De Business

Punem punctul pe știi

Tun de mare calibru la NICOLINA SA

miercuri, 06 aprilie 2005, 23:00
7 MIN
 Tun de mare calibru la NICOLINA SA

Statul a pus cruce privatizarii Nicolina. In mare secret, in urma cu citeva zile, fara un comunicat de presa specific acestor cazuri, Autoritatea de Privatizare si Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a reziliat contractul de privatizare al societatii iesene. Vinduta in vara lui 2002 consortiului format de Programul de Asociere a Salariatilor (PAS) Nicolina cu Mecano Import Export Bucuresti, privatizarea firmei iesene a ridicat de la bun inceput semne de intrebare. La scurt timp de la trecerea in proprietate privata, in mediul de afaceri local, au inceput sa apara zvonuri ca in spatele tranzactiei s-ar afla doi grei membri PNL: Ioan Vrinceanu-actualul presedinte a filialei PNL Vaslui si Gheorghe Stefan-primarul orasului Piatra Neamt. Singurul indiciu care ducea la cei doi a fost implicarea in conducerea societatii a lui Vrinceanu, ce a fost ales ca din senin vicepresedinte al Consiliului de Administratie (CA) al firmei. Daca cei doi s-au ales cu vreun profit de pe urma privatizarii Nicolina, care a beneficiat la un moment dat de scutirea datoriilor la stat, este greu de spus. Cert este ca o parte din terenurile si halele uzinei iesene au facut obiectul unor tranzactii dubioase, iar datoriile Nicolina la stat s-au majorat considerabil.
Cine a cumparat de fapt Nicolina in 2002?
Societatea ieseana Nicolina s-a privatizat in vara anului 2002. La acea vreme, un consortiu format din PAS si firma bucuresteana Mecano Import Export avea sa devina actionar majoritar, detinind 75,5% din capitalul social, din care doar 5% apartinea celei din urma. Pentru a putea participa la licitata organizata de fosta APAPS, actuala AVAS, PAS-ul trebuia sa achite o garantie de 7 miliarde lei. Cum salariatii nu au avut bani, acestia au apelat la un tert. Multa vreme fostii actionari majoritari, adica membrii PAS-ului, nu au vrut sa dezvaluie provenienta celor 7 miliarde. Mai tirziu au inceput sa apara zvonuri precum ca in spatele acestei afaceri s-ar afla un anume Ion Vrinceanu, actualul presedinte al filialei PNL Vaslui, fost apropiat al lui Corneliu Iacobov. Dar se pare ca acesta nu a fost singurul investitor din spatele privatizarii Nicolina, lui Vrinceanu asociindu-se un alt nume cunoscut in persoana lui Gheorghe Stefan, primarul orasului Piatra Neamt care si-a recunoscut implicarea la citeva luni de la privatizare: „Am incheiat un contract de asociere in participatiune. Titularul contractului este insa domnul Vrinceanu”. Seful PNL Vaslui nu a recunoscut insa spusele lui Stefan: „Domnul Gigi poate sa spuna ce vrea el”. Implicarea lui Vrinceanu avea sa fie reliefata insa prin alegerea lui ca vicepresedinte in Consiuliul de Administratie al firmei iesene. In fata acestei dovezi, Vrinceanu a dat inapoi, dar a gasit totusi o scuza. „Am cumparat niste autogredere de la Nicolina in valoare de 30 de miliarde lei”, spunea liberalul in toamna anului 2002.
Povestea unei tranzactii care te lasa cu gura cascata
Posibila adevarata fata a privatizarii a inceput sa iasa la suprafata abia dupa doi ani. In 2004 o parte din terenurile si halele societatii au fost instraintate. La prima vedere s-ar putea spune ca patronii au folosit reteta clasica: „cumperi o fabrica la pret derizoriu, o indatorezi, ii vinzi activele si apoi o returnezi inapoi la stat”. O tranzactie destul de dubioasa pusa in scena de conducerea Nicolina, a fost instrainarea unei suprafete de nu mai putin de 4,6 hectare. Afacerea a avut loc in luna februarie a anului trecut, cind Nicolina a vindut bucuresteanului Gabriel Ionut Dumitrescu terenul pe care se afla niste constructii dezafectate la un pret de doua milioane de dolari. La numai zece zile terenul a fost revindut de Dumitrescu firmei sibiene Terra Invest, care se ocupa de construirea supermarketurilor Kaufland in Romania. Si aici apare marea surpriza: pretul celor 4,6 hectare de teren a crescut brusc de la 2 milioane de dolari la 3,3 milioane de euro. Astfel bucuresteanul a obtinut la Iasi, intr-o singura saptamina un profit imens, de 55 miliarde lei. Cum terenul nu a fost vindut direct de Nicolina catre Terra Invest, se ridica intrebarea daca nu cumva Dumitrescu a impartit fabuloasa suma cu altii si cine ar putea fi acestia.
Cumperi la Nicolina si vinzi la Kaufland
O alta tranzactie surprinzatoare a fost vinzarea unei hale cu o baza de 800 metri patrati firmei IMA, societate care apartine omului de afaceri Neculai Vitelaru. Acesta si-a mutat sediul firmei de linga pasarela Alexandru in incinta fabricii Nicolina. Insa de pretul acestei tranzactii nu a vrut nimeni sa vorbeasca, nici Vitelaru si nici Dan Bliuc, directorul Nicolina. De remarcat este ca pe vechiul spatiu al societatii IMA, in prezent se construieste un supermarket Kaufland. „Eu am cumparat hala de la Nicolina prin licitatie, dar pretul nu pot sa vi-l dezvalui. Cea mai mare caracteristica a unui om de afaceri este discretia si trebuie sa intelegeti”, a declarat Vitelaru. Dupa cum sustine conducerea Nicolina banii au fost folositi in folosul fabricii. „Pretul nu pot sa vi-l divulg, dar cu banii obtinuti s-au platit o parte din datoriile de la stat”, a explicat Bliuc la rindul sau.
