Un primar pro-rus, la comemorarea poetului Grigore Vieru, din parcul Copou. “El a venit la invitația noastră”

joi, 15 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Un primar pro-rus, la comemorarea poetului Grigore Vieru, din parcul Copou. “El a venit la invitația noastră”

Miercuri, 14 februarie, s-a desfășurat evenimentul „In memoriam Grigore Vieru”, în Parcul Copou din Iași, marcând cei 89 de ani de la nașterea celebrului poet. Deși manifestarea a fost menită să comemoreze viața și opera lui Grigore Vieru, a fost remarcată prezența primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, despre care se știe că ar fi un primar pro-rus.

Evenimentul din Parcul Copou a început cu ascultarea imnului României și imnului Republicii Moldova. Problemă tehnică sau nu, cei prezenți au auzit doar prima strofă din imnul României, fapt care a dus la reacții din partea celor prezenți la manifestare. „Puțin jenant”, a afirmat un bărbat din public. Apoi, au urmat trei strofe din imnul Republicii Moldova.

Într-un cadru solemn, participanții au depus jerbe la bustul poetului și au ascultat discursurile invitaților. Reprezentanți ai instituțiilor administrației locale și ai instituțiilor de cultură din Iași și din Chișinău, elevi și cadre didactice au depus jerbe la bustul lui Grigore Vieru.

Cu sau fără frontieră – visul lui Grigore Vieru?

Discursurile autorităților au urmărit o linie clară: importanța dispariției frontierei. De exemplu, primarul Chișinăului, Ion Ceban, și-a exprimat recunoștința față de colaborarea cu Iașul și a subliniat importanța legăturilor culturale dintre cele două orașe. „Marele Vieru este al nostru, al tuturor. Este poetul cunoscut de la cei mici până la cei în vârstă. Este o valoare incontestabilă pentru toate generațiile. Pe Grigore Vieru îl cunosc, îl citesc, îl recitesc. Vă mulțumesc, domnule primar, pentru colaborarea pe care o avem, pentru activitățile pe care le desfășurăm împreună, pentru suportul care a fost atunci când i-a fost, poate, cel mai greu Chișinăului! În continuare sper la fortificarea acestei colaborări. Iași și Chișinău sunt orașe înfrățite, avem foarte multe activități pe care le desfășurăm în comun”, a transmis Ion Ceban, primarul Chișinăului, în cadrul evenimentului.

Apoi, primarul Mihai Chirica a explicat celor prezenți dragostea de țară, credința în Dumnezeu și istoria nu pot fi șterse, felicitându-l totodată pe Ion Ceban pentru noul mandat. „Grigore Vieru a fost pentru noi o stea care a răsărit atunci când vedeam că nu mai răsar stele pe teritoriul Basarabiei și a reușit să vină către noi aducându-ne lumina, lumina unui patriotism sincer, care de foarte multe ori nu se mai regăsea pe ținutul românesc. Știu că undeva, într-un palat frumos, dintr-o cetate mare, dintr-un imperiu și mai mare stă un om care nu iubește Moldova și care va deveni din nou președintele Rusiei, dar mesajul nostru este foarte simplu: nu suntem mari, nu suntem nici puternici, dar avem o inimă mare, care este mai puternică decât o armată. Vreau să le transmit prietenilor de la Chișinău, împreună cu domnul primar Ceban, pe care îl felicit pentru noul mandat, că istoria nu poate fi ștearsă și nu va reuși nimeni să o facă”, a menționat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

În continuare, președintele Consiliului raional Ungheni, Dionisie Ternovschi, a amintit visul lui Grigore Vieru de a elimina frontierele dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului. „Este un vis care sperăm să devină realitate. Datorită unor așa poeți care trăiesc românește, deși au fost sub imperiul Uniunii Sovietice, a fost făcută o punte, pentru a ne simți același popor. Noi suntem același popor și simțim la fel. Trebuie doar să dispară frontiera și să ne unim!”, a menționat acesta.

Manifestarea a continuat apoi cu un spectacol susținut în sala „Diotima” de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași.

Ion Ceban, un primar pro-rus la Iași

Evenimentul, deși unul cultural, a fost „umbrit” de prezența unui personaj controversat de la Chișinău, primarul Ion Ceban, considerat un om apropiat cercurilor de influență rusă. Peste Prut, el este acuzat inclusiv că ar fi fost la Moscova cu exact o zi înainte de izbucnirea războiului. Este, însă, o chestiune pe care acesta nu a clarificat-o nicăieri. De altfel, și primarul municipiului Iași s-a afișat cu acesta, deși prezența lui Ion Ceban în România, anterior, a avut parte de reacții negative.

După cum arată G4Media, în anul 2022, primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, a efectuat o vizită în România, unde a avut întâlniri cu liderii partidelor politice, miniștri și primari. În cadrul acestei vizite, el a adoptat o poziție pro-românească, cu scopul de a atrage finanțare din partea marilor primării pentru proiecte comune.

În ceea ce privește evenimentul „In memoriam Grigore Vieru”, Ion Ceban a anunțat pe pagina personală de Facebook, că a participat „la invitația primarului municipiului Iași, Mihai Chirică, împreună cu colegii din cadrul Primăriei Chișinău”. În ciuda anunțului făcut de primarul municipiului Chișinău și a transcrierii greșite, de către acesta, a numelui primarului municipiului Iași, Primăria Iași a transmis că Ion Ceban a participat la invitația Casei de Cultură „Mihai Ursachi” și a Asociației Culturale „Feed Back”.

„A fost invitat de Asociația «Feed Back». Participarea domnului Ion Ceban a ținut strict de faptul că el reprezintă municipiul Chișinău în calitate de primar, la un eveniment strict cultural, legat de Grigore Vieru, un poet care s-a născut în Republica Moldova. Nu a avut nicio conotație politică”, a transmis Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei municipiului Iași.

„Noi am luat în vedere numai calitatea lui de primar într-o localitate în care s-a remarcat Grigore Vieru. Partea de politic nu ne-a interesat. El a venit la invitația noastră”, a susținut Adi Cristi, director al Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.

Ion Ceban este un politician care a făcut parte din Partidul Comuniștilor (PCRM), condus de fostul președinte comunist Vladimir Voronin. Ulterior, în 2012, Ceban a fost printre primii care au trecut la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de fostul președinte pro-rus, Igor Dodon.

La sfârșitul anului 2021, el a anunțat că părăsește PSRM, pentru a înființa propriul său partid, numit Mișcarea de Alternativă Națională (MAN). În ultimul an, Ceban și-a ajustat strategia inițială, care era predominant bazată pe sprijinul din Rusia. El propune acum o deschidere pro-europeană și mai ales pro-românească. 

Comentarii