Părintele Calistrat, un trecut violent: a omorât un cal în bătaie și a lovit femei la biserică

vineri, 11 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Părintele Calistrat, un trecut violent: a omorât un cal în bătaie și a lovit femei la biserică

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni este personajul principal într-un scandal care a avut loc în curtea lăcașului de cult miercuri seara. Conform unor imagini care au apărut în spațiul public, acesta apare lovind în dreptul umărului drept / al capului, o femeie, care se prăbușește ulterior pe jos, în timp ce mai multe enoriași care au asistat la eveniment strigă la părinte să nu o mai lovească. Scena s-a petrecut chiar la finalul slujbei de Sfântul Maslu, iar femeia agresată, alături de sora ei, nu au lăsat lucrurile așa. Au fost la spital unde au fost consultate de medici și au sunat la 112 unde au reclamat că au fost agresate.

Cititi si: Înregistrarea audio detaliată din momentul în care părintele Calistrat loveşte femeile de la biserică

„La data de 09 noiembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie, despre faptul că atât ea cât și sora sa au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult. În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași. A fost deschis dosar penal pentru lovire și alte violențe, cercetările desfășurându-se in rem.

Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, a explicat că cele două femei au venit de două ori la spital, chiar dacă nu au avut comportament respectuos față de personalul medical. „Au ajuns miercuri seara în jurul orei 19.00 la Unitatea de Primire a Urgențelor două femei în vârstă de 34 și 43 de ani care au declarat că au fost agresate. Au plecat și au revenit la ora 20.30, au fost consultate de medicul de urgență, ORL și oftalmologie. Ambele femei aveau, conform declarațiilor lor, traumatism cranio-cerebral cu pierderea cunoștinței, precum și traumatism toracic în cazul femeii de 34 de ani. S-au constatat doar escoriații la cot și genunchi. Au refuzat continuarea investigațiilor medicale, au fost agresive verbal cu medicii și asistenții și neînțelegătoare față de suferința altor pacienți. Au primit recomandări pentru Spitalul de Neurochirurgie și pentru Medicină Legală”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

Pr. Calistrat: „Bătaia este ruptă din Rai”

Preotul a refuzat să ofere un punct de vedere telefonic, în ciuda apelurilor repetate făcute de reporterii „Ziarului de Iași”. Într-o intervenție pe care a făcut-o presei, însă, acesta a spus că nu regretă faptele făcute și că „bătaia este ruptă din Rai”. Fără a ști că s-a aflat despre faptele sale, acesta s-a prezentat la o emisiune programată la sediul BZI, unde a povestit cum s-a petrecut evenimentul, din punctul său de vedere. El spune că exista un conflict mai vechi cu cele două femei, de mai bine de un an și jumătate, care a avut mai multe episoade. Preotul le acuză pe cele două femei că au încercat să îl seducă pe el și pe alți călugări. „Întrebau oameni din parcare dacă sunt bolnav sau sănătos, că sunt inabordabil; eu le-am spus în față că călugării nu se însoară, nu se mărită, nu fac copii, nu montează femei și nu au atitudini bărbătești: «înțelegeți, e plin orașul de bărbați!» Au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea, că una dintre fete am impresia că e magistru la tribunal”, a spus pr. Calistrat Chifan în emisiunea citată.

Citește și: VIDEO: Preotul Calistrat Chifan de la Vlădiceni, acuzat de două femei că le-a bătut în curtea bisericii

Despre miercuri seara, preotul spune că a ieșit să le confrunte pe cele două femei după ce au încercat să oprească o altă enoriașă să intre în biserică. Atunci ele l-ar fi agresat verbal și le-a pus piedică. Preotul spune că nu a lovit-o pe femeia care a ajuns la spital, ci doar a împins-o, dar recunoaște apoi că i-a smuls telefonul din mână și l-a izbit de pământ.

În discursul său de 15 minute, el a făcut mai multe aluzii cu privire la faptul că cele două femei ar avea probleme psihice.

„Părerea mea e că sunt ușor deviante, în rest nu am nimic cu ele, sunt două suflete nevinovate. Dar când faci chestii premeditate obraznice, tu dorești să spurci imaginea mănăstirii, atunci e o obrăznicie. Mănăstirea noastră o cunoaște atâta lume, vin oameni de peste tot, și vii tu – o măciucă de asta isterică nemăritată – să faci teatru în față la 500 de oameni?”, a completat pr. Calistrat Chifan.

Preotul a omorât un cal în bătaie, de nervi

Acestea nu sunt primele probleme pe care le-a avut preotul. În 1999, el a fost decăzut din treaptă după ce nu a ascultat de stareții la trei mănăstiri unde a slujit și de unde a plecat mereu cu scandal. Într-un comunicat al Patriarhiei Române din 2003, se precizează faptul că acesta era o persoană violentă și ar fi slujit inclusiv în case private din zona Bârnova, pe perioada cât nu a avut dreptul să slujească în biserică. Acesta a fost reprimit în rândurile clerului după ce și-a recunoscut o mare parte dintre fapte.

„Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis. Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă invocat.

Citește și: Primul “croşeu” de la BOR pentru “boxerul” Calistrat: "Gestul său e absolut scandalos"

„Ziarul de Iași” va prezenta în zilele următoare detalii despre acuzele aduse în trecut asupra preotului Calistrat, cât și despre cum a continuat acesta să încalce de-a lungul timpului prevederile bisericii.

În momentul de față, atât Patriharhia, cât și Mitropolia, au condamnat faptele preotului și au anunțat că vor fi anchete.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Citește și: Părintele Calistrat, desfiinţat în 2003 de Patriarhie: "Pe timpul şederii la Mănăstirea Sihastria, a bătut un cal până l-a ucis"

Comentarii