Medicii ieşeni, la a patra prelevare de organe fără bucureşteni în sala de operaţie

vineri, 25 septembrie 2015, 01:53
2 MIN
 Medicii ieşeni, la a patra prelevare de organe fără bucureşteni în sala de operaţie

Echipa Centrului Regional de Transplant de la Iaşi (CRTS) a efectuat cea de-a patra prelevare de organe fără sprijinul medicilor bucureşteni.

Medicii din centrul ieşean au prelevat ficatul şi rinichii unei bărbat internat în stare gravă în Spitalul Judeţean din Suceava. Donatorul fusese victima unui accident rutier în timp ce se deplasa cu bicicleta. Pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral soldat cu o hemoragie puternică. „Echipa noastră s-a deplasat la Suceava, unde a prelevat ficatul şi rinichii donatorului. Un rinichi a rămas pentru transplantare la Spitalul Parhon, celălalt rinichi şi ficatul fiind preluaţi pentru transplantare la Bucureşti”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatorul CRTS.

Medicul a mai precizat că transplantarea ficatului la Institutul Fundeni din Capitală a fost realizată parţial de medicul ieşean dr. Cristian Lupaşcu. „Acest fapt ne încurajează pentru că asta înseamnă că specialistul este pregătit să facă transplantul şi în spital la noi”, a adăugat dr. Raluca Neagu.

Prelevarea de organe de la Suceava a fost cea de-a unsprezecea prelevare efectuată de medicii din cadrul CRTS anul acesta.Potrivit acestora, medicii coordonatori din spitalele în care se poate realiza prelevare au fost identificaţi 21 de posibili donatori, însă unele familii au refuzat să doneze organele rudei aflate în moarte cerebrală.

Mai mult, alţi posibili donatori aveau diferite afecţiuni asociate şi medicii nu au putut demara procedurile de prelevare. Săptămâna aceasta, medicii din CRTS au mai avut o acţiune de prelevare de cornee de la un donator viu al cărui ochi era compromis pe viaţă şi a cărui afecţiune începea să afecteze şi ochiul sănătos. Ambii pacienţi, atât donatorul, cât şi pacienta care a primit cornee sănătoasă, sunt în stare bună.

 

 

 

Comentarii