Unele staţii GPL din Iaşi au tras deja obloanele. După dezastrul de la Crevedia, controale la 65 de asemenea locuri din Iaşi

marți, 29 august 2023, 01:50
5 MIN
 Unele staţii GPL din Iaşi au tras deja obloanele. După dezastrul de la Crevedia, controale la 65 de asemenea locuri din Iaşi

„Febra” staţiilor de încărcare cu GPL a cuprins şi Iaşul după explozia uriaşă de la Crevedia din weekend unde au fost zeci de răniţi şi doi morţi. Autorităţile vor să controleze cele aproximativ 65 de staţii de încărcare auto cu GPL existente în judeţul Iaşi. Un fapt constatat de jurnaliştii Ziarului de Iaşi şi de către pompieri este că unele dintre ele au fost închise „temporar”. Culmea este faptul că pompierii de la ISU Iaşi începuseră controalele la aceste tipuri de staţii în urmă cu două luni, iar în urma exploziei de la Crevedia aceştia se aşteaptă ca patronii de staţii GPL să închidă afacerile „temporar”. Ce spun autorităţile din Iaşi?

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi ne-au spus că multe dintre staţiile GPL din Iaşi sunt închise temporar, iar altele sunt în conservare. De asemenea, că mulţi şoferi de cinsterne care transportă GPL mai au „obiceiul” să umple rezervoarele proprietarilor de case cu gaz lichefiat fără o protecţie sporită a procedurii, însă nu au cum să îi depistezi şi să-i sancţionezi.

O parte dintre staţiile auto cu încărcare GPL pot fi observate uşor pe Internet, pe harta interactivă. La o simplă căutare realizată pe internet, dintre cele 17 staţii care figurau pe harta Google Maps, două arătau ca fiind închise: une situată pe stradela Bucşinescu, iar cealaltă în zona Valea Lupului.

Jurnaliştii au vizitat staţia de pe stradela Bucşinescu, fix lângă biserica penticostală. De le strada Smârdan, este un anunţ care ne atenţionează că există la „10 metri” o staţie GPL. Aici, totul este pustiu, iar un afiş lipit pe o gheretă ne anunţă că staţia este „închisă temporar”.

Fiind prea ciudată coincidenţa, am întrebat un vecin care însă ne-a răspuns că are ceva timp de când staţia a fost închisă. Totuşi, am găsit un număr de telefon, iar la numărul respectivă ne-a răspuns un domn care ne-a lămurit că el nu mai lucrează la staţia respectivă de doi ani. El nu a dorit să ne precizeze cui a aparţinut staţia.

„A fost vândută între timp. Nu vă pot spune cui”, ne-a expediat omul. După câteva telefoane am aflat firma respectivă, cât şi patronul, o femeie.

„Am închis staţia în urmă cu două luni, nu mai aducea profit. Nu aveam cu ce să plătesc angajaţii, mergea foarte rău punctul de lucru de acolo. Avem alte staţii, cea din Valea Lupului nu este a mea. Închiderea staţiei din Bucşinescu nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Crevedia”, ne-a replicat patroana.

Ieri se făcea lista finală a staţiilor care trebuie verificate

Gazul Petrolier Lichefiat (GPL) este un combustibil fosil, un amestec de hidrocarburi gazoase, livrate în butelii sub presiune, în stare lichefiată, aşa cum sugerează şi denumirea. Este folosit pe post de combustibil pentru încălzirea locuinţelor şi pentru autovehicule. GPL-ul are o compoziţie asemănătoare cu cea a gazelor naturale, însă oferă avantajul că devine lichid în condiţii de presiune scăzută şi de temperaturi normale.

În acest fel, poate fi transportat şi stocat în cantităţi mari în rezervoare şi în butelii de toate dimensiunile. GPL-ul se livrează de obicei în butelii sub presiune.

CITESTE SI: Unde sunt amplasate punctele de lucru din Iași ale firmei care a provocat explozia de la Crevedia

Astfel, GPL-ul este o afacere destul de profitabilă însă riscantă, iar pentru a obţine acordul necesar pentru o staţie de alimentare cu GPL pentru maşini, este nevoie de un munte de autorizaţii de la numeroase instituţii: Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de ridicat (ISCIR) pentru autorizarea şi controlul instalaţiilor sub presiune, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru siguranţa în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operaţiuni cu carburanţi, Agenţia Naţională de Mediu pentru respectarea obligaţiilor de mediu, Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi ISCTR pentru autorizarea şi controlul cisternelor de transport GPL.

În plus, mai este şi Garda de Mediu cea care face verificările de rigoare. În urmă cu două luni, cei de la ISU Pompieri Iaşi au pornit o serie de controale la staţiile PECO şi GPL. Acest lucru ne-a fost spus de patronul unei staţii GPL care a închis, aşa cum am menţionat anterior, activitatea la una dintre locaţii, în urmă cu două luni.

„Au fost la mine pompierii, m-au verificat, nu au găsit nimic. Au verificat pe toţi, din câte am înţeles eu. Eu am închis staţia deoarece nu era rentabil locul”, ne-a spus patroana unei staţii de alimentare auto din Bucşinescu.

Ieri, reprezentanţii instituţiilor enumerate mai sus au fost chemaţi la Prefectură unde au pus la bătaie un plan de verificare. La întâlnire au participat reprezentanţi de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

“Voi emite un ordin de prefect pentru constituirea unei comisii mixte care să verifice toate instalaţiile de depozitare şi comercializare a carburanţilor, inclusiv GPL, din judeţul nostru. Comisia mixtă va fi formată din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu. Aşteptăm lista finală a staţiilor care trebuie verificate. Se va realiza o prioritizare în funcţie de criterii care ţin de siguranţa cetăţenilor. Fiecare instituţie va acţiona conform competenţelor legale”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.

Ulterior, spre orele amiezii, la Iaşi a ajuns şi decizia primului ministru, Marcel Ciolacu, privitoare la controalele organizate la nivel naţional, adică verificarea instalaţiilor de depozitare şi comercializare a carburanţilor, inclusiv GPL.

„Premierul României Marcel Ciolacu a dispus astăzi începerea unui control la nivel naţional cu privire la îndeplinirea condiţiilor de autorizare, funcţionare şi exploatare a tuturor instalaţiilor de depozitare şi comercializare a carburanţilor, inclusiv GPL. Decizia vine ca urmare a tragediei petrecute acum două zile la Crevedia şi are ca scop identificarea urgentă a potenţialelor situaţii care ar putea fi produse şi implică riscuri legate de siguranţa publică. Ca urmare a acestei decizii, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecţii din fiecare judeţ al ţării să constituie şi să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanţii instituţiilor menţionate mai sus. Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control şi va pune la dispoziţia organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalităţi”, se arată în comunicatul Guvernului.

Comentarii