Oprit de Poliţie în trafic, a arătat un permis străin tras la imprimantă, pe care nu scria nici ţara

miercuri, 20 ianuarie 2021, 02:50
2 MIN
 Oprit de Poliţie în trafic, a arătat un permis străin tras la imprimantă, pe care nu scria nici ţara

„Permisul de conducere” era emis de International Drivers Group Inc. Acesta se poate cumpăra pe internet cu 25-50 de dolari, mai ales din spaţiul ucrainean.

 

Un ieşean din Valea Lupului şi-a imaginat că poate să circule cu un permis de conducere scos la imprimantă. Petru Mazâlu a ajuns în faţa judecătorilor în august anul trecut după ce a fost depistat în trafic de trei ori circulând cu acte neconforme. Prima oară a fost oprit în trafic în 2018, întrucât automobilul său prezenta defecţiuni la faruri.

La solicitarea poliţiştilor, a prezentat, printre alte acte, şi un „permis de conducere” emis de International Drivers Group Inc. „Actul” nu conţinea elementele de siguranţă specifice şi nici menţiuni cu privire la ţara emitentă, fiind alcătuit doar din două suporturi de material plastic tipărite cu ajutorul unor imprimante cu jet de cerneală peste care erau aplicate folii de plastic cu elemente variabile în lumină. Un astfel de „permis” poate fi cumpărat online cu echivalentul a 25-50 dolari din spaţiul ex-sovietic, mai cu seamă din Ucraina. Ulterior, Mazâlu avea să fie depistat de încă trei ori în trafic, fără permis, într-una din situaţii având şi un pasager pe locul din dreapta şoferului.

În faţa instanţei, Mazâlu a prezentat, ca dovezi ale dreptului său de a conduce, o fişă de şcolarizare pentru conducerea autovehiculelor şi o cerere privind prezentarea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, ambele din 2013. Totodată, el s-a arătaat dispus să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, dacă va fi găsit vinovat.

Verificările efectuate au arătat că el nu avea permis valabil emis de autorităţile române, moldoveneşti sau ucrainene. De asemenea, instanţa a considerat că inculpatul era conştient de faptul că reprezintă un pericol în trafic, regretele exprimate fiind pur formale. Judecătorii au luat în calcul şi antecedentele sale penale, respectiv faptul că fusese eliberat condiţionat după o condamnare de 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru înşelăciune, uz de fals, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, aflându-se totodată sub urmărire penală pentru trafic de migranţi. Pedeapsa finală stabilită de magistraţii Judecătoriei a fost de patru ani de închisoare. Curtea de Apel urmează să preia dosarul în martie. 

Comentarii