Sculptorul Iftimie Bârleanu, evocat printr-un dublu eveniment

In memoria artistului va fi deschisă o expoziţie de sculptură şi se va lansa un album dedicat acestuia la Galeria de Artă „Theodor Pallady” de pe Str. Lăpuşneanu.

joi, 09 mai 2013, 01:50
2 MIN

Iftimie Bârleanu, unul dintre cei mai importanţi sculptori ai Iaşului, va fi evocat vineri printr-un dublu eveniment ce va avea loc la Galeria de Artă „Theodor Pallady” (fosta Galerie DANA) de pe Str. Lăpuşneanu.

 

 
 În memoria artistului emerit, va fi deschisă publicului o expoziţie de sculptură şi se va lansa un album dedicat acestuia de către scriitorul Grigore Ilisei. Evenimentul, menit să-l readucă pe apreciatul sculptor în conştiinţa urbei, este programat mâine, de la ora 18. „Dincolo de faptul că intim, în mintea ta şi în inima ta, îţi aduci aminte de părinţi în fiecare zi, este important să-i reprezinţi şi în conştiinţa urbei, a colectivităţii în care au trăit şi au creat. De când a murit tata, s-au scurs aproape 27 de ani, peste care s-a aşezat ca un văl de praf. Cu astfel de evenimente, precum lansarea unui album, readuci omul în lumea în care a trăit şi chiar în conştiinţa celor tineri care, în loc să tragă o etnobotanică pe nas, vin la vernisajul expoziţiei, stau 5 minute şi află că Iftimie Bârleanu este, de exemplu, cel care a făcut statuia Mitropolitului Dosoftei, pe lângă care trec poate zilnic. Am fost extrem de mobilizat în toată povestea asta şi de faptul că unul din busturile furate din Copou – cel al lui Ciprian Porumbescu – era al tatălui meu”, a subliniat pictorul Bogdan Bârleanu. Expoziţia ce va fi vernisată de Petru Bejan reuneşte 7-8 sculpturi realizate de Iftimie Bârleanu în lemn, gisp şi bronz şi mai multe fotografii, de peste 1 metru, ilustrând cele mai reprezentative dintre creaţiile sale. Iftimie Bârleanu este autorul unor monumente care continuă să impresioneze prin masivitate, forţă şi expresivitate stilistică, precum statuile ecvestre ale domnitorului Ştefan cel Mare din Suceava şi Vaslui. Alte repere ale operei sculptorului originar din Bucovina, care numără aproximativ 100 de lucrări, sunt statuia domnitorului Ion Vodă cel Viteaz, busturile scriitoriilor Garabet Ibrăileanu, Vasile Alecsandri şi Costache Negruzzi sau portretele cronicarului Ion Neculce, academicianului Constantin Ciopraga ori pictorului Victor Mihăilescu Craiu. „Fotografiile din album ilustrează cred că a zecea parte din ce a făcut Iftimie Bârleanu, un om extrem de modest, extrem de cuminte şi extrem de muncitor, care nu ştiu dacă a intrat de 10 ori la băut cu colegii în restaurante în 69 de ani de viaţă. Pentru el biserică erau familia şi atelierul din Copou, că aici se întâmplau toate. Aici veneau şi scriitorii – de exemplu Geo Bogza şi Păunescu – şi erau nişte conclavuri din astea culturale, cu poveşti care se spuneau în jurul unei clătite făcute de maică-mea şi a unui pahar de vin dintr-o vie pe care o avem la Bucium”, a adăugat pictorul Bogdan Bârleanu.

 

 

Comentarii