De Business

Punem punctul pe știi

Statul a vindut Agmus la pret de vila

luni, 02 august 2004, 23:00
3 MIN
 Statul a vindut Agmus la pret de vila

„Agmus” si-a schimbat de ieri proprietarul. Fosta IMAMUS a intrat in componenta Grupului Industrial „Conex” condus de sotii Tereza si Ioan Prisecaru. „Tess Conex”, firma din cadrul grupului, in consortiu cu Paul Slusaru, actual colaborator al „Conex”, si-au adjudecat societatea ieseana de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Valoarea totala a contractului este de 1,52 milioane de euro, dintre care 120.000 de euro reprezinta pretul pentru pachetul de 69,97% din actiuni, iar restul reprezinta investitii pentru capitalul de lucru, investitii in mediu si pentru dezvoltare. „Dorim sa revitalizam «Agmus» si sa readucem societatea la ceea ce a fost odata. Pe linga piata interna, dorim ca firma sa reintre pe piata externa”, a declarat Stefan Hanganu, director de operatiuni si strategie in cadrul grupului „Conex”. AVAS a vindut ultima societate inclusa in programul PSAL II din Iasi.
„Societatea are contacte foarte bune in exterior”
„Agmus”, cu un capital social de 15,6 miliarde de lei, a fost cumparata de consortiul format din „Tess Conex” si Paul Slusaru. Acesta din urma a lucrat in trecut mai multi ani ca inginer la fostul IMAMUS, iar actualmente lucreaza in cadrul Grupului „Conex”. „Inainte de a intra in cursa pentru privatizarea societatii am facut un studiu de piata pentru a vedea daca in urma investitiilor «Agmus» ar putea deveni competitiva la export. Capacitatea de a exporta a fost de altfel unul din elementele decisive in luarea hotaririi de a ne implica in privatizare”, a precizat Stefan Hanganu, director de operatiuni si strategie la Grupul „Conex”. De altfel una dintre prioritatile actualilor proprietari este tocmai relansarea „Agmus” pe pietele externe. „Societatea are contacte foarte bune in exterior, insa din cauza lipsei de capital de lucru si a utilajelor vechi cu precizie scazuta nu si-a putut valorifica pina acum aceste contacte” – a explicat Hanganu. Primele eforturi ale invesitorului se vor orienta inspre integrarea fostului IMAMUS in ansamblul grupului „Conex”. „Serviciile oferite de „Agmus” sint complementare celor pe care le fac firmele din cadrul grupului nostru. Specificul societatii este acela de a fabrica si repara numai utilaje unicat, cu care lucreaza foarte mult celelalte firme din grup. Privim cu foarte mare optimism viitorul «Agmus». Noi credem ca ea va deveni una dintre societatile de top ale grupului”, a declarat Hanganu.
Agmus este aproape falimentara
In momentul semnarii contractului „Tess Conex” a platit valoarea pachetului de actiuni de 69,9%, adica 120.000 de euro. Restul banilor il reprezinta investitiile in mediu, in dezvoltare si in capital de lucru pentru o perioada de doi ani de zile. Cumparatorul va prelua si o parte din datoriile ce se ridica la peste 90 de miliarde de lei. Societatea detine o suprafata de teren de 4,6 hectare, pe 2,8 hectare sint amplasate cladiri. Vor fi pastrati toti cei 184 de salariati si in plus vor mai fi angajati si altii. Fostul IMAMUS a realizat pina acum utilaje si agregate din aproape toate domeniile industriale incepind de la industria textila si alimentara pina la cea siderurgica si petroliera sau a mineritului. De citiva ani insa este intr-o situatie care in Occident ar fi facut sa fie declarata falimentara. Astfel, fabrica inregistreaza pierderi lunare de 2,5 miliarde de lei si are datorii de peste 90 miliarde de lei. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de numai 20 miliarde de lei. (Ana PRODAN)
Si Remar Pascani a fost privatizata
Pachetul majoritar de actiuni al Remar Pascani a fost cumparat vineri de societatea „Grup Feroviar Roman” SA, impreuna cu Asociatia de Privatizare a Atelierelor CFR Pascani. Autoritatea de Privatizare a refuzat sa puna la dispozitia presei valoarea contractului de privatizare. Reprezentantii nu au vrut sa ofere detalii nici despre valoarea totala a contractului si nici despre pretul platit pentru pachetul de 54% cumparat de „Grup Feroviar Roman”. Aceasta din urma are ca obiect principal de activitate transport feroviar public de marfa, ca operator licentiat de transportul pe cale ferata, precum si activitati de manevrare a vagoanelor de marfa pe liniile industriale. Oferta firmei mai cuprinde si servicii de revizii, reparatii si intretinerea materialului rulant si liniilor de cale ferata. In prezent, dupa disponibilizari, la fabrica pascaneana lucreaza 1.000 de angajati. Conform ultimului bilant disponibil pe site-ul Ministerului de Finante, in 2002, Remar avea datorii totale de 228 miliarde de lei si o cifra de afaceri de 197 de miliarde de lei. Firma pascaneana a fost dorita de asemenea si de „Xedox Exim” Arad si „Iasitex”. (C.S)

Comentarii