VIDEO Premieră în politica ieşeană: concurs de idei cu aspiranţii USR la Primărie în fața publicului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

VIDEO Premieră în politica ieşeană: concurs de idei cu aspiranţii USR la Primărie în fața publicului

GALERIE
chichirau si lupu
 • chichirau si lupu
- +

Cosette Chichirău şi Mihai Lupu şi-au prezentat planurile de bătaie pentru mandatul de primar. Un public numeros i-a „bombardat“ cu întrebări, atât din sală, cât şi online, dezbaterea fiind transmisă şi online

Cei doi finalişti ai cursei interne a USR Iaşi pentru desemnarea candidatului filialei în alegerile pentru funcţia de primar au dat ieri un serios examen în faţa unui public numeros format din membri USR, membri PLUS, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi ieşeni neînrolaţi politic. Dezbaterile şi prezentările au durat mai bine de trei ore, timp în care Cosette Chichirău şi Mihai Lupu, cei doi aspiranţi la statutul de candidat, au avut de răspuns unui tir susţinut de întrebări, inclusiv venite online, din partea celor care au urmărit dezbaterea online. În politica ieşeană, această „defilare“ publică a candidaţilor reprezintă o premieră. În sală au fost prezenţi şi pretendenţii la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Daniel Dîscă, Cezar Hăvîrneanu şi George Ţăranu, dar şi preşedintele organizaţiei municipale a USR, Silviu Gurlui. Au lipsit, în schimb, celălalt parlamentar din filială, senatorul Dan Lungu. De altfel, Co­sette Chichirău a fost întrebată dacă „este marginalizat Dan Lungu în filială“. Ea a răspuns că nu şi că, dimpo­tri­vă, filiala „are deja o echi­pă puternică şi că ori­cine vrea să se dedice principiilor USR este binevenit“.

Mihai Lupu, avocat, fiu al fostului lider ţărănist Vasile Lupu, a invocat lipsa legalităţii în administrarea Iaşului. „În lipsa unui Plan Urbanistic General, s-a construit haotic“, a spus el. A numit şi câteva efecte secundare al acestui „haos urbanistic“, cum e traficul greoi pe străzile oraşului. Mihai Lupu a trecut apoi în revistă realizările şi mai ales nerealizările primarilor de până acum ai Iaşului. „Trebuie să punem accent pe decizii luate de echipe de specialişti, pe fondul creşterii demografice a oraşului“, a explicat Lupu. El a vorbit şi despre educaţie - în special cea civică, respectiv informarea cetăţenilor de către autorităţile locale.

 
La rândul ei, Cosette Chichirău a prezentat auditoriului proiectele ei de viitor pentru Iaşi. Deputatul USR a pledat pentru un oraş inteligent, în care incidente petrecute în jurul şcolilor sau parcări neregulamentare, de exemplu, să aibă reacţii rapide din partea autorită­ţilor. „Un asemenea sistem ar putea fi pus la punct în câteva luni. De altfel, actualul primar a avut discuţii informale în acest sens cu o firmă, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci, respectiv de un an“, a menţionat liderul USR Iaşi. În fine, trebuie făcut pentru fiecare cartier un plan de dezvoltare urbană. „Ce facem în Tătăraşi, mai construim blocuri sau reamenajăm parcuri şi spaţii verzi? Ce facem în cartiere­le noi, drumuri sau continuăm să construim imobile fără să modernizăm şi căile de acces?“, a spus ea. Cosette Chichirău a pledat totodată pentru dotarea şcolilor cu laboratoare şi propune înfiinţarea unui centru de ştiinţe, în aşa fel încât „să punem în mâinile copiilor noştri toată această bogăţie a lumii“. În final, ea a remarcat că „se impune un audit al poliţiei locale“, acuzând forţele de ordine din subordinea primarului de lipsă de reacţie în diverse situaţii, de la aruncarea cojilor de seminţe pe stradă până la incidente violente.
După dezbaterea-dialog, câştigătorii competiţiei interne vor intra în discuţiile de negociere la nivelul Alianţei USR PLUS. Votul intern final se va da joi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X