Fostul prefect, acuzat de abuz in serviciu

marți, 04 septembrie 2001, 23:00
6 MIN
 Fostul prefect, acuzat de abuz in serviciu

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a inceput, vineri, 31 august, urmarirea penala a fostului prefect de Botosani. Alexandru Simionovici este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. Simionovici este acuzat de cheltuirea ilegala a aproximativ doua miliarde de lei. Banii au fost dati la doua societati comerciale pentru tiparirea buletinelor de vot necesare in alegerile locale si cele generale din luna iunie, respectiv, noiembrie 2000. Sesizarea penala impotriva fostului prefect a fost facuta de Camera de Conturi, cea care a verificat, in luna iulie, contul anual de executie pentru exercitiul financiar al anului 2000 al Prefecturii Botosani.
Camera de Conturi Botosani, Directia de Control Financiar Botosani, ca urmare a verificarilor efectuate de Prefectura Judetului Botosani, a incheiat un proces verbal de constatare din care rezulta savirsirea de fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, prevazute si pedepsite de art. 248 Cod Penal.
Capitolul I al actului de control referitor la cheltuielile cu alegerile locale consemneaza imprejurarile in care Prefectura Botosani a achitat nelegal catre SC TIPO ERYPAN SRL Botosani suma totala de 1,8 miliarde lei, reprezentind contravaloarea tiparirii filelor buletinelor de vot pentru alegerile locale de anul trecut. Din aceasta suma, 1,7 miliarde lei reprezinta diferenta de pret a buletinelor de vot, prin acceptarea la plata in mod nelegal a unor preturi mai mari decit cele contractate, iar 74.832.897 lei reprezinta contravaloarea buletinelor de vot nereceptionate.
Pentru plata nelegala, organul de control a calculat, pina la data de 31 iulie 2001 folosul nerealizat in suma de 809.130.482 lei, stabilit sub forma dobinzilor la care s-au adjudecat titlurile de stat (39,6 % la licitatia din 19 iunie 2001).
Suma totala de 1.864.675.365 lei a fost achitata de Prefectura Botosani in perioada mai – iulie 2000. Astfel, prin contractul de prestari servicii nr. 3427/3 mai 2000, Prefectura Botosani a incredintat operatiunea de tiparire a buletinelor de vot firmei TIPO ERYPAN SRL Botosani, ai carei actionari sint Sorin Honceriu si Pantelimon Murgu. Tariful pentru tiparirea unei file de buletin de vot era stabilit la 396,72 lei. Tinind cont de prevederile contractului de prestari de servicii mentionat, tariful pentru tiparirea unei file de buletin de vot este un tarif ferm, care nu putea fi modificat decit potrivit clauzelor contractuale, adica in cazul majorarii preturilor si tarifelor la energie, materiale, piese de schimb. Intrucit in perioada derularii contractului (mai-iunie 2000) nu s-au inregistrat majorari la preturile principalelor elemente de cheltuieli, nu se justifica majorarea tarifului pentru tiparirea unei file de buletin de vot, de la 396,72 lei/fila la 618,80 lei/fila, respectiv 623/56 lei/fila. SC TIPO ERYPAN SRL Botosani a majorat tariful pentru fila de buletin de vot fara sa prezinte Prefecturii Botosani o calculatie de pret fundamentata si justificata cu documente. Se pare ca din banii de la Prefectura firma Tipo Erypan si-a cumparat combine frigorifice si alte bunuri care nu aveau nici o legatura cu tiparirea buletinelor de vot. Acest aspect a fost sesizat de catre contabilul sef Dnistran Maria – care, prin referatul nr. 4719/26 iunie 2000 aduce la cunostinta prefectului faptul ca suma finala pe care unitatea trebuie sa o achite catre SC TIPO ERYPAN SRL depaseste valoarea contractului, fiind mai mare decit cea achitata de prefecturile judetelor limitrofe, care au si un numar mai mare de alegatori.
Cu adresa nr. 4972/4 iulie 2000 SC TIPO ERYPAN SRL prezinta defalcarea cheltuielilor cu tiparirea buletinelor de vot pentru turul I, precizind la general tipul si valoarea cheltuielilor care au determinat majorarea pretului, dar fara a justifica cu documente legale necesitatea si realitatea respectivelor cheltuieli. Ca urmare a faptului ca aceasta defalcare a cheltuielilor a fost vizata de ordonatorul de credite si de colectivul tehnic, sumele solicitate de SC TIPO ERYPAN SRL au fost virate. Totodata, organul de control a constatat ca Prefectura Botosani a primit si utilizat la alegerile locale mai putine file buletine de vot tiparite decit cele inscrise in facturile emise de SC TIPO ERYPAN SRL, achitind astfel, nelegal, suma de 74.832.897 lei. Plata s-a efectuat de catre contabilul sef pe baza unei note de receptie semnata de catre comisia de receptie, care confirma ca real numarul de buletine de vot tiparite. Prin plata nelegala a sumei de 1.864.675.365 lei s-au incalcat prevederi din Legea nr. 72/1996 privind finantele publice.
