Salubris vs bănci: A început procesul celor 131.000 lei viraţi aiurea în contul unui cetăţean

marți, 14 ianuarie 2020, 02:55
2 MIN
 Salubris vs bănci:  A început procesul celor 131.000 lei viraţi aiurea în contul unui cetăţean

Firma de Salubritate a rămas „în gaură“ de 131.000 de lei după ce, vrând să plătească un furnizor de combustibil, a greşit contul şi a dat banii unui alt român, care i-a scos la ATM!

Salubris a dat în judecată ING şi BRD, cele două bănci care au fost implicate într-un transfer bancar eronat realizat de firma de salubritate, în 2017. Dorind să achite contravaloarea de combustibil, reprezentanţii Salubris au introdus datele greşite ale beneficiarului, banii ajungând astfel la un cetăţean român al cărui nume nu a fost făcut public de către bănci. Litigiul dintre agentul de salubritate şi bănci a fost soluţionat, până acum, de Judecătoria şi Tribunalul Iaşi, ambele instanţe stabilind că vina aparţine Salubris.
 
În plângere, Salubris a acuzat banca proprie că „nu a verificat şi nu s-a sesizat cu privire la faptul că plata sumei s-a făcut într-un cont care nu aparţine respectivei societăţi comerciale, ci unei persoane fizice care a retras suma de bani de la unităţi ATM“. Băncile au refuzat să restituie banii, şi în timpul procesului au arătat că Salubris este cea care a greşit atunci când a indicat greşit contul bancar. „Potrivit disp. art. 161 din OUG 113/2009, ordinul de plată este considerat ca fiind corect executat în ceea ce priveşte beneficiarul plăţii specificat prin codul unic de identificare, dacă ordinul de plată este executat în conformitate cu codul unic de identificare, iar în art. 162 din acelaşi act normativ se arată că, în cazul în care codul unic de identificare furnizat de utilizatorul serviciilor de plată este incorect, prestatorul de servicii de plată nu răspun­de, în conformitate cu art. 164 – 173, pentru neexecutarea sau executarea defectuoasă a operaţiunii de plată“, a stabilit instanţa. Zilele trecute, litigiul dintre Salu­bris şi cele două bănci s-a înregistrat la Cur­tea de Apel Iaşi, care va avea ultimul cuvânt de spus în acest caz. 

Comentarii