150.000 de botosaneni vor pamint

joi, 09 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 150.000 de botosaneni vor pamint

De la aparitia Legii "Lupu", mai mult de un sfert din populatia judetului Botosani a cerut sa i se reconstituie dreptul de proprietate asupra terenurilor care le-au apartinut inainte de a fi confiscate de comunisti. Pina in prezent, peste 150.000 de mii de persoane au solicitat celor 72 de primarii din judet sa le restituie suprafete agricole sau forestiere mai mari de zece hectare. Legea "Lupu" permite fostilor proprietari sau urmasilor acestora sa isi dobindeasca suprafetele in limita a 50 de hectare de teren agricol si 30 de hectare de padure, terenuri care au apartinut fostelor IAS-uri, iar in prezent sint administrate de Agentia Domeniului Statului.
Pina acum, in judetul Botosani au fost solicitate peste 48.000 de hectare de teren agricol si peste 11.000 de hectare de teren forestier, adica aproape a cincea parte din totalul suprafetei judetului. Comisia judeteana de aplicare a Legii fondului funciar a validat, pina acum, doar putin peste 2.000 de hectare de teren pentru 167 de persoane si a respins cererile a 90 de persoane care revendicau 1.042 de hecatre. Fundatia "Anastasie Basota", formata din fostii elevi ai Liceului Anastasie Basota din Pomirla este pina acum cel mai mare beneficiar al prevederilor Legii 1/2000. Acesta a primit inapoi, din suprafetele care inainte de a fi confiscate au apartinut Liceului din Pomirla, 158 de hectare de teren agricol si 30 de hectare de padure. Manastirea Popauti a revendicat si ea 1.700 de hectare de teren, insa cererea i-a fost respinsa pe motiv ca actele de care dispun reprezentantii acesteia sint foarte vechi. Printre solicitantii de mari suprafete se afla si mostenitorii boierilor Miclescu, Manole din Dobirceni, Rosetti din Virfu Cimpului, precum si cei ai mosierului Melik, care detinea mosia Costesti. Mostenitoarea unui boier din Avrameni, Cristine Saimer, care are cetatenie americana, a solicitat 100 de hectare de teren si a obtinut 60 de teren arabil si 5 de padure. Suprafata disponibila, care a apartinut fostelor IAS-uri, este de 23.000 de hectare.
Daca terenurilor nu vor fi suficiente, cei care doresc sa fie reimproprietariti pot primi in schimb bani. "Toti solicitantii isi vor redobindi fostele prorpietati daca vor face dovada ca acestea le-au apartinut. Sint convins ca vor exista si solicitari de despagubiri. Nu tot pamintul care a apartinut fostelor IAS-uri este de calitate si este posibil ca fostii proprietari sa il refuze. In aceste conditii ei trebuie sa solicite in schimb bani", a declarat directorul Directiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Botosani, Mihai Grigoriu. Valoarea despagubirilor si sursa din care vor fi platiti acesti bani sint inca necunoscute, acestea urmind a fi stabilite de Guvern abia dupa finalizarea operatiunii de validare a suprafetelor revendicate. (Cristian LUPASCU)

Comentarii