De Business

Punem punctul pe știi

Cit se mai poate cistiga de pe urma unui depozit bancar

miercuri, 25 februarie 2009, 19:36
4 MIN
 Cit se mai poate cistiga de pe urma unui depozit bancar

Bancile comerciale se dueleaza tot mai aprig pentru a pune mina pe economiile populatiei. In lipsa lichiditatilor, institutiile financiare au ajuns sa ofere dobinzi uriase si sa diversifice cit mai mult oferta de produse de acest gen. Deponentii pot obtine in avans cistigurile aferente depozitelor sau pot primi dobinzi progresive care pot ajunge in cazuri izolate la 24% pe an, dar asta numai in luna dinainte de scadenta.

"Ziarul de Iasi" a facut o radiografie a pietei actuale de economisire si va prezinta, in rindurile care urmeaza, randamentele ce pot fi obtinute pastrind banii la cel putin zece banci comerciale.

Dobinda, platita instant

Dupa cum apreciaza jucatorii de profil, nivelul dobinzilor pentru economii a atins in prezent limita superioara. Pentru a atrage cit mai multe resurse financiare, bancile comerciale au mutat frontul de lupta spre produsele de economisire pentru care au redus costurile la minim.

Alte institutii au optat insa chiar si pentru plata in avans a cistigurilor. Este cazul Piraeus Bank care remunereaza depozitele cu dobinda instant cu 12,25% pe an la lei, respectiv 5,65% pe an la euro. Sumele minime de constituire a depozitelor sint de 2.000 lei, respectiv 1.000 euro. La un depozit de 10.000 lei pastrat un interval de 12 luni, posesorii primesc la constituire suma de 1.225 lei. Emporiki Bank si Bank Leumi dispun de asemenea de astfel de produse de economisire pentru care institutiile mentionate nu percep taxe de constituire sau de administrare a depozitului si nici comision de retragere la scadenta a sumei de bani.

"De exemplu, la depozitul cu plata in avans a dobinzii suma minima de constituire este de 1.000 lei, respectiv 250 euro. Dobinda este de 11,5% la lei si 5,25% la euro la termen de trei luni cu virare la data constituirii depozitului in contul curent fara a fi comisionata ridicarea acesteia", sustin reprezentantii Leumi Bank.

Ademeniti cu dobinzi progresive

Un alt tip de produs cu care bancile incearca sa atraga economiile populatiei este depozitul cu dobinda progresiva cum este cel de 90 de zile de la Bancpost. Instrumentul da posibilitatea clientilor sa isi retraga banii oricind, fara sa piarda dobinda acumulata pina in momentul lichidarii contului. Astfel, dobinda creste progresiv pe fiecare interval de 30 de zile de la 14% dupa prima luna la 15%, ajungind la 16% la scadenta.

"Daca clientul solicita o lichidare anticipata in ziua 75, dobinzile platite deja dupa primul si al doilea interval de 30 de zile nu sint penalizate si in plus se plateste dobinda calculata pentru cele 14 zile din ultimul interval de 30 de zile", explica oficialii Bancpost. In acest caz, banca percepe comision de administrare de 1,5 lei pe luna si comision de retragere de 0,5% din suma, dar nu mai putin de 2 lei.

 La Emporiki Bank, depozitele cu dobinda  progresiva aduc de asemenea cistiguri anuale ce pot ajunge in ultima luna de economisire la 24%. Ele pleaca insa in prima luna de la 9%, media fiind situata la aproximativ 13,5 procente.

Si la Banca Transilvania se gaseste un tip de depozit denumit economii la vedere care permite retragerea in orice moment a sumelor economisite, dobinda calculindu-se zilnic la sold. Cu cit valoarea contului este mai mare cu atit dobinda devine mai ridicata, de 13,5% pentru sume de pina la 10.000 lei, 14% pentru sume mai mari, respectiv 15% pentru sume ce depasesc 2,5 milioane lei, pe o perioada de cinci ani. Pe termen scurt, aceeasi banca recompenseaza cu 13,5% economiile pastrate timp de 45 zile si 13,75% pe an cele de 111 zile si de 210 zile.

Moderatie la bancile mari

ING vine de asemenea in intimpinarea clientilor cu un cont curent cu card atasat si dobinda de 10% pe an la salariu. "Dobinda se calculeaza din prima zi si de la primul leu intrat in cont astfel incit dupa trei zile se poate acoperi comisionul de retragere a banilor de la ATM", sustin reprezentantii institutiei.

Certificatele de depozit cu cupoane reprezinta un alt produs atractiv din punctul de vedere al cistigurilor obtinute. La Alpha Bank se pot achizitiona certificate de depozit cu cupoane cu dobinda de 15% pe an la trei luni, in timp ce la Intesa Sanpaolo Bank se gasesc certificate de depozit cu discount cu dobinda fixa de 17% pe an la lei pentru trei luni si 7% la euro pentru acelasi interval mentionat. In conditiile date, dupa un trimestru, o persoana care a avut initial 10.000 lei ar putea beneficia de 425 lei.

Si bancile mari precum Banca Comerciala Romana (BCR), BRD, Raiffeisen Bank si CEC Bank au majorat recent dobinzile aferente depozitelor. BCR plateste in cazul depozitelor la termen de 2 luni un randament fix de 14,5% pe an, pentru sume ce depasesc 5.000 lei, la acelasi nivel cu cel oferit de Raiffeisen Bank pentru depozitele pe trei luni, aferente sumelor de peste 40.000 lei.

O dobinda apropiata, de 13,75% anual poate fi gasita si la BRD in cazul depozitelor cu o valoare de minimum 1.000 lei la termen de trei luni. Si pentru resursele in euro randamentele se situeaza la niveluri ridicate de 7,5% la Banca Transilvania, 7,25% la BRD, 7% la BCR si 6% la Raiffeisen.

Si CEC Bank care a mentinut pina acum un nivel redus al dobinzilor a fost nevoita sa ajunga mai aproape de media din piata. Banca a majorat pina la 13% dobinda la depozitele in lei cu termen de un an (11% la 3 luni), in timp ce pentru resursele in euro plateste intre 4,5% la trei luni si 5,85% la 12 luni. CEC a anuntat ca a eliminat comisionul pentru retragere sub forma de numerar a sumelor din depozit daca acesta se lichideaza la scadenta.

Comentarii