Maria Chiriac, nomenclaturista ucisă de o vidanjă, traversa strada pe culoarea verde a semaforului

luni, 14 martie 2022, 03:02
3 MIN
 Maria Chiriac, nomenclaturista ucisă de o vidanjă, traversa strada pe culoarea verde a semaforului

Şoferul vidanjei care a omorât pe trecerea de pietoni una dintre cele mai puternice ieşence din epoca comunismului este cercetat penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul cercetat penal are 42 de ani şi locuieşte în Miroslava. Acesta nu era băut în momentul accidentului mortal, şi a recunoscut că nu a observat victima, Maria Chiriac, în vârstă de 80 de ani, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni, deoarece femeia s-ar fi aflat într-un “unghi mort”. Femeia a murit pe loc. Poliţiştii de la Rutieră au căutat şi imagini pe camerele de supraveghere din zonă, pentru a vedea dacă femeia trecea “zebra” pe culoarea verde a semaforului. Concluzia anchetatorilor: da, a traversat pe verde.

 

Accidentul şocant a avut loc în urmă cu o săptămână, în Baza 3.  Maria Chiriac, în vârstă de 80 de ani, una dintre femeile cu cea mai înaltă funcţie aflată la frâiele judeţului Iaşi în 1989, a murit călcată de un camion vidanjă în timp ce mergea la cumpărături la Carrefour. Femeia a ocupat pe vremuri calitatea de secretar pe probleme sociale şi tot ce însemna comerţ, sănătate, cooperative meşteşugăreşti. Ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean, membră în Biroul Executiv al CJ al Partidului Comunist Român şi membru în Comitetul Central al PCR. Vecinii din scara în care locuia femeia au rămas şocaţi de veste. Maria Chiriac încerca să traverseze strada, în zona Baza 3. Ea nu a fost observată de către şoferul vidanjei, care iniţial oprise pentru a oferi prioritate de trecere altor pietoni.

“L-am prins şi pe Iliescu la Iaşi”

Fosta nomenclaturistă locuia în spatele fostului restaurant Dunărea, aflat în urmă cu mulţi ani pe bulevardul Anastasie Panu. Maria Chiriac a intrat în sistemul comunist la începutul anilor '70, ca preşedinte al comitetului de partid de la Fabrica de Confecţii. Apoi a început să urce în ierarhie: membră a Comitetului municipal de partid, secretar al aceluiaşi comitet pe probleme sociale, membră a comitetului judeţean de partid. Anul 1979 avea să fie anul afirmării, Maria Chiriac fiind numită secretară a CJ al PCR, tot pe probleme sociale, rezistând până în 1989. Prim-secretarii au venit şi au plecat, dar Chiriac a rămas în acelaşi fotoliu din Casa Pătrată. “L-am prins pe Iliescu, pe când eram secretară la Comitetul Municipal. Au venit apoi Enache, Leonard, Ibănescu şi Ghiţulică. Pe ei îi schimba la doi-trei ani. Eu rămăsesem uitată în funcţie”, ne-a spus Maria Chiriac, în anul 2004, când Ziarul de Iaşi a scris un articol despre foştii nomenclaturişti ai Iaşului.

Calitatea de membru al CC îi permitea Mariei Chiriac sa se afle permanent în preajma soţilor Ceauşescu, atunci când aceştia veneau la Iaşi. Nicolae Ceauşescu pleca la vânătoare, iar Elena rămânea să viziteze Iaşul. Rolul de ghid îi revenea Mariei Chiriac. “Seara, veneau la masă la Casa de Oaspeţi din Bucium. Culmea, masa era plină cu orice şi-ar putea imagina cineva, dar Ceauşescu nu mânca decât doi cartofi fierţi. Avea diabet”, şi-a adus atunci aminte Chiriac. Oficial, un secretar de partid nu avea atribuţii executive. Teoretic, singura sa treaba era să raporteze mai departe gradul de îndeplinire a planului cincinal. În practică, cu un simplu telefon de la tovarăşa secretară se rezolva aproape orice. “Mi-a spus odată Enache că vrea să vadă la Alimentară carne şi ouă. La 5 dimineaţa, oamenii cărau cu tramvaiul pui congelaţi în toate magazinele. Erau pui pentru export, dar ce conta? Dimineaţa, Enache putea să vadă carne în toate alimentarele”, povesteste Chiriac. Tot prin metoda “telefon” se putea rezolva şi o întrerupere de sarcină, lucru aproape imposibil în anii '80. “Venea o femeie la mine, plângându-se că are deja cinci copii, iar soţul e un beţiv. Dădeam un telefon unde trebuie, iar în cinci minute femeia era declarată nebună, cu toate ştampilele necesare. Dacă mama era iresponsabilă, întreruperea sarcinii se aproba fără probleme”, a mai povestit femeia, în 2004.

Evenimentele din decembrie 1989 au prins-o pe Chiriac în funcţie. S-a retras discret, ieşind complet din viaţa publică. S-a lansat apoi în afaceri, lucrând la o societate producătoare de confecţii metalice, condusă de soţul sau, care între timp a murit, în urmă cu câţiva ani.

În privinţa accidentului de săptămâna trecută, şoferul va fi astfel judecat pentru omor din culpă.

Comentarii