anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

VIDEO Iată cea mai inutilă investiţie publică din ţară: „Telescaunul ruşinii”! Împlineşte 10 ani şi stă tot la ruginit. A costat 1,5 mil. euro

GALERIE
telescaun ciric1
 • telescaun ciric1
- +

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

Au trecut peste 6 ani de la momentul în care s-a pus „lăcătul” pe această investiţie, iar administraţia locală îşi arată limitele în gestionarea problemei mormanului de fiare ce ruginesc în pădurea de la Ciric. Primăria îşi aminteşte de problemă doar când mai întreabă jurnaliştii şi flutură mereu aceleaşi „soluţii”, fără ca una dintre acestea să fie efectiv pusă în aplicare. Mai nou, au fost cheltuiţi bani pentru realizarea unui studiu pentru idenficarea celei mai viabile soluţii. Concluzia? „Cea mai simplă soluţie propusă este dezafectarea telescaunului şi vânzarea lui către cei interesaţi”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei. De-a lungul timpului, oficialii municipalităţii au vorbit despre extinderea peste lacul Ciric a telescaunului sau relocarea echipamentelor în alte zone din oraş.

„Cu siguranţă în perioada următoare se va lua o decizie”

 

De peste 6 ani, Primăria este incapabilă să ia o decizie privind viitorul telescaunului. Recent, municipalitatea a recepţionat un studiu cu privire la rentabilizarea investiţiei, iar documentaţia cu soluţiile propuse este analizată în prezent de funcţionarii Primăriei, după cum a transmis Sebastian Buraga. „Una din soluţiile studiate, soluţie pe care şi noi am propus-o spre analiză, presupune mutarea telescaunului la pârtia de schi din zona Sărăriei. Din păcate, punerea în practică a acestei soluţii nu este simplă şi presupune şi cheltuieli suplimentare. Astfel, soluţia studiată presupune nu doar demontarea din zona Ciric, transportul şi remontarea telescaunului la pârtia de schi, ci şi redimensionarea acestuia, unele modificări tehnice la instalaţie (scaune, stâlpi de susţinere), dar şi prelungirea acestuia pe toată lungimea pârtiei de schi”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei.

El a adăugat că nu este exclus ca, în final, o astfel de soluţie să fie aplicată, dar a subliniat că decizia va fi luată după ce va fi făcută o analiză în detaliu a studiului. „Cu siguranţă în perioada următoare se va lua o decizie şi, dacă se ajunge la concluzia că mutarea telescaunului la pârtia de schi din zona Sărăriei este una fezabilă, cu siguranţă vom încerca să identificăm sursa de finanţare şi să încercăm să-l finanţăm inclusiv din bugetul local în proiectul de buget pentru anul 2023”, a comentat Buraga.

CItește și: Telescaunul ruşinii. 1,5 milioane de euro îngropate în pădure la Ciric

În spaţiul public a apărut ideea relocării telescaunului în Grădina Botanică, dar o astfel de soluţie ar presupune de asemenea costuri suplimentare pentru reutilizarea unei instalaţii de mici dimensiuni, fără a mai pune în calcul şi gradul de uzură al echipamentelor. „Cea mai simplă soluţie propusă este dezafectarea telescaunului şi vânzarea lui către cei interesaţi”, a mai spus Sebastian Buraga. El a adăugat că dezafectarea şi valorificarea echipamentelor reprezintă o propunere din studiu, dar, în acelaşi timp, a precizat că nu există o decizie în acest sens. La fel ca în ultimii peste 6 ani, timp în care Primăria nu a fost capabilă să ia o hotărâre.

Telescaunul a fost inaugurat în mai 2013

 

Realizarea telescaunului a fost o idee a Primăriei pentru a face mai atractivă zona de agrement Ciric. Dar, distanţa foarte mică străbătută (363 metri) şi faptul că telescaunul trece exclusiv prin pădure au determinat ca această investiţie să fie una dintre cele mai inutile din ţară. Strict pentru amenajarea telescaunului au fost cheltuiţi 6,4 milioane lei (1,5 milioane euro, la cursul de acum 10 ani). Instalaţia a fost inaugurată în mai 2013 cu un sobor de preoţi şi mult festivism. După patru zile, telescaunul nu a mai funcţionat.

Citește și: Minunile nu ţin decât 3 zile. Telescaunul de la Ciric nu mai merge (GALERIE FOTO)

Încasările în perioada 2013 – 2016 din exploatare au avut o valoare de 46.830 lei, o sumă ridicolă, dacă ne raportăm la banii cheltuiţi pentru realizarea şi darea în folosinţă. Telescaunul a făcut parte din proiectul de modernizare a zonei Ciric, primul proiect finanţat la Iaşi de către Comisia Europeană, după aderarea României la blocul comunitar. Pentru implementarea investiţiei au fost desfrişate 6,6 ha de pădure, inclusiv pe tot traseul telescaunului. Lucrările de infrastructură au fost făcute de antreprenorul general al proiectului (Iasicon SA), telescaunul a fost livrat de o companie austriacă (Leitner), echipamentele de traseu aerian au fost furnizate de Blue Wind SRL, iar mentenanţa a căzut în sarcina societăţii clujene Acomin.

În prezent, telescaunul este lăsat în paragină, în condiţiile în care Primăria vehiculează periodic „soluţii”, dar instituţia nu a aplicat efectiv vreuna dintre acestea.

Citește și: Topul celor mai păguboase investiţii publice din Iaşi în ultimii 25 de ani

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.