Festival Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, la Iaşi

marți, 03 septembrie 2013, 09:13
2 MIN
 Festival Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, la Iaşi

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) va fi deschisă cu premiera piesei “Prinţul fericit”, după Oscar Wilde. Repetiţiile pentru premieră au început deja la Teatrul “Luceafărul”, sub îndrumarea regizorului Radu Alexandru Nica, a coregrafului Florin Fieroiu şi a compozitorului Vlaicu Golcea.

Regizorul se află la primul spectacol într-un teatru pentru copii şi tineret, după ce a lucrat în teatre din România, Germania şi Statele Unite ale Americii la peste 20 de montări.

"Dorim ca povestea lui Oscar Wilde să fie un prilej de interogaţie reală pe teme fundamentale pentru noi, creatorii spectacolului, dar să fie şi un prilej de dialog cu copiii din sală despre întâmplări şi probleme reale, cu care se confruntă şi ei în viaţa de zi cu zi – sărăcia, moartea, dragostea, sacrificiul. Spectacolul va fi aşadar construit pe mai multe planuri – cel al poveştii efective, cel al mişcării, în care vor fi dezbătute temele valoroase ale spectacolului într-o cheie non-narativă şi non-verbală. De asemenea vor fi create momente de interacţiune cu public tânăr, în care convenţia celui de-al patrulea perete va fi abolită", spune Radu Alexandru Nica.

Dramatizarea piesei „Prinţul fericit” este semnată de Daniela Magiaru, iar scenografia de Ioana Popescu. Din distribuţie fac parte Ioana Iordache, Beatrice Volbea, Ioana Corban, Minodora Lungu, Adrian Diaconu, Dumitru Georgescu, George Cocoş, Alex Iuraşcu.

Premiera este programată pentru 5 octombrie, ora 19, prima zi a FITPT, care va fi o zi british. „British Council Iaşi este partenerul Teatrului Luceafărulă în festival, instituţiile convenind ca cei 75 de ani de prezenţă culturală britanică în România şi cei 10 ani de British Council la Iaşi să fie marcaţi astfel. Dimineaţa, la sala mică va evolua compania britanică Noisy Oyster, cu încântătorul Plain Bob, iar seara, la scena mare, scrierea lui Oscar Wilde va fi narată teatral sub lumina reflectoarelor”, a detaliat Oltiţa Cîntec, director artistic al „Luceafărului”.

„Muzicanţii din Bremen” după Fraţii Grimm este următoarea premieră a instituţiei ieşene, în cooperare cu Centrul Cultural German. Piesa va fi jucată la începutul lunii decembrie, odată cu vernisajul expoziţiei „Lumea basmelor”. Expoziţia a fost realizată de Goethe Institut, la 200 de ani de la prima apariţie editorială a celebrelor basme semnate de Fraţii Grimm.

Iaşul va fi al 26-lea oraş care găzduieşte manifestarea culturală, după metropole precum Londra, Glasgow, Dublin, Oslo, Helsinki, Dakar, Budapesta, Istanbul.

Comentarii