De Business

Punem punctul pe știi

Iata paradisul!

Subtitlu

miercuri, 02 martie 2011, 20:30
5 MIN
 Iata paradisul!

Fabrica de Tigarete din Iasi a ajuns pe mina hotilor de fier vechi, care o vind bucata cu bucata. Din cladirile societatii au mai ramas doar zidurile fara acoperisuri. Pina si stilpii care sustineau gardul de la intrare au fost culcati la pamant de cei aflati in cautarea fierului. Ultima tigara a fost produsa aici la sfirsitul anului 2002. Atunci, au ramas pe drumuri cei 200 de salariati care mai lucrau in fabrica. In rindurile de mai jos cititi o interesanta analiza care arata de ce s-a ajuns in situatia de fata si cum scandalurile mai roiesc in jurul ei.

Hotii nu se mai tem de nimic

Iesenii care stiu cum arata in urma cu citiva ani Fabrica de Tigarete isi pun miinile in cap cind trec prin zona barierei care face legatura dintre cartierele Alexandru si Pacurari. Altadata, prin cladirile ingrijite roiau zeci de salariati; acum au ajuns niste ziduri pline de gauri mari. Chiar de la intrare te izbeste aspectul dezolant al cladirii in care statea odata portarul unitatii. Acum nu mai exista nici poarta de fier de la intrare, iar stilpii de beton au fost darimati, ciopirtiti si vaduviti de fier. Oricine poate intra aici nestingherit, iar hotii de fier vechi sint deja obisnuiti ai locului.

Imagine realizata in una din sectii in anul 2001

De cum au intrat reporterii “Ziarului de Iasi” pe poarta fostei fabrici, dintr-o cladire au rasarit doi tineri care carau in brate tevi si table. Acestia au iesit din curtea fostei fabrici si au trecut doar strada, la centrul de colectare a fierului vechi apartinind societatii Remat.

Fiecare cladire din ansamblu are in loc de ferestre doar niste gauri, iar pe alei trebuie sa ai grija unde pasesti deoarece gurile canalelor nu mai au capace. Pina si tevile din interior au fost furate. Prin halele de productie nu poti merge din cauza mormanelor de beton sparte cu barosul de “cautatorii” de metal. Pretutindeni sint urme de roti, semn ca aici s-a muncit din greu. Unele cladiri nici nu mai au etaje intermediare, acestea fiind sparte cu ciocanul, bucata cu bucata.

“Era cit pe ce sa ne fure si acoperisul”

Reprezentantii Galaxy Tobacco, firma care detine fabrica de la Iasi, sustin ca sint la curent cu furturile zilnice. “In ultimii ani am primit foarte multe instiintari de la Politia din Iasi cu privire la furturile de tabla din unitate. Nu ne permitem insa sa angajam oameni pentru paza de aici. Furturile sint comise atit de necunoscuti cit si de oameni care au lucrat in societate in anii trecuti”, a precizat Lucica Sima, salariat al Galaxy Tobacco din cadrul departamentului juridic. 

Poza de la un protest al angajatilor din 2003

Potrivit sursei mentionate, firma are conturile blocate, iar societatea se confrunta cu o situatie materiala jalnica. “Nu sintem in faliment, dar sintem urmariti de catre autoritatile fiscale din cauza datoriilor. Chiar zilele trecute au fost emise preavizele pentru salariatii fabricii de la Sf. Gheorghe, unde activitatea a fost oprita”, a adaugat Sima. Aceasta mai spune ca situatia fabricii este cauzata de mai multi factori. “In primul rind legislatia privind majorarea accizelor, campania antifumat dar si faptul ca produsul low-cost nu a mai avut trecere, fapt care ne-a diminuat mult cota de piata. De asemenea, si contrabanda cu tigari ne-a dat o lovitura, pe linga faptul ca tot mai multi s-au lasat de fumat tigari de calitate scazuta”, a completat Sima. Totusi, cea mai veche cladire de aici a fost salvata.

Depozitul de tutun a intrat din 2010 in proprietatea Complexului Muzeal National Moldova. “Cladirea a fost salvata la timp. Deja au fost luate grinzile, care nu inteleg cum de le-au putut sustrage. Era cit pe ce sa ne fure si acoperisul, dar am pus oameni de paza si de atunci nu au mai luat nimic. Dorim ca in aceasta cladire sa facem primul muzeu de arheologie industriala din Romania, dar si centru de cercetare in acelasi domeniu. Avem un proiect in valoare de doua milioane de euro cu fonduri transfrontaliere”, a declarat Lacramioara Stratulat, directoarea centrului.

Are o vechime de 136 ani

Privind in trecut, Fabrica de Tigarete are un istoric aparte. Manufactura de tutun este una dintre cele mai vechi fabrici infiintate in Iasi, alaturi de cele de la Nicolina si Ceramica. Cladirile fabricii au inceput sa fie ridicate de prin 1875, iar in anul urmator au inceput sa si produca. Manufactura a intrat in 1979 in proprietatea Regiei Monopolurilor Statului, apoi au inceput sa fie construite noi corpuri, iar utilajele au fost inlocuite treptat.

In 1929, fabrica ieseana a fost inclusa in Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei. Cladirile au fost distruse in urma unui bombardament in 1944, dar au fost reconsturite, iar in 1945 s-a reluat activitatea. In 1997, fabricile de tigari din proprietatea statului, printre care si cea de la Iasi, intra sub tutela Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) SA. Ulterior, in 2004, in urma procesului de privatizare SNTR devine Galaxy Tobacco.

In prezent, potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului (ORC), Galaxy Tobacco are ca asociati CTS Tabacco Limited cu domiciliul in insulele Virgine Britanice, localitatea Cragmuir Chamber, Road Tower, care detine 46,2% din actiuni. Celalalt actionar cu 53,7% este firma Interagro SA Bucuresti care, la rindul ei, are ca asociati trei persoane fizice si una juridica. Actionarul majoritar al acestei firme este Ioan Niculae care detine 75,68% din firma, alaturi de Claire Marie Bilton, care are 18,94%, Anca Luciana Fratea si Adina Elena Niculae. Persoana juridica care detine 5,3% din firma se numeste Interaction SRL.

Fabrica de Tigarete Iasi se intinde pe o suprafata de teren de 3,5 hectare, de altfel si cel mai important activ. Agentii imobiliari cred ca terenul de aici poate fi vindut cu aproximativ 10 milioane de euro.

In centrul unui scandal monstru

In prezent, Galaxy Tobacco se afla in mijlocul mai multor scandaluri de evaziune fiscala. La sfirsitul anului 2010, fosti actionari ai societatii, printre care si Celestini Antonello, fost actionar si presedinte al Galaxy Tobacco, Vasile Duta, actualul director general al societatii, dar si fosti secretari de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) au fost acuzati ca au produs un prejudiciu statului in valoare de 44 milioane de euro prin comercializarea a peste 1.000 de tone de tutun in perioada 2007- 2009. “Domnul Celestini Antonello nu mai face parte din actionariatul firmei si nici din conducerea acesteia”, a precizat Lucica Sima.

De asemenea, ieri, un alt functionar din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost retinut de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) fiind acuzat ca a primit mita de la reprezentanti ai societatii Galaxy Tobacco pentru a favoriza firma, denuntatorul fiind Celestini Antonello.

Nicolae Adrian Gavrila, functionarul de la ANAF pus sub acuzare, ar fi cerut bani pentru a facilita trecerea unei cantintati de 1.000 de tone de tutun din Romania in Italia, fara plata accizelor aferente.

Comentarii