In Capitolul II al procesului verbal incheiat de Camera de Conturi Botosani, referitor la cheltuielile cu alegerile generale, sint consemnate constatarile cu privire la producerea unui prejudiciu in suma totala de 229.197.787 lei, reprezentind contravaloarea tiparirii paginii buletine de vot facturate, dar in fapt nereceptionate si nedistribuite, respectiv diferenta de tarif pentru tiparirea paginilor buletinelor de vot pentru care nu s-au prezentat documente justificative.
Astfel, Prefectura judetului Botosani a achitat nelegal in perioada octombrie – decembrie 2000 suma totala de 229.197.787 lei catre SC GRAFIK ART SRL Botosani. Sorin Axinte, administratorul societatii respective ne-a declarat ca: "Acestea sint doar concluziile din raportul Curtii de Conturi. eu pot demonstra cu acte ca tot ce am facut a fost corect si diferentele au aparut datorita unor operatiuni tipografice necesare." Potrivit reprezentantilor Camerei de Conturi Botosani, persoanele raspunzatoare de folosirea nejustificata a banilor publici sint fostul prefect Alexandru Simionovici, fostul director al Directiei resurse umane, finante contabilitate, secretariat- Dumitru Cretu, care au vizat factura fiscala nr. 2101619 emisa de SC GRAFIK ART SRL si Mihai Grigoriu, cel care a vizat documentele care au stat la baza decontarii facturilor emise de SC GRAFIK ART SRL.
In ciuda constatarilor Camerei de Conturi, Simionovici sustine ca este nevinovat. El spune ca tiparirea buletinelor de vot pentru alegerile locale si cele generale s-a facut in baza unor contracte si ca Prefectura nu a facut altceva decit sa le respecte. "Afacerile au fost in totalitate legale. Majorarile de pret au fost prevazute in contract, pentru ca s-a stipulat ca cheltuielile finale vor fi calculate la sfirstiul operatiunii de tiparire a buletinelor de vot. In afara de semnarea contractului, in calitate de ordonator de credite, eu nu am avut nici o treaba cu tiparirea buletinelor de vot. De acest lucru s-a ocupat o comisie tehnica, constituita printr-un ordin al meu", a declarat fostul prefect de Botosani.
Contactat de reporterii nostri, prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel Suceava a confirmat ca Parchetul a fost sesizat de Camera de Conturi Botosani si ca incepind de vineri 31 august a.c., au inceput cercetarile penale privindu-l pe fostul prefect de Botosani, precum si a celorlalte persoane implicate privind aspectele de incalcare a legii. In cazul in care Parchetul va trimite dosarul in instanta si daca va fi gasit vinovat de instanta de judecata, fostul prefect de Botosani, Alexandru Simionovici, este pasibil de o pedeapsa de la 6 luni la 5 ani inchisoare.
La rindul sau, fostul director resurse umane, finante contabilitate si secretariat, Dumitru Cretu, isi sustine nevinovatia, declarind ca nu a fost implicat in negocierea pretului de tiparire a buletinelor de vot. "La alegerile locale eu nu am negociat pretul, eu am semnat dispozitia de plata pe baza receptiei buletinelor de vot. Eu nu am platit decit ceea ce s-a facturat. La negocierea pretului nu am asistat, dar stiu ca a fost un contract ferm, care prevedea o suma totala nu un pret per fila. La alegerile generale nici nu am mai semnat dispozitia de plata pentru ca fusesem sanctionat de catre fostul prefect", a spus Cretu.
Cea de-a treia persoana urmarita penal in dosarul buletinelor de vot, Mihai Grigoriu, spune ca nu a avut nici o implicare nici in stabilirea pretului de tiparire, nici in stabilirea numarului de buletine de vot care urmau sa fie tiparite. "Printr-un Ordin al prefectului s-a stabilit un colectiv de lucru cu responsabilitati clare. In sarcina mea a cazut procurarea hirtiei, luarea modelului bun de tipar de la Biroul Electoral Judetean si supravegherea la impachetarea si distribuirea buletinelor de vot. Numarul de buletine de vot a fost stabilit de biroul Electoral Judetean, iar eu nu puteam sa mai comand citeva in plus pentru a cistiga si eu niste bani. De asemenea, la stabilirea pretului eu nu am luat parte", a afirmat Mihai Grigoriu. (Cristian LUPASCU)

Comentarii