anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un ecou din Carpaţi refuză să răspundă turiştilor care strigă fără să poarte mască

GALERIE
Patratel MARTI, 28 iulie 2020 - 2
 • Patratel MARTI, 28 iulie 2020 - 2
- +

* Mai sunt patru zile din luna lui Cuptor, care n-a făcut coronaviruşii să se înmoaie de la căldură, cum sperau epidemiologii, ci parcă le-a dat noi puteri; mulţi compatrioţi au încercat să fugă din calea lor, cam cum făceau strămoşii lor când dădeau turcii, tătarii şi ruşii, circulând bară la bară spre staţiunile montane. Acolo este aer curat, cu miros de cetină şi de sfarogeală de la grătare, e linişte, spartă doar de ciripitul păsărelelor şi de răgetele maneliştilor ieşite din nenumărate boxe, e natură sălbatică, spurcată doar de resturile lăsate de cocalari, e pace şi veselie. Acolo sunt şi cabane primitoare, cu multe atracţii în jurul lor: poieniţe, izvoraşe, piscuri, râpe şi ecouri, care atrag sute de turişti în fiecare an, turişti dornici să audă cu urechile proprii cum le răspunde natura. Avem informaţii proaspete despre cum se comportă ecourile în vara lui 2020:

* Câţiva turişti urcaţi pe piscul "Veveriţa" au zbierat de mama focului, să le răspundă ecoul din zonă - unul destul de apreciat pe plan local; acesta a tăcut mâlc. Turiştii au insistat preţ de câteva ceasuri, până când au făcut băşici la gât, dar degeaba. Într-un târziu, cabanierul le-a explicat că ecoul, prudent de felul său, răspunde doar turiştilor care poartă mască.

* Şi ecoul din dreptul piscului "Bursucelul" este renumit şi apreciat de turişti, mai ales pentru întârzierea cu care răspunde. Cu câteva zile în urmă, turistul Valentin Pojghiţă a strigat "Olariiiooo!", dar ecoul a răspuns destul de repede "Pe mă-ta-ă-ta-ta-a!", iar turistul Eusebiu Cremene a răcnit "Iu-huuu!", dar ecoul i-a răspuns "Hei-ei-ei!". Şi Ilie Burete a strigat "Băăăă!", însă ecoul i-a răspuns prompt "Uaaa-aa-a!". Localnicii spun că nu-i defecţiune, ci că, de fapt, ecoul a răspuns după 24 de ore la strigătele turiştilor care trecuseră prin acelaşi loc cu o zi în urmă.

* Ecoul de pe muntele "Iepuraşul" este foarte binecrescut şi foloseşte o limbă aleasă; el refuză să răspundă turiştilor care strigă cuvinte gen "obscur" sau "macac"!

* Cum nu există pădure fără uscături, amintim că şi în domeniul de nişă al ecourilor sunt escroci: tocmai am aflat că un cabanier şi-a plătit doi veri, cetăţeni fără căpătâi, ca să stea ascunşi în tufele de pe versantul opus şi să răspundă exact ca un ecou de calitate tuturor turiştilor care vor striga între orele 8.00 şi 20.00. Seria problemelor a început când cei doi n-au reuşit să răspundă corect unui turist care a strigat în limba maghiară; a doua zi, aflaţi în stare de ebrietate, au răspuns împleticit, strecurând tot felul de expresii buruienoase, fără perdea. Mai pe seară, ecoul a început să sforăie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.