S-au distribuit ultimele carduri de primă didactică, au apărut primele nemulţumiri. Sunt însă şi veşti bune

sâmbătă, 28 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 S-au distribuit ultimele carduri de primă didactică, au apărut primele nemulţumiri. Sunt însă şi veşti bune

Zilele acestei au fost distribuite cea mai mare parte a cardurilor pe care va fi virată prima didactică annuală de 1.500 de lei. Nemulţumirile nu au încetat să apară din start, întrucât lista firmelor partenere de unde profesorii pot achiziţiona materialele necesare este una relativ limitată. Mai mult, profesorii de specialităţi cum ar fi Sport sau Muzică par şi mai “văduviţi”. Sunt însă şi unele veşti bune.

 

Preşedinte Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi a explicat că, deşi lista este una limitată, este vorba deocamdată despre o listă iniţială, care va mai fi lărgită.

Potrivit listei magazinelor în care profesorii şi personalul nedidactic îşi pot folosi cardurile cu primele de carieră, partenerii din Iaşi afiliaţi în reţeaua Pluxee, a emiţătorului de carduri (fosta Sodexo), sunt Autograf, Cărtureşti, Flanco, Sedcom Libris, Lex Hobbystore şi alte libării. Singurul partener amintit pe listă pentru Hârlău este de exemplu Flanco, iar la Paşcani putem vorbi despre Sedcom Libris, Flanco şi Scrio.

Magazinele prezente până acum pe listă sunt încadrate în categoria librărie-papetărie şi electronice-electrocasnice. Astfel, printre cei nemulţumiţi se numără cadrele didactice de Educaţie fizică, întrucât lista actuală nu le permite şi acestora achizionarea echipamentului corespunzător desfăşurării activităţilor didactice. „Ar trebui să cumpărăm de la echipament sportiv sau pantofi sport până la materiale sportive ce te pot ajuta ca profesor. Sunt sigur că după aproximativ o lună sau două, când toată lumea va avea aceste carduri, vor mai veni nişte reglementări în acest sens. Acum, degeaba au dat prima didactică profesorilor de sport, ca să cumpere televizor sau boxă, conform listei cu partenerii de acum. Ar trebui un magazin cu profil sportiv. Dacă Decathlon ar fi inclus pe listă, profesorii de sport şi-ar putea achiziţiona de la greutăţi până la ehipament sportiv. Nici măcar cei 30% nu ştim cum să îi cheltuim, pentru că nu avem partenerii necesari”, a spus Bogdan Lavric, profesor de Educaţie fizică şi director al Şcolii Gimnaziale Chicerea, din comuna Tomeşti.

Lider sindical: „Nu e cazul să avem nemulţumiri”

Preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă (FOTO), a explicat că această listă nu este cea finală, urmând ca restul partenerilor să semneze contractele în perioada următoare.

„Nu e cazul să avem nemulţumiri. Lucrurile au mers foarte rapid şi sunt convins că cel puţin în această lună nu au apucat foarte mulţi să semneze aceste parteneriate cu Pluxee. Vor apărea şi alţii. Nu cred că este cazul să devenim iritaţi de acest aspect în acest moment. E nevoie de puţină răbdare, pentru că lucrurile se vor rezolva în câteva zile. Eu sunt convins că toţi au interesul ca această listă să fie extinsă, atât cei de la Pluxee, cât şi ceilalţi parteneri comerciali. Lista este incompletă şi nu trebuie să avem reacţii pripite”, a precizat acesta.

Vineri, 27 octombrie, după aflarea listei cu partenerii comerciali, USLIP Iaşi a anunţat pe pagina de Facebook că primele didactice vor fi valabile şi în magazinele ALTEX şi Media Galaxy.

Ce este “prima de carieră didactică”

Prima de carieră didactică, cu o valoare de 1.500 lei net, este acordată pentru sprijinirea cadrelor didactice în eforturile lor de îmbunătăţire continuă a competenţelor educaţionale şi pentru obţinerea de performanţe şcolare/universitare în procesul educaţional. Aceasta acoperă diverse cheltuieli, cum ar fi cursurile de pregătire profesională, echipamentele IT, cărţile de specialitate şi poate fi folosită şi pentru a acoperi într-un procent de până la 30% nevoile individuale specifice ale cadrelor didactice. Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranşă, în luna octombrie 2023, şi poate fi utilizată în anul şcolar 2023-2024.

Comentarii