Ministrul Sănătăţii la Iaşi: IRMC se poate face dacă proiectul este micşorat

luni, 26 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Ministrul Sănătăţii la Iaşi: IRMC se poate face dacă proiectul este micşorat

El a pus eşecul pierderii finanţării pe seama costurilor prea mari.  

„Spitalele de urgenţă, unde sunt foarte mulţi pacienţi, au această problemă”, a burnout-ului medicilor (stare de epuizare fizică şi psihică), a declarat ministrul Sănătăţii la Iaşi, întrebat despre rezultatele unui studiu prezentat recent de Colegiul Medicilor.

Alexandru Rafila a vorbit despre soluţii care ar porni de la atractivitatea locului de muncă, respectiv dezvoltarea serviciilor medicale prespitaliceşti, care să scadă presiunea pe spitale.

„Să ştiţi că 70-80 la sută din prezentările la unităţile de primire urgenţe nu ar trebuie să vină acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte”, a explicat el, admiţând că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. Totuşi, într-un orizont de cinci ani ar trebui să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în zona ambulatorie şi în zona de urgenţe medicale, a adăugat el.

Rafila a fost întrebat şi despre Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară.

„Guvernul României a adoptat o hotărâre care limita finanţarea la 200 de milioane de euro, cei de la Consiliul Judeţean au venit cu un proiect care a depăşit substanţial această sumă (aproximativ 300 de milioane, n.r.). Au mai fost anumite constatări, cum ar fi costurile pentru un pat de spital – se apropiau de un milion de euro aici la Iaşi, mult mai mult decât costurile pentru un institut cu profil similar”, a dezgropat ministrul motivele pentru care proiectul IRMC a fost respins de la finanţarea prin PNRR.

CITESTE SI: Cum a trișat Ministerul Sănătății Iașul: Institutul Inimii, retrogradat de la nivel regional la statut de investiție județeană

El a spus că rămân şanse de finanţare, prin reducerea costului şi ulterior prin depunerea aplicaţiei pe Programul Operaţional de Sănătate. Alexandru Rafila s-a referit la cele 60 de milioane de euro alocate pentru consultanţă din proiectul IRMC. „Măcar în ceasul al 12-lea ar trebui să avem înţelepciunea să lucrăm toţi în interesul pacienţilor din regiunea Moldovei”, a mai subliniat ministrul.

Alexandru Rafila a venit sâmbătă în Iaşi la Conferinţa organizată de Asociaţia de pacienţi Melanom România – „Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi”.

„Prezenţa noastră aici este legată de necesitatea introducerii tuturor categoriilor de pacienţi oncologici în Planul de combatere a cancerului. Din nefericire, forma aflată în vigoare exclude categorii importante de pacienţi – şi mă refer nu doar la cei cu melanom malign, ci şi la cei cu cancer gastric – şi ne dorim să avem un tratament nediscriminatoriu, circuite ale pacienţilor bine definite, acces la medicaţie şi la terapie personalizată şi nu în ultimul rând acces la radioterapie de înalt nivel pentru toţi pacienţii”, a spus ministrul Sănătăţii. 

Comentarii