De Business

Punem punctul pe știi

Un mic acţionar de la Fortus reclamă condiţiile în care s-a vândut sediul firmei

marți, 21 martie 2017, 02:50
4 MIN
 Un mic acţionar de la Fortus reclamă condiţiile în care s-a vândut sediul firmei

În momentul în care s-a organizat licitaţia pentru înstrăinarea sediului firmei ieşene aceasta nu se ştie dacă avea administrator special. “Fără el nu se poate întâmpla nimic legal. Deja este foarte grav”, spune micul acţionar.

Societatea Fortus SA a rămas fără administrator special. Schimbarea nu a fost anunţată de către administratorul judiciar în Buletinul Procedurilor de insolvenţă (BPI), aşa cum ar fi fost normal. Prin urmare nu se ştie exact data de la care firma ieşeană nu mai are administrator special şi implicaţiile acestei plecări asupra situaţiei juridice a firmei. Găsim însă în BPI de pe 13 martie, specificarea că în şedinţa din Camera de Consiliu de la Tg. Mureş, care a avut loc pe 23 februarie, consilierul juridic Emil Ivan, reprezentantul creditorilor AAAS, menţionează verbal faptul că Remus Vulpescu nu mai are calitatea de administrator special al debitoarei Fortus. Deşi administratorul special este cel ales de Adunarea Acţionarilor, spre deosebire de cel judiciar care este desemnat de judecătorul sindic ca urmare a acordului creditorilor,  acţionarii Fortus au aflat abia acum că societatea nu mai are administrator special ales de ei.

 
“Furt din proprietatea privată”
 
Ba mai mult, acţionarii se întreabă dacă vânzarea pavilionului Fortus, către firma Publiconstruct, este legală. „Sentinţa de confirmare a planului de reorganizare defineşte clar că administratorul judiciar nu poate exista fără administratorul special. Acest administrator special reprezintă acţionarii, fără el, orice se întâmplă la Fortus este furt. La Iaşi există două sentinţe prin care domnul Chişcă contestă alegerea lui. Vulpescu putea cere judecătorului declanşarea stării de faliment la Fortus, în condiţiile în care administratorul judiciar a dus firma în situaţia de a avea datorii de trei ori mai mari decât la momentul în care a intrat în insolvenţă. În acest moment, Fortus nu are patrimoniu!”, explică Florin Rugină, mic acţionar Fortus şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi. Acesta mai spune că AAAS are o mână proastă în alegerea administratorilor speciali, deoarece Vulpescu era administratorul special cu numărul 10, de la începutul procesului. „Ce se întâmplă acum la Fortus este furt din proprietate privată, inclusiv din proprietatea statului. Nu s-a menţionat în dosarul de  bază că acesta nu mai există, s-a spus verbal, în faţa unei comisii. Dacă pe 23 februarie nu exista administrator special, cum s-a organizat licitaţia pe 16 februarie pentru pavilionul Fortus? Fără el nu se poate întâmpla nimic legal. Deja este foarte grav. Eu ca acţionar, am dreptul să aştept Adunarea Creditorilor pentru a vedea ce se întâmplă. Acel practician de la Tg. Mureş  este pentru mine un cetăţean care încalcă legea. Legea este adusă în derizoriu”, mai spune Rugină revoltat.
 
Telefonul nu mai sună
 
Vânzarea, despre care spune acţionarul că ar fi ilegală, vizează sediul administrativ de la Fortus, cumpărat cu 2,9 milioane de euro, de către o firmă controlată de către Dumitru Constantinescu, patronul spitalului Elytis din Iaşi. Sediul Fortus SA era unul dintre cele mai bune active deţinute de firma ieşeană. Pavilionul are 9 nivele, iar la subsol mai sunt încă 3-4 nivele,  suprafaţă fiind de peste 2.000 mp. Acesta mai are şi o platformă betonată de 10.628,57 mp. Terenul are suprafaţă de circa 16.900 mp şi căi de acces în suprafaţă de 803,44 mp. Deoarece toţi cei 2,9 milioane de euro trebuiau plătiţi în întregime  până pe 10 martie, reporterii “Ziarul de IaşI” au luat legătura cu Todor Ignaţie, administratorul judiciar care a declarat scurt: „A fost achitată suma integral în data de 9 martie”. Contactat pentru a lămuri situaţia ce vizează lipsa administratorului special, acesta nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul trimis de noi, în care am specificat despre ce problemă este vorba. Conform BPI de pe 10 martie, Constantinescu a cumpărat pavilionul prin credit bancar acordat de Libra Internet Bank SA. Datoriile acumulate de fostul colos ieşean se ridicau la finele anului trecut la peste 473.000.000 de lei, iar vânzarea acestui pavilion ar acoperi doar 2,8% din valoare. „Colegii mei mă sună şi mă întreabă unde e Constituţia României? Mai este un semn de întrebare privind intabularea terenului de sub pavilion, avem dreptul să ne punem  întrebări! Ar trebui ca domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, să dea unui student în ultimul an, să-şi facă lucrarea de licenţă pe această temă şi să analizeze juridic situaţia de la Fortus”, a sugerat Rugină.
 
 

    

Comentarii