Un ieșean a fost iertat de amenda aplicată de Garda de Mediu pentru că era prea sărac să o plătească

miercuri, 05 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Un ieșean a fost iertat de amenda aplicată de Garda de Mediu pentru că era prea sărac să o plătească

Un ieșean a fost iertat de amenda aplicată de Garda de Mediu pentru că era prea sărac să o plătească. Rămâne de văzut dacă decizia Judecătoriei va fi confirmată de magistrații Tribunalului, care vor analiza apelul.

Constantin M. își amenajase la domiciliu, fără autorizație, un service auto, a cărui activitate i-a deranjat pe vecini. Aceștia au trimis Gărzii de Mediu mai multe reclamații, începând din 2016. În martie anul trecut, inspectorii Gărzii au efectuat un nou control la domiciliul lui Constantin M. Au constatat funcționarea service-ului în garajul acestuia, curtea casei fiind plină de anvelope uzat, eelemente de caroserie și piese din plastic, scaune auto, filtre, tuburi de spray degresant și de vopsea, ca și o cantitate de 30 litri de ulei uzat depozitat într-un butoi. Controlul nu făcea decât să confirme constatările verificărilor anterioare. Dacă însă în trecut Constantin M. avea măcar încheiat un contract pentru gestionarea deșeurilor periculoase, de această dată acesta nu a putut prezenta decât contractul standard cu Salubris, pentru deșeurile obișnuite. Ca urmare, „întreprinzătorul” a fost amendat cu 7.500 lei.

Amenda a fost contestată de Constantin M. în fața Judecătoriei. El a apreciat că procesul-verbal de constatare a contravenției era nul, întrucât fusese întocmit la sediul Gărzii de Mediu, fără a consemna obiecțiunile sale și nici detalii cu privire la locul de depozitare a deșeurilor periculoase. El a susținut că avea un contract pentru deșeurile periculoase, încheiat în 2020, societatea respectivă preluând uleiul uzat. În subsidiar, el a solicitat înlocuirea sancțiunii cu un simplu avertisment, explicând că are doi copii în întreținere, unul dintre ei suferind de autism. Bărbatul nu avea un venit stabil și i-ar fi fost greu să plătească o amendă atât de mare.

Judecătorii nu au găsit niciun motiv de nulitate absolută a procesului-verbal. El fusese încheiat în lipsa lui Constantin M., întrucât acesta nu fusese găsit la domiciliu. Lipsurile din conținutul actului nu atrăgeau nulitatea în lipsa unei probe contrarii. De altfel, petentul nu demonstrase nici măcar că adusese la îndeplinire măsurile care îi fuseseră impuse după controalele anterioare. Planșele foto depuse de Garda de Mediu la dosar demonstrau suficient de clar neregulile constatate. Totuși, magistrații au luat în calcul faptul că ieșeanul nu mai fusese sancționat anterior. „Apreciind că aplicarea sancţiunii avertismentului este suficientă pentru conştientizarea petentului, având în vedere şi cuantumul ridicat al amenzii, urmează să dispună înlocuirea sancţiunii aplicate, cu sancţiunea avertisment”, au precizat magistrații Judecătoriei. Apelul declarat de Garda de Mediu a intrat luni pe rolul Tribunalului.

Comentarii