De Business

Punem punctul pe știi

Chiriile au urcat cu 12% faţă de anul trecut

vineri, 29 iulie 2016, 01:50
2 MIN
 Chiriile au urcat cu 12% faţă de anul trecut

Proprietarii de locuinţe se grăbesc să profite de pe urma începerii noului an universitar.

 

Chiriile în Iaşi încep să crească o dată cu apropierea începerii unui nou an şcolar şi universitar, însă preţurile sunt accesibile comparativ cu alte mari centre universitare din ţară. Spre exemplu, s-a înregistrat o creştere a preţurilor cerute pentru garsoniere şi apartamentele cu o cameră, creşterea fiind de 12% faţă de anul trecut şi de 7% faţă de prima lună a anului. Potrivit unei analize realizată de cea mai mare platformă online din sectorul imobiliar, Iaşul ar fi al treilea centru universitar, după Cluj – Napoca şi Bucureşti, la nivelul scumpirii chiriilor pe sfârşitul verii.

„Datele imobiliare.ro semnalează, înainte de începerea anului universitar, o tendinţă clară de majorare a chiriilor în marile oraşe ale ţării. Analiza ia în calcul apartamentele cu una, două şi trei camere şi compară preţurile medii solicitate în iulie 2016 cu valorile consemnate în ianuarie 2016 şi iulie 2015. Dintre cele patru centre universitare analizate, cele mai accesibile locuinţe pot fi găsite în Timişoara (garsoniere şi trei camere) şi Iaşi (două şi trei camere)”, potrivit imobiliare.ro. Din datele oferite de reprezentanţii imobiliare.ro, chiriile din Iaşi au fost vizibil mai stabile decât în centrele universitare din Cluj Napoca, Bucureşti sau Timişoara.

„Variaţii au fost consemnate, de fapt, doar pe segmentul garsonierelor – o asemenea unitate locativă poate fi închiriată acum, în medie, cu 190 euro pe lună, cu 7% mai mult decât în luna ianuarie a acestui an, când preţul mediu era de 177 euro/lună, şi cu 12% mai mult decât în vara anului 2015, când ajungea la 170 euro/lună. Preţurile medii solicitate pentru locuinţele cu două şi trei camere, pe de altă parte, s-au menţinut constante, per ansamblu, în ultimele 12 luni, la un nivel de 250, respectiv 300 euro/lună”, potrivit reprezentanţilor imobiliare.ro. Comparativ cu chiriile din Iaşi, în Cluj Napoca se cere un preţ mediu de 200 euro pe o garsonieră, creştere cu 11% faţă de anul trecut, însă pentru un apartament cu  două camere se solicită în medie 330 euro, în creştere cu 32% faţă de anul trecut.

Cele mai scumpe garsoniere se găsesc la închiriat în Bucureşti, un preţ mediu de 220 de euro, care s-a păstrat încă de anul trecut, în timp ce apartamentele cu două camere sunt mai ieftine decât în Cluj, preţul mediu fiind de 300 euro/lunar. În Timişoara, preţul mediu cerut pentru închirierea unei garsoniere este de 160 euro/lună, în creştere faţă de anul trecut cu 7%, în timp ce preţul de închiriere a unui apartament bicameral a săltat cu 17% faţă de anul trecut, până la 270 euro/lunar.  

 

 

Comentarii