De Business

Punem punctul pe știi

Lovitura de palat la Conest SA

marți, 02 martie 2010, 21:48
5 MIN
 Lovitura de palat la Conest SA

Firma, Media Rom Group, intrata in actionaritul Conest in 2008, a inceput de citeva luni sa cumpere masiv si discret actiuni la societatea de constructii. Unul dintre patroni, Viorel Cozma, spune ca deja detine mai mult de jumatate din Conest.  Actiunile nu sint inregistrate deocamdata la Registrul Comertului. La rindul lui, Constantin Orhei, actionarul principal din acte si directorul firmei, spune ca si el a cumparat de la micii actionarii. Conest SA, firma "de suflet" a fostului primar Simirad, are si acum lucrari masive in derulare cu numeroase institutii ale statului. 

 

Lovitura de palat in actionariatul uneia dintre cele mai mari firme de constructii iesene, Conest SA. Constantin Orhei, actionarul majoritar al firmei, este pe punctul de a pierde friiele firmei, in favoarea unui alt actionar persoana juridica, firma Media Rom Group (MRG) SRL, controlata de mai putin cunoscutul Viorel Cozma.

In prezent, potrivit datelor oferite de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Iasi, structura actionariatului Conest SA este alcatuita din Constantin Orhei, care detine 37,2% din societate, 30 de persoane fizice detin 38,9%, si MRG – 23,83%. Insa, de la sfirsitul anului 2009 si pina in prezent, actionarii MRG au cumparat intens parti sociale de la actionarii persoane fizice astfel incit, in acest moment, ar putea inclina balanta in favoarea lor. "Da, este adevarat, in acest moment avem peste 50% din aceasta firma", a spus scurt omul de afaceri Viorel Cozma, actionarul majoritar al firmei MRG.

Societatea a devenit actionar la Conest SA in luna mai 2008, achizitionind 21,28% parti sociale de la persoane fizice salariati ai firmei. Omul de afaceri Viorel Cozma este principalul actionar al firmei MRG cu 51%, printre asociati numarindu-se si Ioan Melinte, cu 34%, si Ionel Stocia – 15%. Societatea are ca obiect de activitate distributia de carburant si a materialelor de constructii.

Apele se vor desparti la sfirsitul lui aprilie

Achizitiile de actiuni Conest SA facute de cei de la MRG nu a ramas neobservata de Constantin Orhei, directorul si actionarul principal al firmei de constructii, cu o vechime in societate de aproximativ 30 de ani.

De la sfirsitul anului 2009, ambele tabere s-au angajat in actiuni de determinare a salariatilor sa-si vinda actiunile, lupta care nu are un cistigator oficial, dar care va fi cunoscut in viitorul apropiat. "Am cumparat si eu si el (Viorel Cozma – n.r.) actiuni la Conest SA, iar cine si cit are va fi stabilit de catre o comisie care va analiza cine este actionarul majoritar al firmei si legalitatea achizitionarii de actiuni la Conest SA. Vom sti cu certitudine cine este actionarul principal al acestei firme pe 26 sau 27 aprilie, data cind va fi intrunita Adunarea Generala a Actionarilor (AGA)", a specificat Constantin Orhei.

Nici una dintre parti nu se lasa

Chiar daca lupta pe actionariatul firmei pare a fi cistigata de omul de afaceri Viorel Cozma, directorul societatii Conest SA, Constantin Orhei, este hotarit sa tina piept MRG. "Am o nemultumire vis-a-vis de aceasta firma deoarece au probleme serioase de seriozitate. Nu vreau ca Media Rom Grup sa strice imaginea firmei Conest SA, mai ales ca reprezentantii acesteia sint cercetati de DNA (Directia Nationala Anticoruptie – n.r.) intr-un caz de frauda cu fonduri europene", a mai spus Orhei.

De cealalta parte, reprezentantii firmei MRG spun ca Orhei nu este fair-play. "Nici o lege nu interzice cumpararea de actiuni la o firma. Pentru ca am cumparat actiuni la Conest SA, Constantin Orhei ne face tot felul de greutati, printre care intentioneaza sa ne dea afara din sediul de firma pe care il avem inchiriat de la el si altele de asemenea", a spus si Ioan Melinte, asociat la MRG.

MRG are doar un membru in CA

Lupta surda dintre cele doua tabere se poarta si in Consiliul de Administratie (CA) al societatii Conest SA, al carui presedinte este tot Constantin Orhei. Potrivit datelor oferite de ORC Iasi, in componenta CA sint 11 administratori, cea mai mare parte a acestora fiindu-i loiali lui Constantin Orhei, de asemenea acesta fiind unul dintre administratorii firmei. "Este mai bine sa fie cit mai multi administratori deoarece se iau decizii mai bune pentru societate si sint totodata gindite mai bine", este de parere Orhei.

De cealalta parte a taberei, Viorel Cozma are de partea sa doar un administrator, pe Irinel Tofan, actual director al MRG, acesta urmind sa preia calitatea de administrator la Conest SA de la Viorel Cozma.

MRG a inregistrat cererea de inlocuire a lui Viorel Cozma cu Irinel Tofan in CA de la Conest SA pe data de 19 februarie. In rindul angajatilor, care au auzit doar zvonuri, perisita insa nelinistea in privinta viitorului firmei. Acestea se vor clarifica insa dupa Pasti, la proxima adunare a actionarilor, cind, foarte probabil, va fi si aleasa o noua conducere.

Conest SA: cifra de afaceri de 15 milioane de euro si multe contracte cu statul

Miza conflictului dintre cei doi oameni de afaceri ieseni este una uriasa, avind in vedere ca societatea are mai multe contracte, multe de milioane de euro, cu statul. Printre lucrarile de anvergura in care este implicata firma Conest SA se numara constructia Pasajului Hala Centrala – un contract de aproximativ 4,8 milioane de euro, Consolidarea Filarmonicii Moldova – 4,1 milioane de euro, modernizarea Tronsonului de Vest al Universitatii Al. I. Cuza – 8 milioane de euro, si constructia Centrului Expozitional Moldova, 8,4 milioane de euro. La acest ultim contract, Conest SA va "ridica" cea mai mare parte a banilor deoarece Compania Nova Construct SA, cu care lucra in consortiu la realizarea acestui obiectiv, a iesit din "joc" din cauza dificultatilor financiare.

De asemenea, Conest SA mai are in derulare cu diferite consilii locale din judet contracte avind la baza fonduri europene pentru constructia unor sisteme de aductiune a apei si modernizarea unor drumuri comunale.

Potrivit directorului Constantin Orhei, Conest SA a realizat in 2009 o cifra de afaceri de 14,6 milioane de euro, mai mica decit in 2008, cind firma a inregistrat o cifra de 19,5 milioane de euro. Firma mai detine si un hotel, in zona Pietei Nicolina. "Scaderea este pusa mai mult pe seama investitiei in ansamblulul Platoul Insorit din Galata", spune Orhei. Ansamblul din cartierul Galata numara 15 vile cu 30 de locuinte.

Din aceasta investitie, Constantin Orhei intentioneaza sa obtina aproape 5 milioane de euro. "Constructia ansamblului a fost finalizata de curind si am vindut 3 imobile pina in prezent. Pretul unei locuinte din acest ansamblu este de aproximativ 160.000 de euro", a mai spus Orhei.

Firma Conest SA a aparut in urma privatizarii prin vinzarea catre salariati (metoda MEBO) in 1992, dupa divizarea Trustului de Constructii Industriale Iasi (TCI), un "mamut" de constructii de pe vremea comunismului.

Comentarii