Cutremur în învăţământul ieşean: S-a rupt USLIP, cea mai mare organizaţie sindicală din judeţ

Divorţ sindical

vineri, 24 mai 2013, 01:50
7 MIN
 Divorţ sindical
Eveniment fără precedent în viaţa sindicală: cel mai mare sindicat ieşean, cu circa 10.000 de membri, USLIP, s-a rupt în două. Nemulţumit de atitudinea celuilalt co-preşedinte faţă de sindicalişti, liderul pe partea de vest a judeţului şi-a constituit o altă formaţiune împreună cu nemulţumiţii. Noul sindicat are deja 2.500 de membri, dar spune că se va extinde şi spre Iaşi. Scindarea s-a produs pe fondul divergenţelor dintre cei doi co-preşedinţi, Mirel Pristavu (foto stânga), ales preşedinte pentru zona Iaşi-Vest, şi Laviniu Lăcustă (foto dreapta), pe zona Iaşi. Pristavu invocă diferenţa de vârstă şi mentalitate; Lăcustă pune ruperea sindicatului pe fondul ambiţiei primului. De această mişcare de la Iaşi pare însă a nu fi străin cel mai important şi mai vocal lider sindical din învăţământ la nivel naţional, Marius Nistor. Acesta a devenit lider al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“ la începutul anului, când FEN şi „Spiru Haret“ au fuzionat, creând un sindicat gigant. Marius Nistor îl susţine pe Mirel Pristavu, fiind chiar prezent zilele trecute în zonă.

  UPDATE

Biroul Executiv al USLIP  Iasi iese la "atac". Va prezentam continutul comunicatului:

"Sedinta din data de 19 mai 2013 de la Targu-Frumos s-a derulat in secret si netransparent tocmai in unitatea se invatamant condusa de sotia domnului Pristavu iar liderii au fost convocati fara a sti ordinea de zi a discutiilor. De asemenea, patru membri ai Biroului USLIP Iasi nu au fost primiti la sedinta respectiv: Laviniu Lacusta, presedinte, Vasile Mindirigiu – vicepresedinte, Ionut Ivascu – vicepresedinte si Mihaela Agavriloaie, membru in Biroul USLIP din Liceul Tehnologic Mihai Busuioc – Pascani si nici macar lasati sa intre in scoala, asta prin ordinul direct al directorului Margareata Pristavu. Acest fapt, cu toate ca acestia s-au deplasat la Targu-Frumos pentru a discuta cu domnulu Mirel Pristavu. Pe de alta parte, doamna Mihaela Agavriloaiei ar fi trebuit sa se gaseasca pe lista de convocari, unitatea sa de invatamant fiind in zona de responsabilitate a domnului Pristavu. Teama ca aceasta ar putea explica prestatia negativa a domniei sale in calitatea de co- presedinte USLIP a fost, probabil, motivul neconvocarii.
In ceea ce priveste prezenta lui Marius Nistor, acesta a declarat ulterior ca nu a stiut ce se va intampla in sedinta respectiva si ca a fost pus in fata unui fapt implinit. Sub nici o forma nu se poate interpreta vizita accestuia ca o forma de sustinere a acestei sciziuni. Pe aceeiasi logica, participarea lui Marius Nistor, la o emisiune a unui post-tv local, nu poate fi considerata ca o sustinere a presedintelui Lacusta ci ca sustinere a sindicatului USLIP, parte componenta a federatiei nationale. In plus, prezenta acestuia la Targu Frumos a fost doar consecinta insistentelor repetate ale domnului Mirel Pristavu. In ceea ce priveste motivele reale ale plecarii acestuia din sindicat, acesta face referire la diferentele de <<mentalitate>>. In acest context precizam ca, in calitatea sa oficiala pe care a avut-o, nu a redactat si nu s-a implicat in nici o activitate cu problematica sindicala, dovada fiind lipsa oricarei adrese catre o institutie a statului care sa fie realizata de acesta catre: Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar Judetean, Prefectura, Primarie sau altele. Acesta nu avea doar dreptul ci si OBLIGATIA de a face acest lucru pentru membrii aflati in zona sa de responsabilitate.
Respingem informatia eronata ca, pe zona Pascani-Targu Frumos au loc mutari masive ale membrilor catre noua structura! Exista doar cazuri izolate si doar acolo unde scolile sunt controlate de apropiatii domniei sale. In acest context, domnul Mirel Pristavu a afirmat in presa ceea ce 8 din 11 membri ai Biroului Executiv nu stiau ca sindicatul sau este infiintat inca din timpul mandatului domnului Gheorge Isvoranu, ceea ce arata tendintele separatiste ale acestuia inca de atunci si imposibilitatea colaborarii in cadrul unei echipe conduse dupa reguli STATUTARE. Aceasta este, intradevar, o diferenta de mentalitate intre noi si dumnealui. Din respect pentru membrii nostri de sindicat, si pentru a proteja aceasta idee, ne vom limita doar la aceste observatii in legatura cu evenimentele aparute in zona Targu-Frumos-Pascani".

Text aparut in paginile cotidianului Ziarul de Iasi

Cel mai mare sindicat ieşean, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), condus până de curând de vocalul lider Gheorghe Isvoranu, pare să-i scape printre degete urmaşului acestuia mai puţin abil, Laviniu Lăcustă. Sindicatul care numără aproximativ 10.000 de membri s-a rupt, prin plecarea unui mare grup reprezentând partea de vest a judeţului. Iar acesta pare a fi doar începutul. Scindarea s-a produs în principal pe fondul divergenţelor dintre cei doi copreşedinţi aleşi în fruntea USLIP în decembrie 2011, dar, se pare, şi a unor interese sindicale la nivel naţional, în sensul unificării acestei mişcări din domeniul educaţiei. După un an şi jumătate, formula de conducere în tandem, privită cu neîncredere de mai mulţi membri ai sindicatului, nu a mai funcţionat. Mirel Pristavu, ales preşedinte pentru zona Iaşi – Vest reprezentată de USLIP, a renunţat la poziţia dobândită şi a constituit o nouă formaţiune judeţeană, care numără deja peste 2.500 de membri.

