Fabricile de alcool lucreaza la norma

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Fabricile de alcool lucreaza la norma

Fabricile producatoare de alcool vor trebui sa isi vinda produsele la norma. O data cu autorizarea firmelor producatoare de alcool, Ministerul Finantelor Publice a stabilit pentru acestea si o cantitate minima si maxima de alcool care trebuie produsa si comercializata in fiecare trimestru al anului. In cazul in care baremurile stabilite de Ministerul Finantelor Publice nu sint realizate, firmele respective risca sa fie inchise.
Ordonanta 117/2001 prevede ca "necomercializarea in fiecare trimestru al anului pentru care s-a obtinut autorizatia de comercializare in calitate de producator de alcool etilic rafinat, de distilate din cereale, distilate din vin si de orice alte distilate de origine agricola, a unei cantitati egale cu cel putin 10% din cantitatea avuta in vedere la autorizare atrage suspendarea autorizatiei de comercializare, oprirea productiei si sigilarea instalatiilor de productie". Norma de productie si comercializare a fost stabilita de Ministerul Finantelor Publice luind in calcul capacitatile de productie ale firmei si productiile realizate in anii precedenti.
Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani sustin ca este normal ca aceste norme de producere si comercializare a bauturilor alcoolice sa fie stabilite de stat, atita timp cit statul detine monopolul asupra alcoolului. "Daca fiecare producator de alcool al produce si ar vinde cit ar dori, atunci nu ar mai fi vorba de monopol al statului. Daca tot produc, firmele respective trebuie sa si vinda, altfel nu se justifica sumele imobilizate in cheltuielile cu materia prima si celelalte costuri de productie", a declarat Gelu Tiganuca, directorul Directiei Metodologie, Administrarea Veniturilor Statului din Directia Generala a Finantelor Publice Botosani.
Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice sustin ca la Botosani nu exista, deocamdata, firme de alcool care sa produca mai putin decit a fost stabilit in momentul eliberarii autorizatiei de functionare. La aceasta data, in judetul nostru functioneaza sapte fabrici de alcool, ceea ce reprezinta peste 10% din totalul fabricilor autorizate la nivel national. Pentru a scapa de norma impusa de Ministerul Finantelor, firmele botosanene se pare ca au gasit o solutie: ele declara inceperea reparatiilor capitale la instalatii, ceea ce, implicit, inseamna oprirea productiei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii