De Business

Punem punctul pe știi

Foştii salariaţi de la Fortus cer stoparea transferului de active către Primărie

luni, 10 noiembrie 2014, 02:50
3 MIN
 Foştii salariaţi de la Fortus cer stoparea transferului de active către Primărie
Prefectul Dan Cârlan a primit o solicitare din partea foştilor angajaţi să nu valideze ca fiind legală hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobată de către consilieri înfiinţarea „Parcului Industrial Fortus”.

Salariaţii disponibilizaţi de la Fortus încearcă să stopeze planul Primăriei Iaşi de a obţine terenuri şi clădiri de la combinat pentru a înfiinţa un parc industrial, considerând că procedura nu are temei legal. În acest sens, salariaţii s-au adresat prefectului Dan Cârlan pentru a-i cere să nu valideze ca fiind legală hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobată de către consilieri înfiinţarea „Parcului Industrial Fortus”. Concret, Primăria intenţionează să obţină, prin procedura de dare în plată, o serie de active de la Fortus în schimbul datoriilor de 11 milioane euro cumulate de combinat la bugetu local. Numai că, până să se ajungă la acest „troc”, au fost săriţi nişte paşi esenţiali prevăzuţi de legislaţia în vigoare, consideră Florin Rugină, lider al salariaţilor disponibilizaţi şi mic acţionar la Fortus.

„Din punctul meu de vedere, hotărârea aprobată de Consiliul Local este nelegală şi consilierii au votat în necunoştinţă de cauză. Sunt mutle argumentele care pot fi aduse şi eu am încercat să i le transmit domnului prefect Dan Cârlan căruia i-am solicitat să analizeze oportunitatea promovării de către Instituţia Prefectului a unei acţiuni la instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestei hotărâri”, a explicat Florin Rugină. Potrivit liderului salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus, în schimbul de acte dintre Primărie şi Fortus au fost încălcate legea societăţilor comerciale şi legea privind procedura insolvenţei, sentinţa prin care judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare a societăţii Fortus, dar şi statutul firmei debitoare. Potrivit ultimului document, mandatul de administrator special al firmei este valabil timp de doi ani, astfel că directorul Gheorghe Chişcă, cel care deţine această funcţie din decembrie 2011, nu mai are legitimitate să reprezinte compania în procedura insolvenţei. Cu toate acestea, Chişcă a participat şi după expirarea mandatului la întâlnirile dintre reprezentanţii creditorilor şi inclusiv în „tratativele” cu Primăria pentru preluarea activelor de al combinat.

 
 
Se cere o nouă evaluare
 
 
De asemenea, potrivit OG 92/2003, „creanţele fiscale ale bugetelor locale pot fi stinse la cererea debitoarei”, însă în cazul Fortus raportul a fost invers, Primăria fiind cea care a trimis cereri prin care îşi arăta intenţia de a intra în posesia unor active. „Ziarul de Iaşi” a trimis o solicitare Primăriei pentru a specifica dacă a primit o astfel de cerere din partea Fortus, însă până la închiderea ediţiei nu am primit răspuns. În acelaşi timp, unele surse spun că Fortus nu a trimis o astfel de cerere. Apoi, Primăria a considerat că nu poate primi activele la valoarea pe care acestea o au în planul de reorganziare deoarece sunt supraevaluate. Valoarea activelor a fost stabilită conform unui raport realizat în 2013 de expertul Dan Niţescu la 192 milioane euro, în condiţiile în care toate evaluările anterioare oscilau între 64 şi 92 milioane euro. Paradoxal, Primăria a aprobat planul de reorganizare care folosea aceste valori, însă acum vrea să preia activele doar în baza unei noi evaluări care să diminueze preţurile. Potrivit salariaţilor disponibilizaţi, Primăria vrea să achiziţioneze bunuri ale Fortus în valoare de peste 40 milioane euro în contul datoriilor de 11,6 milioane euro, în condiţiile în care salariaţi disponibilizaţi şi activi au de primit circa 17 milioane de euro. Primăria nu a răspuns dacă a efectuat o evaluare proprie care să impună o nouă evaluare a bunurilor din partea Fortus.
 

 

 

Comentarii