Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Controversa medicală a momentului

Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție

GALERIE
ivermectina
  • ivermectina
- +
Declaraţiile unui medic român din SUA prezentate luni seara la un post TV par să fi provocat o anume isterie în toată ţara, inclusiv la Iaşi. Practic, farmaciile pentru animale au fost luate cu asalt de sute de ieşeni, toţi dorind să cumpere „medicamentul minune“. Medicul spunea că tratează cu succes la Las Vegas pacienţi cu Covid folosind un medicament de uz veterinar: Ivermectină. Farmaciştii şi specialiştii ieşeni consultaţi de noi sunt însă categorici, nerecomandând deloc folosirea la om. Decanul de la Medicină Veterinară este tranşant: „Există risc de şoc anafilactic“. Opiniile şi argumentele specialiştilor ieşeni, pe larg, în rândurile următoare.

Ieşenii au căutat în cursul zilei de ieri cu disperare în farmaciile veterinare Ivermectin, după ce în ultimele zile a apărut o informaţie conform căreia acest medicament destinat tratamentelor animalelor i-ar proteja de virusul SARS-CoV-2. Totul a pornit după ce luni seara, în cadrul unei emisiuni difuzate la Antena3, medicul infecţionist Ion Alexie, care profesează în Las Vegas, a spus că de pe data de 15 ianuarie a tratat 50 de pacienţi COVID cu Ivermectin, şi niciunul nu a ajuns la ATI, ci din contră, starea lor este una bună. De asemenea, informaţiile au continuat să fie distribuite pe reţelele de socializare.

„Previne îmbolnăvirea, dar nu neapărat prin producerea de anticorpi cum face vaccinul. Nivelul de Ivermectină rămâne în corpul nostru multe săptămâni, şi când virusul ne atacă, nu se poate multiplica în celulele noastre pentru că Ivermectina blochează nişte proteine care se numesc importine şi care importă virusul şi bucăţi din virus în nucleu şi în citoplasmă şi nu îl mai lasă pur şi simplu să se multiplice”, a fost explicaţia dată în direct de medic.

„Încercând să îşi caute salvarea, oamenii îşi fac mai mult rău”

Majoritatea oamenilor care au intrat în farmaciile veterinare în cursul zilei de ieri întrebau de existenţa acestui medicament. Medicii veterinari atrag atenţia asupra faptului că acest produs este avizat doar pentru folosirea sa în domeniul veterinar, şi nu este destinat uzului uman. De asemenea, în general, medicamentele folosite în tratamentul animalelor nu sunt potrivite pentru oameni, iar veterinarii nu au competenţa de a recomanda un astfel de medicament oamenilor.

„Acesta este un medicament antiparazitar şi se foloseşte în mod normal pentru combaterea paraziţilor interni sau externi la căţei, rumegătoare, chiar şi la cai. Sunt mai multe forme în care se prezintă - pastile, cele pe care le caută oamenii zilele acestea, formă injectabilă, dar şi o formă tip pastă. Ca orice produs antiparazitar, are şi un grad de toxicitate hepatică, ceea ce este un motiv destul de întemeiat încât să nu fie consumat «după ureche». În disperare de cauză, încercând să îşi caute salvarea, oamenii îşi fac mai mult rău”, a declarat dr. Vlad Gugleş, medic veterinar ieşean, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Specialistul mai spune că a mai existat în primăvara anului trecut un alt val de cereri, însă atunci a fost vorba despre o solicitare mai mică în comparaţie cu cea din aceste zile. Chiar şi în rândul animalelor, medicamentul se eliberează doar pe bază de reţetă.

„De exemplu, la noi la cabinet, doar astăzi (n.r., marţi) cred că mai mult de jumătate din persoanele care au deschis uşa ne întrebau dacă avem Ivermectin. Am făcut şi un afiş pe care l-am pus undeva la vedere în care am precizat că nu avem. Interacţionând cu multe persoane pe acest subiect, am obsevat că îşi adaptează cerinţele încercând să mascheze nevoia ca şi cum ar fi necesară unui câine. Au fost refuzaţi politicos şi pentru că nu avem în stoc, dar şi pentru că este un medicament care se eliberează pe baza unei reţete”, a mai precizat medicul veterinar.

Problema cu medicamentul este aceea că, în momentul de faţă, este autorizat pentru utilizare umană doar în SUA, şi acolo exclusiv pentru probleme cu paraziţii care afectează oamenii.

În România, exclusiv la tratarea animalelor

Medicamentaţia şi dozajul sunt diferite de ce se găseşte în Europa, unde nici la nivel european şi nici în România nu există tratamentul pentru uz uman. Dar nici în SUA nu se foloseşte în tratamentele anti-COVID, singurele studii relevante în domeniu fiind făcute în laboratoare, dar nu există cercetare ştiinţifică pe eşantioane relevante de pacienţi care să argumenteze folosirea sa. Nici FDA, organismul care coordonează utilizarea medicamentelor în SUA, nu recomandă Ivermectina pentru tratamentul sau prevenirea COVID-19, având şi avertismente cu acest mesaj pe site-ul propriu publicate încă din decembrie.

Şi Colegiul Medicilor Veterinari din România a făcut o serie de precizări pe subiectul prescrierii, comercializării, eliberării şi utilizării produselor medicinale veterinare care conţin Ivermectină.

„Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa sau elibera produse medicinale veterinare care sa fie utilizate de către oameni. Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de catre Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente. Produsele medicinale veterinare care contin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţeta, iar presecrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a pus un diagnostic prezumtiv”, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Decanul de la Medicină Veterinară: „Risc de şoc anafilactic”

Specialiştii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iaşi s-au declarat ferm împotriva automedicaţiei, explicând că un astfel de tratament nu se poate prescrie în România. Prof.dr. Mihai Mareş, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară de la USAMV Iaşi, spune că nicio farmacie nu ar trebui să elibereze astfel de medicaţie fără o reţetă.

„Chiar dacă, prin reducere la absurd, s-ar putea lua, trebuie făcută o recomandare de un medic care a citit studiile clinice existente. Descurajez total automedicaţia, omul nu trebuie să se ducă de capul lui să îşi cumpere Ivermectină ca să îşi administreze”, a explicat decanul.

El a spus că, deşi există o marjă de siguranţă destul de mare până la apariţia unor intoxicaţii în urma utilizării, mai sunt şi alte riscuri. Medicamentele pot omorî paraziţi existenţi în corp care, odată cu dispariţia, eliberează substanţe ce pot da alergii sau şoc anafilactic.

„Nu se ajunge la UPU de la câteva pastile, dar riscuri există. Mai ales că pastilele se iau în funcţie de greutate, se fac anumite rotunjiri pe care le face un medic, nu e la fel de simplu ca la o aspirină”, a mai spus cadrul didactic.

Mădălina OLARIU, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.