De Business

Punem punctul pe știi

Se citesc moliftele pentru Nicolina SA

vineri, 01 iulie 2005, 23:00
5 MIN
 Se citesc moliftele pentru Nicolina SA

Nicolina SA este cu un picior in groapa. Actionarul majoritar, adica statul, vrea sa ceara reorganizarea judiciara a societatii iesene. Dupa cum sustine directorul general Mihai Barbulescu, la jumatatea acestei luni, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), va lua o decizie finala. In caz de reorganizare, Barbulescu a pregatit deja un plan de restructurare a fabricii. Conform spuselor directorului general, cele aproximativ 320 miliarde lei, datorii la stat si furnizori, vor fi platite prin vinzarea unei parti din activele societatii. Deocamdata, seful Nicolina nu a dorit sa dezvaluie detalii concrete despre acest plan. In prezent, fosta conducere, a intrat in atentia politiei si a procurorilor ieseni.
Noroc cu administrarea speciala
Situatia in care se afla in prezent Nicolina SA a determinat AVAS-ul sa se gindeasca la reorganizarea judiciara a firmei. „Am vorbit cu reprezentantii AVAS si am fost instiintat ca fabrica va fi introdusa in reorganizare judiciara. Decizia definitiva se va lua la jumatatea acestei luni”, a explicat Barbulescu. In prezent societatea ieseana se afla sub administrare speciala. „Deocamdata noi facem notificari la furnizorii de utilitati. Administrarea speciala ne ajuta in special la blocarea executarilor silite cerute de creditori”, a mai adaugat Barbulescu. In cazul in care se va aproba reorganizarea judiciara, pentru fabrica ieseana se prevad vremuri tulburi. „Datoriile societatii Nicolina se ridica in prezent la aproximativ 320 miliarde lei. Circa 200 miliarde lei sint catre stat, iar restul catre furnizori si banci. Dupa ce vom intra in reorganizare si lichidare, vom vinde o parte dintre activele societatii care nu sint de mare folos pentru a acoperi intreaga valoarea a datoriilor restante”, a explicat directorul general. Deasemenea, dupa cum mai sustine Barbulescu, si numarul salariatilor se va micsora, insa seful fabricii iesene nu a dorit sa divulge exact ce va mai ramine din Nicolina. „Noi am facut o evaluare a activelor si am stabilit in principiu care vor fi vindute. In caz de reorganizare, decizia nu ne va apartine noua, ci judecatorului sindic. Cit despre numarul de salariati, pot sa va spun doar ca se va micsora. In functie de activele ramase se va stabili de citi muncitori va fi nevoie. Alte detalii nu pot deocamdata sa va ofer”, a mai spus directorul general. Prefectul Radu Prisacaru are in vedere si un alt plan de reorganizare a fabricii. „In principiu incercam sa gasim un investitor care sa cumprere toata fabrica. Daca nu se va putea, atunci se va vinde pe bucati”, a explicat prefectul. Pe de alta parte sindicalistii se chinuie sa obtina citeva facilitati pentru salariati. „Inca nu stim citi dintre salariati vor ramine in aceasta fabrica. Pentru cei care vor fi disponibilizati incercam sa obtinem acordarea de salarii compensatorii. Am primit o promisiune de la prefect si conducere ca vor face tot posibilul, dar acum sa vedem”, a declarat dezamagit Gheorghe Paduraru, liderul de sindicat de la Nicolina.
Anchetatorii au intrat pe fir
Fosta conducere a fabricii iesene a intrat in vizorul politiei si al procurorilor ieseni. Conform unui raport intocmit de actualul director Mihai Barbulescu, fostul director general Dan Bliuc a facut achizitii de utilaje care au adus prejudicii fabricii iesene. „S-au incheiat contracte dezavantajoase. Marfa a fost vinduta cu un pret mai mic decit costul de productie. S-au gasit facturi achitate, dar marfa nu a mai intrat in societate. S-a cumparat materie prima nefolositoare”, declara in urma cu doua luni deputatul Relu Fenechiu. De asemenea, documentul mai arata ca in 2003 in actele contabile ale Nicolina apare inregistrat un profit de 8 miliarde lei, care nu ar fi fost realizat in realitate. Cu toate acestea, conform raportului, din acest profit s-au acordat dividende fostilor actionari. Mai mult de atit, conform aceluiasi raport, directorul Bliuc a cheltuit aproximativ 1,3 miliarde lei pentru plimbarile cu masina de serviciu. „Carburantul pentru masina de serviciu a directorului general a costat firma 1,3 miliarde lei. Alte 1,5 miliarde lei au fost pentru deplasarile interne si 1,7 miliarde lei pentru cele externe, din acestea, aproape un miliard reprezentind diurna zilnica pentru 220 de zile lucratoare”, a mai prezentat la acea vreme Fenechiu. Fostul director Dan Bliuc a fost chemat de citeva ori la Parchet pentru a da explicatii in legatura cu neregulile sesizate.
Angajatii au refuzat sa lucreze
Ieri, salariatii fabricii au refuzat sa mai lucreze, din cauza ca nu si-au mai primit lefurile de aproape opt luni. Tot in cursul zilei de ieri prefectul a efectuat o vizita la Nicolina SA. „Angajatii nu au primit lefurile din luna noiembrie a anului trecut. Astazi (n.r.- ieri), am primit vizita prefectului. Acesta a promis ca va cere un imprumut de la stat de 5 miliarde de lei pentru a plati o parte din salarii, urmind ca acesti bani sa fie inapoiati din vinzarea activelor dupa reorganizarea judiciara. Acum speram sa se rezolve. Salariatii vor doar sa munceasca si sa fie platiti pentru munca lor”, a explicat liderul de sindicat. Pentru ca nu si-au luat lefurile din noiembrie salariatii au dat in judecata fabrica iesena. Cu toate ca au cistigat procesul, muncitorii inca nu si-au primit salariile nici in ziua de astazi.
Istoria unei privatizari cu iz penal
Societatea Nicolina a mai fost privatizata la sfirsitul anului 2002. Cumparatorul de la aceea vreme a fost consortiului format din Mecano Import Export Bucuresti si Programul de Asociere al Salariatilor (PAS). Ulterior, in mediul de afaceri, au aparut informatii ca in spatele tranzactiei erau de fapt Ion Vrinceanu, actualul presedinte al filialei PNL Vaslui, fost apropiat al controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov si patronul clubului de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, cunoscut de microbisti sub numele de Pinalti, care au imprumutat PAS-ul cu bani. In timpul in care fabrica a fost privatizata, iar la sefie se afla Dan Bliuc, s-a facut o tranzactie care a lasat multa lume cu gura cascata. In 2004, Nicolina a vindut bucuresteanului Gabriel Ionut Dumitrescu o suprafata de teren de 4,6 hectare la un pret de 2 milioane dolari. Bucuresteanul a vindut terenul, numai dupa zece zile, firmei sibiene Terra Invest, care se ocupa cu construirea supermarket-urilor Kaufland in Romania la un pret de 3,3 milioane euro, obtinind astfel un profit de 55 miliarde lei. Cum vinzarea s-a realizat printr-un intermediar, se ridica intrebarea nu cumva profitul a fost impartit intre apropiati ai fabricii? Contractul de privatizare a fost reziliat la sfirsitul lunii martie 2005. (Dan MINDRUTA)

Comentarii