Polițistul din Tansa i-a făcut dosar penal unui șofer băut. Apoi i-a dat o caracterizare bună

sâmbătă, 24 octombrie 2020, 01:59
2 MIN
 Polițistul din Tansa i-a făcut dosar penal unui șofer băut. Apoi i-a dat o caracterizare bună

Șeful de post din comuna Tansa a întocmit un înscris în care i-a luat apărarea unui individ din localitate care era judecat pentru că a condus cu o alcoolemie de peste 2 la mie.

Un bărbat de 36 de ani din comuna Tansa a fost găsit vinovat, ieri, de conducere sub influenţa alcoolului, la finele unui proces ce a avut loc la Curtea de Apel Iaşi. Gheorghe Cotan a primit o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu amânarea pedepsei, el beneficiind în timpul procedurii judiciare de caracterizări bune ce au fost depuse la dosar de primarul comunei, dar şi de şeful de post, adică reprezentanţul secţiei de Poliţiei care i-a deschis dosarul, în primă fază.

Cotan a fost protagonistul unui caz care s-ar fi putut termina tragic. Pe 19 februarie 2014, la orele după-amiezii, individul s-a urcat la volanul unui tractor ce nu era înregistrat deşi consumase, în prealabil, o cantitate mare de alcool. În jurul orei 17.30, bărbatul a pierdut controlul tractorului şi a intrat într-un şant. El a căzut şi s-a rănit grav, iar tractorul a mai mers, fără control, în jur de 10 metri pe drumul public. Din fericire, nimeni nu se afla în acel moment în zonă. 

Individul a intrat în comă în urma rănilor suferite, şi nu a putut fi testat decât la spital, după peste 300 de minute de la momentul producerii accidentului. În jur de 1,5 g/l alcool în sânge a reieşit atunci, o expertiză relevând însă că alcoolemia probabilă pe care Cotan o avea la momentul faptei este de peste 2 la mie.

La proces, Cotan a recunoscut fapta şi a depus un contract de muncă, dar şi caracterizări venite de la primarul din comună şi de la şeful de post. Primarul l-a caracterizat ca fiind „corect, modest, liniştit, amabil, familist, educat şi civilizat, fără abateri contravenţionale, penale sau morale“, în timp ce poliţistul a scris că nu este în evidenţa postului cu alte fapte penale sau contravenţionale că că are „un comportament bun în familie şi societate“. Cotan are trei copii minori de 2 ani, 3 ani şi 6 ani şi lucrează de 2 ani în Olanda.

Reamintim că, acum câteva zile, „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit că un poliţist din Paşcani, Daniel Lipovanu, a luat apărarea la proces unui inculpat – un interlop din oraş – care îl agresase verbal şi care era judecat de ultraj. După ce am dezvăluit acel caz, Poliţia Iaşi a precizat: „O parte într-un dosar penal poate să îşi însuşească o anumită calitate procesuală, în condiţiile normelor legale procesuale. Conform prevederilor Codului de Procedură Penală, acţiunea penală în cadrul procesului penal se exercită de către procuror“.

Comentarii