şi mama acestuia au fost salvaţi. La operaţie a participat o echipă mixtă alcătuită din nu mai puţin de 10 medici pe diferite specializări. 

O femeie de 35 de ani, din Paşcani, aflată în a 28-a săptămână de sarcină, a suferit o ruptură uterină care i-ar fi putut pune în pericol viaţa, dacă nu se intervenea imediat. “Pacienta avea deja un istoric medical care includea o ruptură uterină. Avea deja două cezariene, la ultima rezultând un copil mort deşi a fost o sarcină la termen. Deşi, în astfel de cazuri şi în condiţiile apariţiei unei noi sarcini, gravida trebuie să se protejeze la maximum, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul pacientei noastre. Pacienta a fost la serviciu, un serviciu care, se pare, necesită multă muncă fizică. Spun asta, pentru că a mărturisit scurt, fiind în şoc hemoragic, că a cărat greutăţi, ceva", a spus Monica Holicov, medic primar obstetrică – ginecologie la Maternitatea “Cuza Vodă".

Iniţial, femeia a ajuns de urgenţă la Spitalul Municipal Paşcani, unde s-a ridicat suspiciunea de ruptură de splină pentru că medicii constataseră că avea în burtă 2-3 litri de sânge. S-a decis transferul imediat către Iaşi, mai ales că era vorba despre o gravidă. Dat fiind diagnosticul iniţial, s-a hotărât să se intervină la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon” cu o echipă mixtă. “Am fost trei anestezişti, doi medici chirurgi, doi ginecologi şi trei neonatologi. Nu mai spun de numărul asistentelor medicale şi al infirmierelor care trebuiau să şteargă în permanenţă sângele. În cazul pacientei, ruptura s-a produs pe cicatricea veche, pe acolo a ieşit placenta şi acolo am intervenit noi, ginecologii. Operaţia a durat în jur de o oră şi jumătate, mai mult ca la cezariană. A trebui să-i scoatem în viaţă pe amândoi şi am reuşit", a adăugat Monica Holicov.

Pentru că s-a aflat în hipoxie, bebeluşul de aproximativ un kilogram a fost imediat intubat şi transportat de echipa de neonatologi la Maternitatea  ”Cuza Vodă”. Pentru că îşi mai doreşte copii, medicii au trebuit să-i refacă uterul pacientei. Mama se află acum internată la ATI, în stare stabilă dar, dat fiind hemoragia suferită, are nevoie în continuare de sânge.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri