Inovație și tehnologie în agricultură: Cum să-ți modernizezi ferma (P)

joi, 09 mai 2024, 09:06
3 MIN
 Inovație și tehnologie în agricultură: Cum să-ți modernizezi ferma (P)

Schimbările climatice, recomandările și directivele privind agricultura sustenabilă, precum și cererea crescută de produse alimentare îi determină pe fermieri să își modifice perspectivele și să treacă de la metodele tradiționale, la inovație și tehnologie. De la sisteme de irigații și până la monitorizarea digitală a culturilor, abordările moderne contribuie la îmbunătățirea performanțelor în sectorul agricol, la optimizarea producției și la obținerea unei recolte calitative.

Implementarea tehnologiei de ultimă oră în agricultură aduce, desigur, numeroase beneficii antreprenorilor din acest domeniu, însă presupune investiții costisitoare, pe care mulți fermieri nu și le pot permite. Prin credite agricultură, obținute la momentul potrivit, cu rapiditate și promptitudine, se poate face diferența de la idee la realitate și cele mai bune rezultate.

Care sunt cele mai recente trenduri în agricultură?

În ultimii ani, utilizarea dronelor și a sateliților este o practică tot mai frecventă, având multiple roluri: de la monitorizarea și cartografierea terenului până la detectarea bolilor și a dăunătorilor, și chiar în gestionarea eficientă a irigațiilor.

Agricultura de precizie este un domeniu în plin avânt, integrând tehnologii precum GPS-ul și senzorii, pentru a ajusta aplicarea inputurilor agricole, precum fertilizatorii și pesticidele, în funcție de cerințele specifice ale solului și ale plantelor cultivate. Procesele agricole automatizate și atent monitorizate prin tehnologia modernă sunt tot mai eficiente, de la înființarea culturilor și până la recoltare, reducând astfel costurile și cantitatea de muncă manuală necesară.

În ceea ce privește conservarea resurselor naturale, sunt necesare acțiuni de protecție a solului, rotația culturilor, aplicarea de fertilizatori și tratamente care să îi conserve calitățile. De asemenea, deficitul de apă se poate suplini prin sisteme de irigații inteligente și tehnologiile de reciclare a apei, care reduc costurile și protejează rezerva limitată de apă.

Utilizarea biotehnologiei este esențială pentru dezvoltarea unor soiuri de plante mai rezistente la boli, dăunători și condiții climatice extreme, precum și pentru îmbunătățirea calității și randamentului culturilor. Nu în ultimul rând, sistemele de gestionare a datelor și a analizelor au o importanță majoră, întrucât le oferă fermierilor posibilitatea de a colecta, a analiza și a interpreta datele despre culturi, sol și condiții meteorologice, pentru a lua decizii mai informate și pentru a optimiza producția.

Ce tipuri de credite poți obține pentru modernizarea fermei?

Băncile nu înțeleg întotdeauna nevoile fermierilor, posibilitățile lor de rambursare în funcție de specificul activității și de perioadele de valorificare a producției. Însă o instituție financiară non-bancară specializată exclusiv pe creditarea fermierilor oferă credite în condiții care se pliază perfect pe necesitățile acestora, pentru capitalul de lucru, investiții în viitor sau pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Unul dintre tipurile de credit la care pot apela întreprinzătorii din sectorul agricol este Creditul Echipat, un produs financiar care se pliază pe investițiile în dotarea cu echipamente moderne. Se acordă pentru maximum 84 de luni și poate fi accesat atât de fermierii care activează în sectorul vegetal, cât și de cei implicați în sectorul zootehnic.

Creditul pentru irigații, contractat pentru o perioadă de până la 60 de luni, poate susține până la 90% din cheltuielile necesare realizării unui sistem de irigații, incluzând aducțiune apă, punere sub presiune și echipamente de irigat.

Acordat pentru investiții în inovații tehnologice, drone performante, stații meteo, senzori, echipamente hardware și software, Creditul Farm Tech va contribui la schimbarea substanțială a modului în care se face agricultura într-o fermă.

Pentru echipamentele și utilaje agricole care să înlocuiască munca manuală cu soluții automatizate, fermierii pot accesa Creditul Utilaj instant.

Finanțările pentru agricultură de la Agricover Credit IFN au reușit să susțină în cei peste 13 ani de activitate, peste 4700 de fermieri. Întreprinzătorii din sectorul agricol pot obține credite pentru inovație și tehnologie, cu ajutorul cărora își pot moderniza fermele, astfel încât să poată face față cu succes provocărilor contemporane și să contribuie la dezvoltarea unei agriculturi mai sustenabile și mai reziliente.

Comentarii