De Business

Punem punctul pe știi

O afacere exotică: grădină de fluturi tropicali la Nativa Park, în Bârnova

marți, 14 mai 2024, 03:00
8 MIN
 O afacere exotică: grădină de fluturi tropicali la Nativa Park, în Bârnova

Doi tineri basarabeni vor aduce la Nativa Park specii de fluturi din Filipine, Costa Rica și Africa. Mica grădină va fi amenajată pentru a oferi condiții optime fluturilor, dar și plantelor tropicale și diverselor flori din care fluturii se hrănesc cu nectar. Cei doi soți au început afacerea la Chișinău.

„Mie și soțului ne place foarte mult România. Iar Iașul este un oraș european minunat, care, în opinia noastră, progresează rapid și unde considerăm că avem perspective de dezvoltare. Pe lângă acestea, în Moldova eram deseori vizitați de oaspeți din România, care rămâneau impresionați de grădina noastră“, arată Anastasia Sapovalov, directorul executiv BeFly Garden în România.

Cum a fost ales Iașul, dar și cât va costa intrarea citiți în rândurile următoare.

În Iași își face loc o afacere exotică: doi tineri basarabeni, Anastasia și Eugen Sapovalov se pregătesc să deschidă luna viitoare o grădină cu fluturi tropicali sub numele BeFly Garden, unde vizitatorii se pot plimba printre unele dintre cele mai spectaculoase specii de fluturi din lume, care pot fi văzute în Filipine, Costa Rica și Africa. Grădina BeFly se desfășoară pe o suprafață de 700 de metri pătrați și este amplasată în Nativa Park din Bucium, zona Bârnova, iar dacă totul va decurge conform planurilor fondatorilor, va fi inaugurată pe data de 1 iunie. Grădina va fi practic un habitat complex și divers, amenajat pentru a oferi condiții optime pentru fluturi, dar și pentru plantele tropicale și diversele flori din care fluturii se hrănesc cu nectar.

Citiți aici integral ediția Ziarul de Business nr. 6

Anastasia: „În Moldova deseori aveam vizitatori din România“

Fondatorii BeFly Garden arată într-un răspuns transmis pentru „Ziarul de Iași“ că afacerea a fost inițiată în Chișinău în urmă cu doi ani, când au deschis prima grădină cu fluturi tropicali, iar ulterior a apărut și o filială în Ucraina, unde se ocupau de vânzarea fluturilor. Iașul i-a fermecat cu progresul său și atmosfera europeană.

 

„Mie și soțului ne place foarte mult România. Iar Iași este un oraș european minunat, care, în opinia noastră, progresează rapid și unde considerăm că avem perspective de dezvoltare. Pe lângă acestea, în Moldova eram deseori vizitați de oaspeți din România, care rămâneau impresionați de grădina noastră. Acest lucru, de asemenea, a devenit pentru noi o puternică motivație“, ne-a spus Anastasia Sapovalov, directorul executiv BeFly Garden în România.

Pe lângă Iași, fondatorii intenționează să mai deschidă anul acesta încă o grădină în Republica Moldova. Informațiile privind costurile unei astfel de investiții au fost păstrate confidențiale, la fel și detaliile legate de costurile lunare pe care le implică o astfel de afacere. Ni se face și o descriere a grădinii: un habitat ideal pentru fluturi, la Iași fiind recreate condițiile tropicale în care aceștia se simt cel mai bine.

 

 

„Interiorul grădinii este amenajat cu plante tropicale și diverse flori din care fluturii se hrănesc cu nectar. Pe lângă acestea, avem un lac cu peștișori și niște cascade mici. Este important de menționat că în grădină se mențin condițiile favorabile pentru fluturi, respectiv temperatura de 25°C și un nivel înalt de umiditate, ca în pădurile tropicale. Am început să lucrăm cu fluturii în 2020, iar afacerea a fost inițiată în Moldova, unde în anul 2022 am deschis prima grădină cu fluturi. Mai târziu a apărut și o filială în Ucraina, unde ne ocupam de vânzarea fluturilor. Anul acesta ne vom extinde în Iași și vom deschide a doua grădină cu fluturi în Moldova. Așadar, în total sunt trei grădini. Deocamdată preferăm să nu oferim informații referitoare la costul investițiilor“, ne-a explicat Anastasia Sapovalov.

 

Ce specii de fluturi exotici vor putea fi văzute?

Aceasta spune că alegerea unui loc potrivit pentru grădina din Iași le-a luat ceva timp. În primul rând, prioritățile erau legate de găsirea unui loc aproape de natură, dar, pe de altă parte, era important ca locația să fie accesibilă pentru vizitatori, astfel încât să nu fie dificil de ajuns acolo.

„Sarcina noastră principală era de a găsi un loc liniștit, lângă natură, departe de aglomerația orașului, însă să fie totuși la o distanță accesibilă pentru vizitatori. Astfel am găsit Nativa Park, unde poți ajunge în 15 minute cu mașina din centrul orașului. Am dorit să economisim timpul vizitatorilor noștri și Nativa s-a dovedit a fi o variantă perfectă“, a menționat cofondatoarea BeFly Garden, adăugând că scopul principal al grădinii este de a atinge lumea fascinantă și multicoloră a fluturilor tropicali și de a scăpa de agitația orașului.

Ce specii de fluturi exotici vor putea fi văzute în grădina BeFly, dar și cum și de unde „vor ajunge“ aceștia în Iași? Fondatorii ne asigură că vizitatorii vor admira o varietate impresionantă de specii, importate din diferite țări tropicale. Pentru a aduce aceste frumoase creaturi în Iași, sunt importate pupele lor din câteva regiuni.