Ziua decisivă

Hotărârea de a forma o nouă structură judeţeană de reprezentare a angajaţilor din preuniversitar a fost luată în urma unei şedinţe din 19 mai, la care au participat şi doi membri din conducerea Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, anume preşedintele Marius Nistor, respectiv secretarul general Tudor Spiridon. „Au fost invitaţi 102 lideri de sindicat, din zona Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei şi comunele limitrofe, şi s-au prezentat 93. Toţi 93 au votat pentru desprinderea din USLIP şi constituirea unei alte formaţiuni, care se numeşte Sindicatul Învăţământ «Spiru Haret» Iaşi. Nu vă ascund faptul că această structură exista, din 25 aprilie 2010, sub aceeaşi denumire, dar eu nu am acceptat-o ca idee, pentru că nu mi-a plăcut niciodată o rupere, o scindare. Am considerat că sindicatele trebuie să fie la un loc, să aibă putere, dar nu poţi să mergi împotriva voinţei liderilor şi a oamenilor din şcoli. Foarte mulţi lideri ştiau de această structură şi mi-au propus reactivarea şi punerea ei la treabă. Asta pentru că voiau o mai mare transparenţă, o legătură în teritoriu mult mai bună, să fie reprezentaţi mult mai bine. În rândul membrilor de sindicat există foarte multe categorii de reproşuri, dar nu cred că e bine acum să încep să le expun“, a precizat Mirel Pristavu.

Ce anume i-a despărţit?

Fostul preşedinte USLIP pentru zona Iaşi – Vest a recunoscut că ruptura s-a produs şi pentru că îi era dificil să colaboreze cu Laviniu Lăcustă, în continuare preşedinte al organizaţiei. „Au fost diferenţe de idei şi ca mod de organizare, şi ca mod de decizie, şi ca mod de punere a problemelor, şi ca mod de reprezentare în relaţie cu instituţiile statului şi cu Inspectoratul Şcolar. Ca modalitate de lucru, suntem, aş putea spune acum, total diferiţi. Eu sunt la 54 de ani şi, trecut mai mult prin viaţă, poate mai diplomat, el poate are energie ceva mai multă. Eu merg pe ideea colaborării, a dialogului, a argumentelor, el poate doreşte lucrurile mai brusc realizate. Eu consider că suntem într-o vreme în care munca sindicală se face cu argumente, cu mai mult tact, cu ascultarea oamenilor“, a mărturisit Pristavu. Voci din rândurile sindicatului îi mai reproşează lui Lăcustă şi faptul că, în anumite momente, nu a avut suficient tact în relaţia cu instituţiile şcolare pentru a reuşi să-şi susţină oamenii din sindicat. În replică, Laviniu Lăcustă susţine că neînţelegerile dintre ei sunt o „falsă problemă“. Mai mult, consideră că Pristavu, alături de alţi doi membri care au demisionat din Biroul Executiv, a pregătit această desprindere de USLIP. „Problema e doar a ambiţiilor unei persoane, care a pus deasupra interesului colegilor din şcolile din zona Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei propriile interese. Această nouă echipă a lor a fost formată fără a fi consultaţi membrii. La acea şedinţă era deja constituită. A fost un act premeditat, în sensul în care acest sindicat a fost gândit încă dinainte de alegerile din 2011, ca o soluţie de avarie pentru un grup limitat de persoane, şi mă refer la Pristavu, Bârgăoanu şi Vlădeanu“, a comentat Laviniu Lăcustă.

Pristavu: Migraţia va continua

În noua formaţiune sindicală, s-au înscris deja peste 2.500 de membri, din cei 3.971 recenzaţi ultima oară pentru zona Iaşi – Vest, însă Pristavu atenţionează că aceasta este deschisă membrilor din întregul judeţ. „Există şi afinităţi între oameni, relaţii stabilite, n-aş putea spune că vor veni toţi la noua formaţiune. N-aş putea spune până unde ne vom întinde numeric, cert este că am semnale că şi din cealaltă zonă sunt unităţi şcolare care vor să adere. Au auzit probabil de undeva şi vor să adere la noua structură, care e una judeţeană, deschisă pentru orice membru de sindicat din învăţământul preuniversitar de pe teritoriul judeţului Iaşi“, ne-a declarat Mirel Pristavu. De cealaltă parte, Laviniu Lăcustă susţine că nu vor fi plecări masive. „Vreau să le mulţumesc membrilor, – şi dau doar câteva exemple, care îmi vin rapid în minte -, de la Colegiul «Sadoveanu», de la Colegiul «Busuioc», de la Şcolile Tătăruşi, Valea Seacă, Conţeşti, Bălţaţi, «Al.I. Cuza» din Podu Iloaiei şi multe altele, care au decis şi ne-au anunţat că nu vor da curs acestei tentative de spargere a celei mai mari structuri sindicale judeţene din România, cu cele mai mari realizări şi cu un patrimoniu important“, a mai declarat Laviniu Lăcustă.
Fostul lider al USLIP, profesorul Gheorghe Isvoranu, acum pensionat, nu a putut fi contactat pentru a comenta ultimele evoluţii ale sindicatului pe care l-a condus un număr important de ani.

 

Comentarii