De Business

Punem punctul pe știi

Au rasarit mii de vile din bani negri

luni, 29 mai 2006, 00:31
4 MIN
 Au rasarit mii de vile din bani negri

Vile care mai de care mai mari, si viu colorate de iti fura privirea. Nu sint imagini din revistele straine cu profil imobiliar, ci de pe dealurile care inconjoara orasul. In zone in care altadata iesenii mergeau la picnic ori erau pline de livezi ori vii, acum au rasarit case precum ciupercile dupa ploaie. Din scriptele Institutului National de Statistica (INS) reiese ca numai din 2000 pina in 2005 s-au construit in Iasi aproape 8.000 de vile.
La toate acestea se adauga si numarul in crestere de la an la an al masinilor. Sint zile in care in intersectiile importante din oras, precum cea din Fundatie ori Podu Ros, masinile stau bara la bara, in cozi de sute de metri. Potrivit INS, numarul autoturismelor inmatriculate in judet a fost in continua crestere ajungind in prezent la aproape 90.000. Insa, numarul lor real este si mai mare deoarece sint si ieseni care si-au achizitionat autoturismele in leasing si sint inmatriculate in Bucuresti. Un vest-european prezent pentru prima data in Romania si care ar lua contact doar cu realitatile descrise mai sus sigur s-ar intreba de unde au romanii atitia bani, fiindca el a auzit ca sint saraci. Ca in Iasi se cistiga putin o dovesc chiar cifrele oficiale: salariul mediu fiind in 2005 de 6,8 milioane lei, adica 187 euro la cursul mediu inregistrat pe parcursul anului trecut. O familie in care ambii soti au un venit mediu ar trebui sa economiseasca aproape 11 ani pentru a putea ridica o casa de 50.000 de euro, si asta fara sa aloce bani pentru mincare, transport ori haine.
Multi oameni cu stare nu sint in evidentele fiscului

Economistii si politicienii chestionati de „Ziarul de Iasi“ pe aceasta tema au pareri diferite. Unii zic ca banii sint pur si simplu facuti la „negru“. „Statistic, salariile sint mici. Iesenii se pling ca o duc greu. Insa eu nu am vazut pe nimeni sa lesine de foame pe strada. Dimpotriva, sint imbracati bine, au telefoane mobile scumpe, masini pe masura si unii isi mai fac si case“, afirma Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA). Ionel Agrigoroaiei, presedintele Comisiei Textile din cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi si patronul Aya Sports, sustine ca jumatate din casele si masinile aparute in Iasi in ultimii ani au fost facute cu bani negri. „Sint foarte multi oameni cu averi impresionante, insa nu figureaza in evidentele Fiscului cu impozite platite care sa reprezinte macar 10% din averea lor. De unde au avut bani de case si masini luxoase? E clar! Munca la negru, care a ajuns in prezent in Iasi la 50%“, a mentionat Agrigoroaiei. „Salariile mici din statistici nu sint intimplatoare. Se trec pe cartile de munca lefuri minime. Dar care sta sa munceasca o zi intreaga cu un asemenea salariu? Patronul ii stimuleaza direct cu bani in mina. In acest caz, e clar ca si acei bani dati de patron angajatului nu se regasesc in actele contabile, ceea ce arata ca si patronul mai munceste la negru“, a completat Cocris.
Smecheria cu TVA
Acesta a mai precizat ca unele case si masini sint realizate prin diverse tertipuri fiscale. Patronii prefera sa-si cumpere astfel de bunuri pe firma deoarece platesc mai putin cu 20%, adica TVA-ul. „Patronii confunda mediul privat cu cel personal. Cumpara casa si masina pe firma si le folosesc atit in interes de serviciu, cit si in interes personal“, a mai adaugat Cocris. Senatorul PD, Dan Cirlan, pune avintul constructiilor de case si achizitionarea de masini pe seama usurintei contractarii creditelor bancare. „Daca in anii ‘90 trebuia sa stringi bani la ciorap timp de 15 ani pentru a-ti cumpara o casa sau o masina, acum s-a schimbat. Ai casa si masina si platesti rate 15-20 de ani“, a spus Cirlan. Acesta a mai precizat ca multitudinea creditelor ipotecare si ofertele atractive ale bancilor au dus la aceasta crestere a numarului de case din ultimii ani.
„Pina in 2000, dobinzile si comisioanelor bancare erau foarte mari. In prezent, acestea au scazut si, in plus, conditiile de acordare a creditelor sint mai reduse“, a mai explicat Cirlan. Ce uita insa sa precizeze senatorul este ca familii de iesenii ce cistiga doar 350-400 euro pe luna, cit este media, isi permit sa contracteze un credit ipotecar. In plus BNR a tot strins surubul imprumuturilor astfel incit acum persoanele cu un venit mediu pe economie isi permit doar o rata de 100-130 euro pe luna, ceea ce corespunde unui credit situat sub 25.000 de euro insuficient pentru constructia unei vile de 50.000 de euro. Decanul FEAA apreciaza ca o parte din „luxul iesenilor“ s-a realizat din banii trimisi de capsunari. „Cei care pleaca la munca in strainatate au doua scopuri: sa-si faca o casa si sa-si cumpere o masina. Cum acesti bani provin din afara, ei nu se vor regasi in statistici, insa casele si masinile se pot observa cu ochiul liber“, a mentionat Cocris. (Dan MINDRUTA)

Comentarii