anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

VIDEO Premieră în politica ieşeană: concurs de idei cu aspiranţii USR la Primărie în fața publicului

GALERIE
chichirau si lupu
 • chichirau si lupu
- +

Cosette Chichirău şi Mihai Lupu şi-au prezentat planurile de bătaie pentru mandatul de primar. Un public numeros i-a „bombardat“ cu întrebări, atât din sală, cât şi online, dezbaterea fiind transmisă şi online

Cei doi finalişti ai cursei interne a USR Iaşi pentru desemnarea candidatului filialei în alegerile pentru funcţia de primar au dat ieri un serios examen în faţa unui public numeros format din membri USR, membri PLUS, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi ieşeni neînrolaţi politic. Dezbaterile şi prezentările au durat mai bine de trei ore, timp în care Cosette Chichirău şi Mihai Lupu, cei doi aspiranţi la statutul de candidat, au avut de răspuns unui tir susţinut de întrebări, inclusiv venite online, din partea celor care au urmărit dezbaterea online. În politica ieşeană, această „defilare“ publică a candidaţilor reprezintă o premieră. În sală au fost prezenţi şi pretendenţii la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Daniel Dîscă, Cezar Hăvîrneanu şi George Ţăranu, dar şi preşedintele organizaţiei municipale a USR, Silviu Gurlui. Au lipsit, în schimb, celălalt parlamentar din filială, senatorul Dan Lungu. De altfel, Co­sette Chichirău a fost întrebată dacă „este marginalizat Dan Lungu în filială“. Ea a răspuns că nu şi că, dimpo­tri­vă, filiala „are deja o echi­pă puternică şi că ori­cine vrea să se dedice principiilor USR este binevenit“.

Mihai Lupu, avocat, fiu al fostului lider ţărănist Vasile Lupu, a invocat lipsa legalităţii în administrarea Iaşului. „În lipsa unui Plan Urbanistic General, s-a construit haotic“, a spus el. A numit şi câteva efecte secundare al acestui „haos urbanistic“, cum e traficul greoi pe străzile oraşului. Mihai Lupu a trecut apoi în revistă realizările şi mai ales nerealizările primarilor de până acum ai Iaşului. „Trebuie să punem accent pe decizii luate de echipe de specialişti, pe fondul creşterii demografice a oraşului“, a explicat Lupu. El a vorbit şi despre educaţie - în special cea civică, respectiv informarea cetăţenilor de către autorităţile locale.

 
La rândul ei, Cosette Chichirău a prezentat auditoriului proiectele ei de viitor pentru Iaşi. Deputatul USR a pledat pentru un oraş inteligent, în care incidente petrecute în jurul şcolilor sau parcări neregulamentare, de exemplu, să aibă reacţii rapide din partea autorită­ţilor. „Un asemenea sistem ar putea fi pus la punct în câteva luni. De altfel, actualul primar a avut discuţii informale în acest sens cu o firmă, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci, respectiv de un an“, a menţionat liderul USR Iaşi. În fine, trebuie făcut pentru fiecare cartier un plan de dezvoltare urbană. „Ce facem în Tătăraşi, mai construim blocuri sau reamenajăm parcuri şi spaţii verzi? Ce facem în cartiere­le noi, drumuri sau continuăm să construim imobile fără să modernizăm şi căile de acces?“, a spus ea. Cosette Chichirău a pledat totodată pentru dotarea şcolilor cu laboratoare şi propune înfiinţarea unui centru de ştiinţe, în aşa fel încât „să punem în mâinile copiilor noştri toată această bogăţie a lumii“. În final, ea a remarcat că „se impune un audit al poliţiei locale“, acuzând forţele de ordine din subordinea primarului de lipsă de reacţie în diverse situaţii, de la aruncarea cojilor de seminţe pe stradă până la incidente violente.
După dezbaterea-dialog, câştigătorii competiţiei interne vor intra în discuţiile de negociere la nivelul Alianţei USR PLUS. Votul intern final se va da joi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.