Planurile de viitor au fost date peste cap
Vinzarile nu aveau sa se opreasca aici daca nu se rezilia contractul de privatizare. Conducerea Nicolina s-a luptat ceva timp sa vinda casa de vacanta de la Ciric si o alta suprafata de teren, dar au fost impiedicati de Directia de Finante, care avea pus sechestru pe aceste active. Si astfel fabrica a ajuns din nou in miinile statului, dar cu mici modificari: micsorata ca suprafata si cu mai multe datorii. La sfirsitul anului 2001, Nicolina inregistra datorii totale de aproximativ 113 miliarde lei. Dupa ce s-a privatizat, fabrica ieseana a primit o serie de facilitati fiscale. „Nicolina a beneficiat de scutirea in proportie de 97% a obligatiilor restante inregistrate la 31.12.2001 pentru bugetul de stat, CAS, si somaj. Dar nu a respectat conditia achitarii obligatiilor curente si a pierdut facilitatile”, a declarat Victorel Lupu, directorul Directiei Judetene de Finante. In prezent, datoriile fabricii numai la stat au urcat la aproape 200 miliarde lei. Pentru acest lucru, Fiscul a pus poprire pe conturile bancare si a sechestrat toate activele societatii. Statul s-a mai ales si cu o multime de probleme sociale. „In prezent, Nicolina trebuie sa vireze in conturile salariatilor lefurile restante pentru patru luni si jumatate”, si-a aratat nemultumirea Gheorghe Paduraru, liderul de sindicat al societatii iesene. Scandalul din jurul rezilierii contractului pare a fi departe de final. „Este adevarat ca nu am platit doua rate, dar AVAS a luat decizia unilateral, iar contractul are doua parti. Voi contesta aceasta decizie in cel mai scurt timp”, sustine seful Nicolina.
Viitor sumbru pentru actualul director
La fabrica ieseana deja s-a instalat un administrator provizoriu, care in cel mai scurt timp l-ar putea lasa pe Bliuc cu ochii in soare. „AVAS a reziliat contractul pentru neachitarea a doua rate. Eu am fost numit administrator provizoriu. Scopul meu este sa fac o analiza economica a perioadei in care societatea a fost privatizata. Dupa ce voi finaliza si inmina acest raport AVAS-ului, se va convoca AGA, in care se va stabili noua componenta a consiliului de administratie. Din cite stiu eu, AVAS are in vedere si o noua privatizare a fabricii”, sustine Mihai Barbulescu, administrator provizoriu. In prezent, actionarul majoritar este AVAS, care detine 56,87% din capitalul social, 15,8% din actiuni apartin societatii SIF Moldova, 2,3% detin cuponarii, iar restul a ramas PAS-ului. „Pentru investitiile pe care le-a facut, AVAS a stabilit ca Asociatia Salariatilor sa detina aproximativ 20% din capitalul social, iar inca circa 5% au fost dobindite de la Mecano Export-import”, a mai adaugat Bliuc. (Dan MINDRUTA)
Cine este Ion Vrinceanu?
In numai 11 ani, Ion Vrinceanu, actualul sef al filialei PNL Vaslui a reusit sa devina dintr-un simplu barman un adevarat magnat. Anul 1994 il prinde ca sef de unitate, la complexul turistic Valea Uzului din Darmanesti judetul Bacau, arata un articol publicat in „Ziarului de Bacau”. Adevaratele afaceri le face insa cu firma Carom Onesti in anii imediat urmatori. Practic, toate instalatiile pe care combinatul de cauciuc le dezafecta si vindea la fier vechi trecea prin miinile lui Vrinceanu. Ulterior interesele l-au determinat sa intre in afaceri cu Corneliu Iacubov, care in prezent este arestat pentru devalizarea Rafo. Cei doi au fost asociati la firma Vradicor care a reusit sa cumpere mai multe firme de la stat, printre care se numara si rafinaria Darmanesti, care in prezent este in faliment. Apropierea de Iacubov ia permis lui Vrinceanu sa deruleze mai multe afaceri cu Rafo, de pe urma carora s-a ales cu profituri frumusele. Carierea politica a lui Vrinceanu este la fel de spectaculoasa ca cea din afaceri. Pentru inceput a cochetat cu PNTCD, a trecut apoi la fostul ApR, iar in final cind partidul din urma a fuzionat cu PNL a sarit si el fara regrete in noua barca. Cu toate acestea nu s-a ferit sa faca afaceri cu membrii PSD, cum ar fi Andrei Serban primarul statiunii Slanic Moldova sau Corneliu Iacubov. In 2002 Vrinceanu era actionar la nu mai putin de noua firme unde avea parteneri si citiva cetateni arabi. Printre firmele la care liberalul era actionar se numara si Edilitar Tirgu Ocna. Cu activele acestei firme a gajat pentru o serie de credite luate de Corneliu Iacubov. La inceputul lui 2004, cind interesele de partid o cereau, s-a dezis de Iacubov, aducindu-i acestuia mai multe acuze. (D.M.)

Comentarii