Concurs cu cântec la „Cuza“, câştigat de Alexantru Toader, fiul ministrului Justiţiei

Trăiască Justiţia: Feciorul lui tata, făcut profesor universitar pe uşa din dos

vineri, 11 august 2017, 01:50
5 MIN

Două coincidenţe bătătoare la ochi au făcut posibilă angajarea fiului rectorului ales al Universităţii „Cuza“, actualul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, la această instituţie pe post de asistent universitar. Cu numai o lună înainte de concurs, în martie a.c., Senatul UAIC modifică regulamentul intern cu precizare referitoare la specializarea doctoratului fără de care fiul ministrului nu se putea înscrie. „Am armonizat regulamentul intern cu Legea Educaţiei“, spune conducerea UAIC. Dar Legea Educaţiei e în vigoare de aproape 4 ani: de ce s-a făcut asta chiar acum? A doua coincidenţă: Toader jr. s-a putut înscrie la concurs doar după ce tatăl său s-a suspendat din funcţia de rector, când a devenit ministru. Asta deoarece rudele celor din conducere nu pot fi angajate în instituţie. Oficialii UAIC au considerat, în acest caz, că un rector suspendat nu mai este în conducere, Alexandru Toader putându-se înscrie. Concursul în sine a devenit astfel o fornalitate: admis cu 9,24, candidat unic fiind.

 

UPDATE: Ce spune Tudorel Toader despre angajarea fiului său la „Cuza”

Tudorel Toader a postat un mesaj pe Facebook referitor la concursul prin intermediul căruia a fost angajat fiul său la Universitatea “Al. I. Cuza”. Mai jos redăm postarea integral:

Tudorel Toader a postat un mesaj pe Facebook referitor la concursul prin intermediul căruia a fost angajat fiul său la Universitatea “Al. I. Cuza”. Mai jos redăm postarea integral:

„Faţă de afirmaţiile tendenţioase, promovate în spaţiul public, înţeleg să fac următoarele precizări:

1.   Ionuţ Alexandru Toader este notar public începând din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, începând din 2013 şi doctor în drept penal, din 2016.

2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.

4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universităţii.

5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept !”, scrie ministrul Justiţiei. 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Concurs cu cântec la Universitatea „Al. I. Cuza“, la care unic candidat şi câştigător este chiar fiul rectorului ales dar suspendat, actualul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, fost decan al Facultăţii de Drept de aici. Totul a pornit de la faptul că Senatul Universităţii  a schimbat metodologia de angajare în instituţie cu o lună înainte de a fi scos la concurs postul pentru care a concurat, de unul singur, Ionuţ Alexandru Toader, fiul ministrului Justiţiei. Acuzaţiile lansate în spaţiul public cu acest prilej spun că a fost modificat exact un paragraf care îl împiedica pe fiul lui Tudorel Toader să ocupe un post de asistent universitar, paragraf care spunea că este nevoie de cineva cu un doctorat în Drept Civil, Ionuţ Alexandru Toader având doctoratul în Drept Penal. De asemenea, în context se vorbeşte şi de o „fentare“ a reglementărilor interne, Tudorel Toader fiind suspendat din funcţia de rector pe durata de exercitare a mandatului de ministru şi, astfel, fiul acestuia nu s-a mai aflat în incompatibilitate de a fi angajat, conform regulamentului interior al Universităţi. Conform Legii Educaţiei, însă, incompatibilitatea există doar în cazul în care ar exista o subordonare directă. Astfel incompatibilitatea interzisă de lege ar fi apărut dacă Tudorel Toader ar fi fost decanul Facultăţii de Drept, cea care a scos postul la concurs, funcţie pe care Toader a ocupat-o anterior. De altfel, după cum a relatat în urmă cu câteva luni, un caz similar poate fi găsit şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, în care fiul rectorului a fost angajat pe un post de asistent universitar.

Ce spune conducerea Universităţii

Reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza“ confirmă că, într-adevăr „potrivit reglementărilor interne ale Universităţii, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcţii de conducere“. În acelaşi comunicat remis redacţiei în care au precizat cele de mai sus, semnat de ordonatorul de credite al instituţiei, cel care ţine locul rectorului suspendat, se mai spune: „Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcţia de rector al Universităţii, fiind suspendat din funcţie, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel naţional, Legea Educaţiei nu are prevederi care să restricţioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei“.

Ce spune conducerea instituţiei, însă, referitor la modificarea regulamentului de concurs chiar înaintea concursului dat de fiul rectorului suspendat? Aşadar, în cazul acuzaţiei că Senatul Universităţii a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, comunicatul spune că această modificare „nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menţionat (n.r: cel pentru care a candidat Ionuţ Alexandru Toader), deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerinţa pentru candidaţi fiind diplomă de doctor în Drept“. Mai exact, se înţelege din comunicat, modificarea îi viza pe cei care veneau cu o specializare de la o altă facultate de pe un domeniu conex. Acelaşi lucru în menţionează şi preşedintele Senatului Universităţii. „Există o Hotărâre de Guvern, număru 457 din 2011, privind aprobarea metodologiei cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante în învăţământul superior, care a fost modificată printr-o altă Hotărâre de Guvern, numărul 36 din 2013. În acea hotărâre din 2011, la articolul 11, la ocuparea funcţiei de asistent, se precizează faptul că este nevoie de deţinerea diplomei de doctor şi îndeplinirea standardelor de ocupare, deci nu este vreo restricţie în ceea ce priveşte diploma de doctor. De asemenea, se ştie că, de când a venit domnul Tudorel Toader în funcţia de rector, s-a dorit aducerea tuturor regulamentelor şi metodologiilor interioare astfel încât acestea să fie conforme legii. Cu toate acestea, modificările aduse recent nu s-au lăsat nici cum era specificat conform Legii Educaţiei, care spune că este nevoie doar de diplomă de doctor, ci s-a specificat că în domeniul postului sau în domenii conexe“, spune prof.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, preşedinte al Senatului. Române însă o întrebare: dacă acea modificare a vizat armonizarea reglementărilor interne cu legea Educaţiei, de ce a fost operată de Senat în martie 2017, chiar înaintea concursului dat de fiul ectorului suspendat, câtă vreme se ştie că legea Educaţiei era în vigoare de peste 3 ani în urmă?

Candidat unic, nota 9,24

De asemenea, reprezentanţii Universităţii Cuza mai specifică faptul că „Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare şi filtrare a candidaţilor pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăţi care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate.“

Ionuţ-Alexandru Toader, până de curând cadru universitar la Universitatea „Petre Andrei“, instituţie privată, dar şi notar public, nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza poziţia, iar tatăl său a declinat apelul nostru pentru a oferi declaraţii pe această temă. Fiul acestuia a candidat pentru postul de Asistent universitar, poziţia 71, la disciplina „Drept civil. Partea generală; Drept civil“. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori şi conferenţiari de la  universităţi din România şi o persoană de la Facultatea de Drept din Iaşi, iar media de concurs a fost 9,24, candidatul, singurul de altfel, fiind admis. 
 
 

Comentarii