Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO Premieră în politica ieşeană: concurs de idei cu aspiranţii USR la Primărie în fața publicului

GALERIE
chichirau si lupu
  • chichirau si lupu
- +

Cosette Chichirău şi Mihai Lupu şi-au prezentat planurile de bătaie pentru mandatul de primar. Un public numeros i-a „bombardat“ cu întrebări, atât din sală, cât şi online, dezbaterea fiind transmisă şi online

Cei doi finalişti ai cursei interne a USR Iaşi pentru desemnarea candidatului filialei în alegerile pentru funcţia de primar au dat ieri un serios examen în faţa unui public numeros format din membri USR, membri PLUS, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi ieşeni neînrolaţi politic. Dezbaterile şi prezentările au durat mai bine de trei ore, timp în care Cosette Chichirău şi Mihai Lupu, cei doi aspiranţi la statutul de candidat, au avut de răspuns unui tir susţinut de întrebări, inclusiv venite online, din partea celor care au urmărit dezbaterea online. În politica ieşeană, această „defilare“ publică a candidaţilor reprezintă o premieră. În sală au fost prezenţi şi pretendenţii la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Daniel Dîscă, Cezar Hăvîrneanu şi George Ţăranu, dar şi preşedintele organizaţiei municipale a USR, Silviu Gurlui. Au lipsit, în schimb, celălalt parlamentar din filială, senatorul Dan Lungu. De altfel, Co­sette Chichirău a fost întrebată dacă „este marginalizat Dan Lungu în filială“. Ea a răspuns că nu şi că, dimpo­tri­vă, filiala „are deja o echi­pă puternică şi că ori­cine vrea să se dedice principiilor USR este binevenit“.

Mihai Lupu, avocat, fiu al fostului lider ţărănist Vasile Lupu, a invocat lipsa legalităţii în administrarea Iaşului. „În lipsa unui Plan Urbanistic General, s-a construit haotic“, a spus el. A numit şi câteva efecte secundare al acestui „haos urbanistic“, cum e traficul greoi pe străzile oraşului. Mihai Lupu a trecut apoi în revistă realizările şi mai ales nerealizările primarilor de până acum ai Iaşului. „Trebuie să punem accent pe decizii luate de echipe de specialişti, pe fondul creşterii demografice a oraşului“, a explicat Lupu. El a vorbit şi despre educaţie - în special cea civică, respectiv informarea cetăţenilor de către autorităţile locale.

 
La rândul ei, Cosette Chichirău a prezentat auditoriului proiectele ei de viitor pentru Iaşi. Deputatul USR a pledat pentru un oraş inteligent, în care incidente petrecute în jurul şcolilor sau parcări neregulamentare, de exemplu, să aibă reacţii rapide din partea autorită­ţilor. „Un asemenea sistem ar putea fi pus la punct în câteva luni. De altfel, actualul primar a avut discuţii informale în acest sens cu o firmă, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci, respectiv de un an“, a menţionat liderul USR Iaşi. În fine, trebuie făcut pentru fiecare cartier un plan de dezvoltare urbană. „Ce facem în Tătăraşi, mai construim blocuri sau reamenajăm parcuri şi spaţii verzi? Ce facem în cartiere­le noi, drumuri sau continuăm să construim imobile fără să modernizăm şi căile de acces?“, a spus ea. Cosette Chichirău a pledat totodată pentru dotarea şcolilor cu laboratoare şi propune înfiinţarea unui centru de ştiinţe, în aşa fel încât „să punem în mâinile copiilor noştri toată această bogăţie a lumii“. În final, ea a remarcat că „se impune un audit al poliţiei locale“, acuzând forţele de ordine din subordinea primarului de lipsă de reacţie în diverse situaţii, de la aruncarea cojilor de seminţe pe stradă până la incidente violente.
După dezbaterea-dialog, câştigătorii competiţiei interne vor intra în discuţiile de negociere la nivelul Alianţei USR PLUS. Votul intern final se va da joi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri