Nu toţi ieşenii sunt supăraţi pe zăpadă. E mană cerească pentru agricultori. Cum ajută plantele: “Este o plapumă extraordinară”

luni, 15 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Nu toţi ieşenii sunt supăraţi pe zăpadă. E mană cerească pentru agricultori. Cum ajută plantele: “Este o plapumă extraordinară”

Dacă pentru majoritatea cetăţenilor zăpada reprezintă echivalentul unei serii de neplăceri, pentru agricultori iarna care şi-a intrat în drepturi anunţă o recoltă bogată. Potrivit specialiştilor, zăpada protejează culturile de temperaturile scăzute, scade riscul secetei, iar vremea rece îi ajută în lupta cu dăunătorii. Mai mult, doar zăpada din ultimele zile reprezintă o cantitate suficientă de umiditate pentru semănarea din primăvară.

 

Ninsoarea îi bucură pe agricultori

 

Vasile Lungu, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din zona Moldovei, care deţine aproape 900 de hectare de teren (în jur de 135 de hectare sunt cu viţă de vie, unde sunt cultivate diferite soiuri de struguri), speră că recolta din acest an va fi mai bogată decât în 2023.

“Zăpada este o plapumă extraordinară pentru culturile de rapiţă, plante, dar şi pentru vii şi livezi. Ajută la contracararea gerului, de protecţie, la nivelul plantelor sunt 0 grade Celsius. Am avut noroc acum: pentru noi, stratul de zăpadă de 30 de centimetri este un prim pas foarte bun. Mai aşteptăm şi altele”, a declarat Vasile Lungu.

 

Zăpada, speranţă pentru recoltă

 

Şi prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii pentru Ştiinţele Vieţii Iaşi, dar şi unul din cei mai buni specialişti în pedotehnică şi ştiinţe ale solului la nivel naţional, spune că, din punct de vedere pedologic, toată zăpada din această perioadă este de bun augur.

“Toată apa din zăpadă se duce uşor în sol, se transformă într-o rezervă de apă. Pentru culturi, desigur că e foarte bine”, a precizat Gerard Jităreanu.

Aşadar, pământul este precum un burete care absoarbe apa, iar zăpada are un rol protector.

Amintim că vara anului trecut a fost cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani din Europa, iar asta s-a văzut şi în ţara noastră. Peste un milion de hectare de culturi au fost distruse din cauza căldurii. De asemenea, în Iaşi seceta de atunci a determinat adoptarea unor măsuri urgente, aplicate în localităţi cu profil agricol, nefiind afectată asigurarea cu apă a populaţiei. 

Comentarii