De Business

Punem punctul pe știi

Cum se vor impozita afacerile imobiliare din 2007

marți, 21 noiembrie 2006, 20:06
3 MIN
 Cum se vor impozita afacerile imobiliare din 2007

Tranzactiile imobiliare se vor impozita diferentiat incepind de anul viitor. Potrivit legii 343/2006 de modificare a Codului Fiscal, persoanele care vor vinde imobile dupa 1 ianuarie 2007 vor plati statului un impozit cuprins intre 2-3 procente din valoarea de tranzactionare a bunului respectiv in functie de perioda de detinere a bunului. In prezent, impozitul este unic de 16% si se aplica la diferenta favorabila dintre pretul de vinzare si cel de dobindire al imobilului numai pentru cele vindute inainte de trei ani. Conform noului cod fiscal ce va intra in vigoare anul viitor, nu se va mai taxa profitul obtinut din tranzactie, ci valoarea de vinzare a imobilului. Pentru proprietatile dobindite intr-un termen de pina la trei ani vinzatorul va plati un impozit de 3% pina la o valoare a bunului tranzactionat de 2 miliarde lei vechi inclusiv. Pentru cele care depasesc valoarea de 2 miliarde lei, proprietarii vor achita un impozit de 60 milioane lei la care se adauga un procent de 2% din valoarea ce depaseste suma de 2 miliarde lei vechi. Concret, persoanele care vor vinde dupa 1 ianuarie 2007 un apartament dobindit in urma cu mai putin de trei ani a carui valoare declarata la notar este de exemplu de 56.000 de euro (echivalentul a 1,98 miliarde lei vechi), vor plati statului un impozit de circa 60 milioane lei vechi.
Daca valoarea imobilului tranzactionat se ridica la 70.000 de euro (echivalentul a 2,5 miliarde lei) de exemplu, atunci impozitul pe care trebuie sa il achite vinzatorul este de aproximativ 70 milioane lei vechi. Suma se calculeaza adunind la impozitul fix de 60 milioane lei inca 10 milioane rezultate din taxarea cu 2% a diferentei de valoare. Pentru imobilele dobindite la o data mai mare de trei ani, impozitul este de 2% pina la valoarea de 2 miliarde lei vechi. Ce depaseste aceasta suma se va impozita cu o suma fixa de 40 milioane lei vechi plus 1% calculat la diferenta. Astfel, proprietarul unui apartament de 56.000 de euro va plati statului un impozit de putin sub 40 milioane lei vechi daca instraineaza imobilul dupa o perioada mai mare de trei ani. Daca acesta vinde insa un imobil a carui valoare declarata este de 70.000 de euro, va achita un impozit de 45 milioane lei vechi calculata dupa mecanismul de mai sus. Exceptie de la plata impozitului constituie cazurile in care imobilul este retrocedat sau donat intre rude si afini pina la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti. Instrainarea ulterioara a imobilelor dobindite prin reconstituirea dreptului de proprietate sau donatie va fi insa supusa impozitarii. Dupa cum sustin agentii imobliari din Iasi, modificarile aduse de noul cod fiscal nu vor afecta preturile imobilelor.
In schimb, vinzatorii vor fi tentati sa declare valori mai mici in actele de vinzare-cumparare. „Nu cred ca aceasta prevedere va avea un impact prea mare pe piata. Oricum, iarna este destul de multa liniste pe piata imobiliara. Chiar daca cererea este suficienta, iar oferta destul de mica, majoritatea proprietarilor asteapta sa treaca sarbatorile pentru a se apuca iar de vinzari", ne-a declarat Diana Cibotar, administratorul agentiei imobiliare Velis.
Potrivit agentilor imobliari, cei care vor avea cel mai mult de cistigat de pe urma noilor prevederi legislative sint persoanele care au investit in ultimii doi-trei ani in imobliare si care acum revind la preturi aproape triple fata de cele de achizitie. De exemplu, o persoana care a cumparat acum trei ani un teren cu 1 miliard lei vechi l-ar putea vinde in prezent la valoarea estimativa de aproximativ 3 miliarde lei. Conform vechilor grile de impozitare, respectiva persoana ar fi platit un impozit de 320 milioane lei vechi rezultat din taxarea cu 16% a diferentei favorabile dintre pretul de vinzare si cel de achizitionare. In urma aceleiasi tranzactii, impozitul platit dupa 1 ianuarie 2007 va fi de aproximativ 90 milioane lei vechi.

Comentarii