Cazul "Recopan" umple boxa acuzatilor

miercuri, 05 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Cazul "Recopan" umple boxa acuzatilor

La aproximativ o luna de la cea mai mare toxi-infectie alimentara din Botosani, politistii din cadrul Serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare au finalizat cercetarile in cazul "Salmonella-Recopan". Pe linga Aurel si Valina Suster, patronii firmei "Recopan", inca sase persoane vor trebui sa raspunda in fata legii pentru abaterile de la norme. Cei sase functionari publici care vor fi citati la bara in calitate de parte responsabila vor fi Edith Lupu si Doina Iliescu Buzatu, inspectori in cadrul Directiei pentru Agricultura si Alimentatie Botosani, puse sub acuzatia de neglijenta in serviciu, Viorica Titiliuc si Stefania Macovei, doctori in cadrul unor cabinete medicale sau laboratoare, sub acuzatia de fals intelectual, si Mioara Rotaru si Anda Liana Nica, asistente medicale, ultimele doua puse sub acuzatia de complicitate la fals intelectual. Dosarul se va mai afla pentru citeva zile la Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani, interval in care procurorii vor reinstrumenta probele si vor reaudia martorii, iar pina la sfirsitul acestui an, cazul va fi inaintat spre solutionare instantei de judecata.
La sfirsitul lunii octombrie, dupa ce au consumat produse de patiserie si cofetarie de la societatea "Recopan", mai multi botosaneni au ajuns la spital, acuzind simptomele unei toxiinfectii alimentare cu salmonella. In numai citeva zile, 343 de botosaneni au ajuns in spital, alti 156 au fost tratati ambulator, iar 53 de suceveni si 7 ieseni au necesitat si ei ingrijiri sub supraveghere medicala dupa ce au mincat aceleasi produse "Recopan". Prin proportiile pe care le-a atins toxi-infectia cu salmonella, cazul a intrat si in atentia autoritatilor statului, inclusiv premierul Adrian Nastase solicitind sanctionarea vinovatilor. Dupa finalizarea anchetei epidemiologice, politistii si-au spus cuvintul, iar dosarul a fost inaintat spre solutionare Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani.
Astfel, principalii raspunzatori pentru tot ceea ce s-a intimplat incepind cu 24 octombrie, sint considerati a fi Aurel si Valina Suster, patronul si respectiv administratorul societatii "Recopan", care au fost pusi sub acuzatia de zadarnicire a combaterii bolilor si vatamare corporala din culpa. Sotii Suster sint acuzati ca ar fi achizitionat alimente din surse nesigure, cele 140 de oua fisurate cumparate de la o asociatie familiala fiind considerate ca principala sursa de infectie cu salmonella. In plus, patronii "Recopan" sint acuzati ca nu ar fi supravegheat modul in care sint respectate normele igienico-sanitare si nu ar fi luat masurile care se impunea pentru prevenirea unor asemenea toxi-infectii. Pe linga acestea, s-a descoperit ca sapte angajati ai societatii "Recopan" erau purtatori ai salmonellei, iar la controalele care au urmat si expertizele efectuate s-a constat ca mai multe echipamente sau suprafete de lucru din fluxul de fabricatie erau contaminate tot cu salmonella. Pe de alta parte, cei care s-au ocupat de acest caz au ajuns la concluzia ca si tratarea termica a produselor de patiserie si cofetarie nu a fost corespunzatoare si a favorizat dezvoltarea culturii de salmonella. Un ultim aspect pe care l-au mentionat anchetatorii in sprijinul acuzatiilor aduse a fost si modul impropriu si temperatura inadecvata in care au fost pastrate si transportate produsele de la unitatea de productie si pina in punctele de desfacere. Cu aceste patru cauze principale care se banuie ca ar fi concurat la dezvoltarea culturii de salmonella si la imbolnavirea celor 599 de persone, sotii Suster au fost pusi sub acuzatii.
Trebuie spus insa ca, datorita prejudiciului cauzat institutiilor de sanatate si a despagubirilor pe care cei imbolnaviti intentioneaza sa le ceara pe cale judecatoreasca, sume care au fost estimate la 1,5 miliarde de lei, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe mijloacele fixe inregistrate pe numele firmei "Recopan". Pe baza acuzatiilor aduse, sotii Suster risca pedepse cu inchisoarea de la o luna la doi ani, pentru zadarnicirea combaterii bolilor, si pedepse cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, sau amenda, pentru vatamare corporala din culpa, dar avind in vedere ca este vorba de doua acuzatii, se va aplica principiile legate de concursul de infractiuni. Cei care vor stabili pedepsele vor fi insa instantele de judecata care vor analiza la rindul lor gravitatea celor petrecute in Botosani. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii