Un parteneriat controversat: o firmă controlată de familia Covic cere ajutorul UMF să devină unitate clinică acreditată. Miza – „forța de muncă gratis” a rezidenților?

vineri, 06 ianuarie 2023, 02:50
6 MIN
 Un parteneriat controversat: o firmă controlată de familia Covic cere ajutorul UMF să devină unitate clinică acreditată. Miza – „forța de muncă gratis” a rezidenților?

Verde Clinic, o clinică de dializă controlată de prof.dr. Adrian Covic, prorector al UMF, al cărei administrator este prof.dr. Cristina Gavrilovici, președintele Comisiei de Etică al UMF și sora acestuia, vrea să intre într-un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru a deveni unitate clinică acreditată de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. 

Primul pas a fost făcut: pe 15 decembrie Senatul UMF Iași a dat undă verde pentru demararea procesului de acreditare, în urma căruia Verde Clinic poate primi rezidenți care să își desfășoare acolo activitatea de pregătire în domeniul nefrologic.

Surse din spațiul medical din Iași spun că rezidenții au deja toate condițiile să-și facă stagiul la spitalele de stat, iar singurul beneficiar din parteneriatul Verde Clinic – UMF ar fi unitatea medicală privată. Aceștia ar obține astfel „forță de muncă în mod gratuit”, fiindcă rezidenții sunt plătiți de către stat, pentru activitatea birocratică, administrativă, dar și medicală, asistând medicii la tratamentele de dializă oferite pacienților.

Contactat telefonic de „Ziarul de Iași”, Adrian Covic a respins toate acuzațiile și a precizat că este în interesul rezidenților să se pregătească acolo fiindcă sunt oferite „cele mai bune condiții pentru pacienți”, afirmând că nu există niciun beneficiu direct al clinicii în urma acestui parteneriat.

Medici din Iași: „dacă se aprobă acest proiect, tinerii vor fi trimiși «să învețe» la privat”

Senatul UMF Iași a avizat favorabil, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, demararea unui parteneriat cu SC White Cross SRL, firma care controlează Verde Clinic, pentru „desfășurarea activităților de învățământ postuniversitar (medici rezidenți și doctoranzi)”.

Acesta este un prim pas dintr-un lung proces de acreditare a SC White Cross SRL ca fiind structură clinică în care rezidenții să poată să își desfășoare o parte din activitatea de pregătire. Mai sunt necesare avize din partea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății înainte ca UMF să ia decizia finală.

„Se avizează favorabil încheierea contractului de colaborare cu universitatea și inițierea demersurilor către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru obținerea statului de unitate clinică și pentru acreditarea societății în vederea derulării programelor de pregătire prin rezidențiat”, se precizează în Hotărârea de Senat nr. 24 / 15.12.2022 consultată de „Ziarul de Iași”.

Verde Clinic este unul dintre cele mai noi centre de dializă din Iași, gestionat, alături de Fresenius, tot de către familia Covic. Conform listefirme.ro, Adrian Covic este implicat în conducerea Fresenius, în timp ce administrator al Verde Clinic este sora sa, Cristina Gavrilovici, care este și președintele Comisiei de Etică a UMF Iași.

Medicii consultați de „Ziarul de Iași” spun că obținerea statutului de unitate clinică va duce la folosirea rezidenților de către Verde Clinic pentru o activitate privată, sub umbrela pregătirii acestora. Această pregătire nu va fi cu nimic mai specială, spun sursele noastre, decât cea pe care o primesc rezidenții în spitalele de stat.

„Este vorba de «forță de muncă gratis», adică rezidenți trimiși să lucreze acolo fără să fie plătiți, pe care îi plătește statul. Dacă se aprobă acest proiect, tinerii vor fi trimiși «să învețe» la privat, când ei pot face exact același lucru la stat, spre exemplu la Parhon, unde este tot profesorul Covic, iar dacă în afara programului vrea un privat să îi angajeze, poate să îi plătească suplimentar. Practic același lucru a fost și cu parteneriatul UMF-Arcadia, dar a fost închis parteneriatul și acum ei au dat în judecată.”, au precizat surse din Senatul UMF Iași.

UMF: „Dacă am făcut acest pas nu înseamnă că Verde Clinic va și primi această acreditare”

„Ziarul de Iași” a discutat cu rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, despre fostul parteneriat cu Arcadia și oportunitatea demarării unei colaborări cu Verde Clinic. Acesta a explicat că în momentul de față, votul din Senat doar atestă faptul că cei de la Verde Clinic au solicitat începerea procedurii de acreditare din partea celor două ministere și că îndeplinesc criteriile inițiale cerute de lege.

„A fost o solicitare din partea Verde Clinic pentru ca noi să declanșăm această procedură de acreditare către Ministerul Sănătății și al Educației. Le-am spus că dacă îndeplinesc toate condițiile stipulate în lege vom face acest pas: cea mai sensibilă este prevederea care spune că trebuie să aibă cel puțin un cadru didactic al UMF integrat clinic în unitatea respectivă, adică să fie plătit cu jumătate de normă. Și ei au acest lucru. Dar dacă am făcut acest pas nu înseamnă că automat Verde Clinic va primi această acreditare de la ministere”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Acesta a explicat că încheierea contractului de colaborare pe care l-au avut cu grupul Arcadia s-a făcut după ce au încercat aceeași procedură de acreditare cu cele două ministere.

La momentul respectiv, a explicat Viorel Scripcariu, Arcadia nu avea niciun cadru didactic al UMF cu integrare clinică, chiar dacă mai mulți profesori aveau contracte de colaborare cu unitatea medicală privată. „Când am văzut că nu sunt îndeplinite aceste condiții și nu putem trimite nimic la minister, am încheiat contractul și colaborarea existente”, a explicat Viorel Scripcariu.

Adrian Covic: „Rezidenții își doresc să lucreze în centrele private”

„Ziarul de Iași” a încercat să discute cu Cristina Gavrilovici, administratorul companiei care controlează Verde Clinic, însă aceasta nu a răspuns apelurilor noastre. Am reușit însă să discutăm cu prorectorul UMF, Adrian Covic, care a negat toate acuzațiile aduse și care a spus că, din punctul său de vedere, este o oportunitate foarte mare pentru rezidenți să poată desfășura activitate în clinicile private precum Verde Clinic.

„Unitățile private de dializă au aparatură și echipamente pe care nu le au spitalele și au anumite proceduri care nu sunt de găsit în spitale. Din punct de vedere al rezidenților de nefrologie este bine să facă asta, practică în unitățile private, pentru că un rezident nu poate lucra în momentul de față într-o unitate privată. Mai ales că majoritatea rezidenților actuali, dacă ne uităm în ultimii ani, sunt angajați în aceste unități private”, a explicat Adrian Covic.

Acesta a mai explicat și faptul că au fost discuții și ca Fresenius, celălalt jucător mare privat de pe piața de dializă din Iași, în conducerea căruia se află prof.dr. Adrian Covic, să facă un astfel de parteneriat cu UMF Iași. Însă a motivat că mai multe cauze, printre care și faptul că este o companie „multinațională care are proceduri complicate”, au dus la sistarea acestor tratative înainte ca ele să înceapă.

„Nu ar fi niciun avantaj pentru o clinică privată, din punctul acesta de vedere, dimpotrivă, ar fi o muncă suplimentară pentru că cineva, care este cadru didactic, trebuie să aibă grijă de rezidenții respectivi. Nu, răspunsul este nu, rezidenții nu ar putea fi considerați forță de muncă gratuită în aceste centre. La privat este un regulament de dializă strict, este cea mai verificată activitate dintre cele medicale: indiferent unde lucrezi, regulamentul este același, banii primiți per pacient sunt aceiași. Repet, rezidenții își doresc să lucreze în unitățile private și e un principiu care se întâmplă în mai multe locuri în lume, unde este și mai puțin reglementat subiectul”, a completat Adrian Covic.

În momentul de față UMF are o singură colaborare cu o unitate privată care a fost acreditată clinic de cele două ministere, Educație și Sănătate: Victoria Hospital, specializat în oncologie, controlat de profesorul Constantin Volovăț.

Discuţiile pe această temă vizează două aspecte controversate în momentul de faţă: condiţiile în care rezidenţii îşi pot desfăşura activitatea în unităţile private şi în ce măsură unităţile de învăţământ de profil şi ministerele de resort asigură un tratament nediscriminatoriu tuturor actorilor privaţi interesaţi de obţinerea statutului de „unitate clinică acreditată”.

Comentarii