De Business

Punem punctul pe știi

Ce impozite trebuie sa plateasca iesenii care detin terenuri extravilane

luni, 08 mai 2006, 20:12
2 MIN
 Ce impozite trebuie sa plateasca iesenii care detin terenuri extravilane

Bugetul local va fi mai bogat. Impozitele pe terenurile din extravilan vor intra in conturile Consiliului Local. Pina la data de 24 martie, impozitele colectate de Primarie erau trimise bugetului de stat. Astfel, la bugetul local vor intra impozite de pe aproximativ 5.000 de ha, cit are extravilanul Iasului. „A aparut o Ordonanta de Urgenta prin care aceste impozite devin venituri la bugetul local. Pina acum s-au platit 83 milioane in contul acestor impozite, iar banii au fost trimisi catre bugetul de stat. Acesti bani vor ramine acolo, dar ce vom incasa de acum inainte va ramine la bugetul local“, a declarat Maria Apetroaie, sefa de la Directia Finantelor Publice Locale, din cadrul Primariei.
Aceasta a mai spus ca au aparut mai multe modificari in ceea ce priveste impozitul pe teren din extravilan. „Inainte cuantumul pe hectar era stabilit in functie de clasa de calitate a terenului si categoria de folosinta. Operatiunile de stabilire a clasei de calitate erau foarte costisitoare, de aceea oamenii au preferat sa treaca din start terenul la clasa I, teren de cea mai buna calitate. De acum inainte se va folosi o zonare a extravilanului si categoria de folosinta“, a explicat Apetroaie. Cele mai mari impozite vor fi platite de persoanele care au vii sau livezi in extravilan. Acestia vor trebui sa achite anual cite 400.000 lei pe ha.
Cele mai mici impozite vor fi platite de iesenii care detin luciu de apa fara imbunatatiri piscicole. Acestia vor plati doar 10.000 lei anual pe ha daca terenul este in zona a patra. Pentru un ha de padure in extravilan iesenii vor trebui sa plateasca intre 90.000 lei si 120.000 lei pe ha, in functie de zona in care se afla terenul. „Cei care au platit impozitul integral pina la 24 martie nu vor beneficia de recalcularea impozitului, iar cei care au achitat partial vor plati diferenta dupa noile reglementari. Cei care nu platesc integral au posibilitatea de a plati in trei rate la termenele de 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie“, a adaugat Apetroaie.

Comentarii