Studiu: Ivermectina nu are efecte semnificative în tratarea bolnavilor de COVID
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Studiu: Ivermectina nu are efecte semnificative în tratarea bolnavilor de COVID

GALERIE
invermectina
  • invermectina
- +

Un amplu studiu ştiinţific, cel mai mare dintre cele realizate până acum pe acest subiect, arată că Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi care au dezvoltat forme medii sau severe.

Conf. dr. Ionuţ Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală şi Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a explicat că, în luna iulie a anului trecut, primele studii efectuate in vitro, în laborator, arătau că exista un potenţial de a reduce replicarea virală a SARS-CoV-2.

În schimb, trialul clinic randomizat realizat recent în Columbia pe 476 de pacienţi arată că nu există astfel de beneficii.

„Acest studiu randomizat, cel mai mare de până acum, a concluzionat că durata simptomelor nu a fost redusă într-un mod semnificativ în rândul pacienţilor care au primit Ivermectină în comparaţie cu cei care au primit placebo. S-a concluzionat că dovezile din acest studiu nu susţin utilizarea Ivermectinei în tratamentul pacienţilor cu afectare moderată COVID-19”, a declarat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor.

Dintre cei 476 de pacienţi, 200 au primit timp de 5 zile Ivermectină tablete orale şi alte 200 de persoane au primit un placebo. Studiul a fost publicat luna trecută, în revista de medicină JAMA (The Journal of the American Medical Association), revistă evaluată între cele mai bune patru publicaţii de acest gen din lume.

„Nu reuşeşte să reducă timpul până la dispariţia simptomelor”

La început, cercetătorii aveau dubii în legătură cu posibilitatea medicamentului de a se acumula la nivelul ţesutului pulmonar şi să inhibe replicarea virală în locul în care virusul este prezent cel mai repede după infecţie.

Astfel, în lipsa unor studii cu un număr mare de pacienţi, reprezentanţii Centers for Disease Control and Prevention din SUA nu au recomandat utilizarea acestui medicament în tratamentul pacienţilor COVID decât în cadrul unor studii clinice controlate, considerând că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda să fie utilizat.

„Concluzia autorilor a fost că la pacienţii simptomatici, cu afectare medie COVID-19, un tratament de 5 zile cu Ivermectină, în comparaţie cu placebo, iniţiat în primele 7 zile ale depistării infectării, nu reuşeşte să reducă într-un mod semnificativ timpul până la dispariţia simptomelor sau a spitalizării. Există şi limitări ale acestui studiu: faptul că este realizat într-un singur centru şi pe populaţia unei singure ţări”, a mai punctat medicul.

CITESTE SI: Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție

Specialiştii susţin că studiul respectă toate rigorile ştiinţifice ale unei cercetări derulate „în orb”.

Au fost înrolaţi doar pacienţi cu formă moderată, care impuneau un tratament, iar mărimea studiului este suficientă pentru a se putea susţine ştiinţific utilizarea sau încetarea folosirii acestui medicament în cazul descoperirii unui efect semnificativ statistic. În momentul de faţă, mai sunt 65 de studii în desfăşurare în întreaga lume care vizează utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.