Pilula ecologica

miercuri, 21 mai 2008, 14:44
1 MIN
 Pilula ecologica

Muntii si padurile noastre au jucat un rol important in istoria poporului nostru, constituindu-se in adevarati soldati in fata invadatorilor. Calatorul Verancsis din sec. al 16-lea afirma ca Soliman Magnificul, cel ce a sfarmat statul ungar in lupta de la Mohacs (1528) si a ocupat Buda, s-a temut sa ocupe Tarile romane deoarece sint foarte bine aparate de muntii cei abrupti, si de padurile cele mai greu de strabatut. Iar o descriere a Moldovei facuta de un anonim in 1587 mentioneaza ca tara e acoperita cu dealuri si paduri, si, de aceea, fiind intarita natural, s-a putut pazi de invaziile si de pradaciunile tatarilor.

Legatura intensa dintre romani si paduri este dovedita si de denumirile unor localitati (Frasin, Molid) sau a unor regiuni (Bucovina, Transilvania). Denumirea de Bucovina provine de la germanul Buchenland-Tara Fagului. Iar denumirea de Transilvania provine de la latinescul silva (padure).

La inceputul secolului al 13-lea, romanilor li s-a aplicat cuvintul salbatic (silvaticus adica din padure) in vremea celei de-a patra cruciade, asta demonstrind densitatea mare a padurilor din acele vremuri.

Daca in trecut padurile se constituiau ca un sistem de aparare si refugiu in fata turcilor si a tatarilor, astazi pot constitui scutul natural de protectie impotriva efectelor poluarii, daca se opresc defrisarile masive efectuate dupa 1989 si se trece la un proces acentuat de reimpadurire.

Comentarii