anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Ultimele hotărâri la vârful județului: transport, declarații de avere, investiții

GALERIE
sedinta_Consiliul_Judetean
 • sedinta_Consiliul_Judetean
- +

Confruntările s-au purtat pe subiectele transportului județean de călători și al publicării declarațiilor de avere ale celor de la Euronest, deși nu sunt funcționari publici.

 

Dintre cele 65 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ultimei ședințe de plen, consilierii județeni au votat 64, unul – cel privind organigrama Spitalului de Copii – fiind retras de pe ordinea de zi. Cu această ocazie s-a dovedit că, odată plecat din sală inițiatorul unui proiect de hotărâre, propunerea nu mai poate fi retrasă de pe ordinea de zi. Doar inițiatorul ei, care de obicei este președintele Consiliului Județean, poate fi de acord cu o asemenea propunere. La ședința ordinară de luni, Costel Alexe a părăsit sala ca să meargă la festivitatea de deschidere a anului universitar, astfel că jumătate dintre proiectele rămase de adoptat – între care și cel pentru care se formulase propunerea de amânare a dezbaterii – au rămas „pe mâinile” vicepreședintelui Marius Dangă.

Proiectul în discuție a fost unul disputat din cauză că include un amendament care impune tuturor angajaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Euronest să-și facă publice declarațiile de avere. Inițial, s-a cerut șefilor asociației să prezinte un raport de activitate, dar mai multe amendamente au adăugat și alte detalii. Președintele de ședință a motivat că trebuie să se știe cum este cheltuit banul public, dat fiind că CJ plătește o cotizație anuală de aproape 60 de mii de euro. Directorul executiv al asociației a replicat că, dacă se decide astfel în Consiliul de Administrație, unde sunt reprezentate toate CJ-urile din cele șase județe ale Regiunii de Nord-Est, atunci vor fi publicate și declarațiile cerute.

Din partea opoziției, consilierul Romeo Olteanu a atras atenția că se încearcă modificarea unei legi referitoare la funcționari publici, aleși și demnitari cu o hotărâre de CJ care ar include personalul contractual. O altă replică din opoziție invită conducerea CJ să ceară rapoarte de activitate și altor instituții subordonate, precum Școala Populară de Arte și Parcul Industrial (în curs de amenajare) de la Lețcani. Până la urmă, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu promisiunea vicepreședintelui Marius Dangă că toate asociațiile la care CJ plătește cotizații vor trebui să fie la fel de transparente.

Zâzanie au stârnit și cele trei proiecte de hotărâre prin care CJ respinge plângerile prealabile ale transportatorilor formulate împotriva Programului de transport public județean. Amintim că 23 de societăți au contestat în instanță împărțirea traseelor pe pachete și restrângerea lor ca lungime. Liderii CJ și-au asumat acest risc, însă PSD și USR au reproșat că nici măcar nu au fost amenajate stațiile intermediare unde călătorii ar urma să schimbe autobuzul și nici stațiile de capăt de la intrarea în municipiul Iași. Vicele Marius Dangă a spus doar că este în discuții cu primarii și că va ține cont la alocarea cotelor defalcate din buget de contribuțiile locale la construirea acestor stații.

Pe lista proiectelor de hotărâre s-au aflat 25 de propuneri ale Direcției Generale de Asistență Socială, care vizează în principal construirea unor noi case de tip familial, în locul centrelor de plasament, dar și o nouă asociere cu Fundația Hope and Home for Children România, în vederea închiderii Centrului Rezidențial „Mihail Sadoveanu” din Pașcani.

Aleșii au mai aprobat două proiecte privind reabilitarea și modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” și depunerea cererii de finanțare prin PNRR. Tot două proiecte privind trecerea la județ a unor segmente de drum comunal din Horlești și Voinești au fost aprobate în perspectiva realizării centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi.

În fine, consilierii au fost de acord cu preluarea a 58 de hectare de teren în suburbia pășcăneană Sodomeni în vederea construirii Parcului Industrial Pașcani, cu mențiunea că amenajarea trebuie să înceapă în cel mult 4 ani. În administrarea Consiliului Județean a trecut și Palatul Sturdza de la Miroslava, monument istoric ce are urgent nevoie de restaurare.

Cititi si: Transportul judeţean de călători, schimbat din temelii peste 4 luni. Firmele contestă dur planul CJ. Avantaje şi dezavantaje

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.