„Noi importăm pupe din diferite țări tropicale, mai precis din Filipine, Costa Rica și Africa. În grădina noastră veți putea găsi speciile Morpho helenor, Idea leuconoe, Parthenos sylvia, Papilio rumanzovia, Papilio polytes și Papilio lowi. Este greu de evidențiat care dintre acestea sunt favorite ale vizitatorilor noștri, deoarece unii preferă specii mai mari și mai impresionante, iar alții preferă cele mai mici. Însă, pot afirma cu siguranță că fiecare fluture este unic și frumos în felul său“, explică cofondatoarea BeFly Garden.

Eugen este pasionat de entomologie și colecționează specii rare de fluturi

Aflăm de la ea și ce anume i-a motivat să creeze o grădină dedicată fluturilor. Totul a început cu pasiunea pentru fluturi a lui Eugen Sapovalov, care a fost împărtășită și susținută de către soția acestuia, Anastasia. Iar pasiunea i-a determinat să dezvolte și o afacere începând cu anul 2020.

„Ideea de a deschide o grădină cu fluturi aparține soțului meu, care mereu era pasionat de entomologie și care colecționează specii rare de fluturi. Eu i-am susținut ideea privind deschiderea acestei afaceri și începând cu anul 2020 am început să o dezvoltăm. Până atunci, fiecare dintre noi a lucrat în domenii complet diferite și din cauza dată am fost nevoiți să învățăm totul din experiență“, ne povestește directorul executiv BeFly Garden.

Am discutat cu ei și despre durata de viață a fluturilor, așa am aflat că trăiesc de obicei de la câteva zile la câteva săptămâni. Evident, durata lor de viață poate fi afectată de condițiile naturale și de mediu, precum și de prezența prădătorilor. Însă, în grădina BeFly, condițiile favorabile pot contribui la o durată de viață mai lungă pentru fluturi decât în mediul lor natural.

„Fluturii trăiesc de la câteva zile la câteva săptămâni. Durata de viață a fluturilor variază în funcție de circumstanțele naturale, dar și de menținerea condițiilor favorabile. Este foarte important să nu îi dăunăm. În grădina noastră, durata de viață a fluturilor este mai lungă decât în mediul natural datorită lipsei de prădători, cum ar fi păianjeni, șerpi, și a condițiilor prielnice, adică temperaturi potrivite și absența ploilor abundente, spre deosebire de tropice de unde provin“, ne explică Anastasia Sapovalov.

Cum arată totuși acești fluturi și din ce motiv sunt considerați mai speciali? Nu este de mirare de ce: Morpho helenor este cunoscut pentru aripile sale albastre strălucitoare, care reflectă lumina, în timp ce Idea leuconoe, cu aripile sale translucide, alb-argintii, va flutura la rândul său printre vizitatori. Parthenos sylvia, rapid și agil, va aduce un contrast cu petele sale albe sau albastre pe fond maro. Nu va lipsi nici Papilio rumanzovia, cu petele sale roșii vibrante, care va adăuga o pată de culoare în peisaj, alături de Papilio polytes, cunoscut pentru abilitatea sa de a imita diferite specii de rândunică roșie necomestibile. Și, bineînțeles, Papilio lowi, cu aripile sale negru-albăstrui și dungi albe, care va completa colecția de fluturi a fondatorilor de la BeFly Garden.

Cu ce se hrănesc fluturii?

Fluturii se hrănesc cu nectar dulce sau cu portocale. La BeFly Garden sunt folosite mai mult portocalele, deoarece sunt mai ușor de manipulat. Prețurile de intrare pentru vizitatori vor varia în funcție de vârstă și alte condiții speciale.

Cât va costa intrarea în grădina BeFly

Pentru adulți, prețul unui bilet va fi 35 de lei, în timp ce pentru copiii de la 3 ani până la 12 ani prețul va fi 25 de lei. Se pot lua și bilete de grup. O familie formată din 3 persoane – 2 copii și un adult, respectiv 2 adulți și un copil, va plăti 75 de lei, respectiv 85 de lei. Prețul unui bilet pentru o familie formată din 4 persoane (2 copii și 2 adulți) va costa 110 lei. Copiii până la vârsta de 3 ani vor avea intrare gratuită. Pe de altă parte, pentru pensionari și persoanele cu dizabilități (cu prezentarea legitimației), prețul de intrare va fi 15 lei.

Cât timp puteți sta în grădina BeFly de acești bani? Păi, în zilele de lucru nu sunt limite de timp, în schimb sâmbăta şi duminica timpul este limitat, mai exact veți putea petrece printre fluturi 30 de minute. „Dacă în grădină nu este foarte aglomerat, vom fi fericiți ca vizitatorii noștri să petreacă mai mult timp în compania fluturilor!“, spun fondatorii BeFly Garden.

Grădinile BeFly Garden lucrează în funcție de sezon, care începe la mijlocul lunii mai și durează până la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie. Iarna nu sunt deschise.

Cea mai memorabilă experiență

Anastasia și Eugen Sapovalov își amintesc și de cea mai memorabilă experiență pe care au avut-o cu un vizitator al grădinii cu fluturi exotici pe care o administrează.

„Primul lucru care ni l-am amintit este când a trecut pe la noi o familie din România, niște persoane foarte drăguțe și pozitive. Discutând cu ei am aflat că au venit în Moldova special pentru a ne vizita, ceea ce ne-a bucurat foarte tare și ne-a făcut să realizăm impactul și importanța lucrului nostru. Fiindcă, trăind într-un ritm agitat, este important cum îți petreci timpul liber. Însă, desigur, suntem recunoscători față de toți vizitatorii noștri. Pentru noi este important ca aceștia să rămână cu cele mai frumoase emoții și să descopere ceva nou sau să dorească repetarea experienței plăcute“, consideră fondatorii BeFly Garden.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii